USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Волиняни разом із жителями Рівненщини та Львівщини незаконно переправляли чоловіків за кордон

17 Травня 2023 18:26
За процесуального керівництва Рівненської обласної прокуратури викрито групу осіб, які організували незаконне переправлення осіб через державний кордон України в умовах воєнного стану (ч. 2, 3 ст. 332 КК України).

Про це повідомляє прокуратура Рівненської області.

Досудовим розслідуванням встановлено, що схему втечі з країни налаштували жителі Рівненщини, Волині та Львівщини. Вони залучили до своєї протиправної діяльності фіктивного підприємця-перевізника та вносили відомості щодо ухилянтів до ІС «Шлях» під виглядом водіїв цього підприємства. Військовозобов’язаним клієнтам оформлювали фіктивні договори працевлаштування, переправляли їх через державний кордон України та проводили з ними інструктажі під час виїзду. Пізніше учасники схеми завозили на територію України транспортні засоби, на яких виїхали «водії».

За свої послуги брали в середньому 4,5 тис. доларів США з особи. Наразі вже встановлено 14 військовозобов’язаних, які виїхали за межі України через фірму фігурантів, але назад не повернулись.

Правоохоронці, спільно з прокурорами Рівненської обласної прокуратури, провели 13 обшуків у осіб, причетних до вчинення вказаних злочинів. В ході слідчих дій вилучено документацію, що підтверджує злочинну діяльність, в тому числі юридичних осіб, які надавали послуги з міжнародних перевезень, печатки, чорнові записи, бухгалтерські документи, понад 800 тис. грн у різній валюті, а також 5 транспортних засобів, за допомогою яких чоловіків незаконно переправляли через державний кордон України.

4 фігурантам провадження, які організували канал втечі, вже повідомлено про підозру та обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення близько 500 тис. грн застави кожному.

Наразі встановлюються всі обставини злочинів та причетні до них особи.

Читати ще: Сотні людей у «Шляху»: волинські фонди і далі реєструють чоловіків для виїзду за кордон

Досудове розслідування проводять слідчі СУ ГУНП в області за оперативного супроводу Управління СБУ в Рівненській області та УСР в області ДСР НП України.

Санкція статті передбачає максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 9 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Як ми писали, з 24 лютого до 31 грудня 2022 року в систему «Шлях» було внесено понад 160 тисяч записів, які стосувалися 96 тисяч чоловіків призовного віку. 66 тисяч чоловіків скористалися наданим дозволом на тимчасовий виїзд за кордон. Понад дев’ять тисяч призовників після закінчення терміну перебування за кордоном не повернулися в Україну. Із понад 21 тисячі чоловіків із Волині додому не повернулися 1375.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Я Показати IP 17 Травня 2023 20:25
Чому нікого не посадили за злочин з ухілянтами тому що продажні судді за бабло рішають садити чи не садити нешановні судді і прокурори кожен день везуть домовини з захисниками ви напевно не бачите маленьких діток біля домовин батька знаючи що його нема матерів котрі хорнять своїх синів молдих жінок котрі стали вдовами вам цьог не зрозуміти тому що в вас людськог не залишилось нічого в вас одне бабло на кара господня і суд людський вас будуть судити

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus