USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Волиняни розгорнули на Говерлі найбільшу українську вишиту сорочку

25 Серпня 2020 21:04
У День Державного Прапора, напередодні Дня Незалежності України 50 ковельчан розгорнули найбільшу українську вишиту сорочку на найвищій вершині нашої держави.

Про це інформують на сайті Ковельської міськради.

«Масове сходження на найвищу вершину українських Карпат та найвищу точку України гору Говерлу, висота якої 2061 метр, підняття та розгортання на вершині велетенської вишитої вручну хрестиком сорочки та 8-метрового вишитого хрестиком учнями ковельських навчальних закладів поясу крайки. Ідейні засновники та організатори проєкту «З Україною в серці - ГО «Велика ідея» м. Ковель Волинська обл. Робота над вишиванням тривала 365 днів» - саме так звучить новий рекорд України!
Ініціатори та організатори встановлення рекорду України - Олександр Романюк (туристичні подорожі «Шалені Карпати» м. Ковель) та ГО «Велика ідея» (автор проєкту «З Україною в серці» зі створення вишиванки у 2017-2018 роках).

Підтримали ідею встановлення рекорду та допомогли вирішити фінансові питання партнери події - «Туристичні подорожі Шалені Карпати», Онлайн-ЗМІ «Ковель_онлайн», агенція брендового друку «Printellect».

Безмежну вдячність організатори адресують учасникам походу, які по черзі несли великий рюкзак з вишиванкою на Говерлу, а особливо ковельчанину Улітичу Святославу (на фото), який з великим задоволенням це зробив більшу частину шляху.
Учасниками рекорду, зокрема, стали і представники ковельських та волинських організацій, що для більшості з них було сюрпризом:

Молодіжний центр «Місто ідей»

Ковельський МРВ Центр пробації

Ресторан «ОТТО»

Патрульна поліція м. Ковель

Фотограф Оля Лихобицька

А наймолодшим учасником рекорду України став 5-річний ковельчанин Марк Чеханюк - сильний і спритний хлопчик!

«Ми разом зробили це і ми щасливі! Нічого у світі не зрівняється з емоціями людей, об’єднаних духом патріотизму, любові до своєї країни, а особливо після підкорення найвищої гори в Україні напередодні Дня Незалежності нашої держави!» - діляться враженнями організатори Олександр Романюк і представники ГО «Велика ідея».
СКІЛЬКИ “КОШТУВАЛА” ВЕЛЕТЕНСЬКА РЕКОРДНА ВОЛИНСЬКА ВИШИВАНКА? Факти та імена:

Ініціювали та організували створення велетенської вишиванки команда активістів ГО «Велика ідея» на чолі з координаторами проєкту Інною та Павлом Поліщуками у м. Ковелі ще у 2017-2018рр. Основна мета - єднання людей незалежно від віку, статі, релігійних чи інших переконань довкола спільної справи.

На виріб було використано:

- для пошиття: 42,5 метрів тканини; флізелін 15 метрів; швейні липучі стрічки 1 рулон; 3390 м ниток (6 клубків ниток по 565 м кожен); кілька десятків голок, шпильок, булавок;

- 100 тисяч хрестиків, вручну покладених на полотно;

365 днів дорогоцінного часу - вишивали усі бажаючі (за підрахунками організаторів понад 2500 осіб долучилися до проєкту)

Презентацію готової вишитої сорочки організували у м. Ковелі у 27-й День Незалежності, одягнувши її на семиметровий двадцятитонний пам'ятник Т.Г. Шевченку.

У вишиванки є власна книга побажань «Етикетка до вишиванки»
ЧОМУ РЕКОРДНА ВОЛИНСЬКА ВИШИВАНКА - БЕЗЦІННА:

- більше 2500 українців з м. Ковеля та Волинської, Львівської, Донецької, Луганської, Київської, Одеської областей та гостей з Великої Британії, США, Італії, Франції додали часточку власної душі та своєї роботи у вигляді червоних і чорних хрестиків, покладених на полотно;

- понад 1000 учнів та вчителів з 13-и шкіл м. Ковеля і околиць, які вишивали індивідуальні орнаменти на 8-метровому поясі-крайці, у позаурочний час, готуючи вечорниці, де вишивали і читали твори Кобзаря, наспівували українських пісень;

- МПП «Фірма Аліса», на чолі з Аллою Лущенковою, яка пожертвувала власною відпусткою і, замість релаксу на морі, разом з командою кроїла, обметувала і зшивала 42,5 метрів тканини, аби найбільша на Волині вишиванка виглядала бездоганно;

- безсонна ніч дизайнера зі Львова Галини Сагановської, яка розробляла дизайн вишивальної частини;

- численні зустрічі, поради та обговорення деталей створення вишиванки з головними вишивальницями проекту Ніною Габрилевич та Ольгою Рудик, представниками Ковельської міської ради та комунальними службами з технічних питань щодо достойної презентації виробу, долучення професійних колективів та гостей Волині різних сфер діяльності, захоплень, віку тощо до процесу вишивання.
Усі учасники проєкту «З Україною в серці» працювали з запаленими серцями «за ідею» та без комерційної чи політичної складової. Витрати на матеріали (тканину, нитки та розхідники) оплатили координатори проєкту особисто.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ще не зовсім свідоми Показати IP 25 Серпня 2020 21:28
Який я радий. А тепер вперед, на Еверест! Всіх тібетців - у вишиванки!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus