USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волиняни вимагають припинити варварську вирубку лісу

6 Травня 2014 10:52
Група керівників громадських організацій з Ковеля звернулася із листом до голови Державного агентства лісових ресурсів України Валерія Чернякова, у якому просить вплинути на ситуацію у Волинській області з лісами, а саме – зменшити обсяги рубок деревини.

«Стан сьогоднішніх лісів викликає глибоке занепокоєння. Навіть добираючись з Києва до Ковеля, ми бачимо лише деградовані низькопродуктивні молодняки. І так скрізь, куди б не поїхати. З лісівничої документації дізнаємося, що у віці 50 років сосняки, скажімо, мають запас (об’єм) 250-300 кубометрів на один гектар, а у віці рубки (81 рік) лише 180-220 кубометрів. Ще півстоліття тому отримували 350-400 кубометрів на гектар. Дуже важко зрозуміти таке ведення господарства. Чим може пояснити такий феномен центральне лісове відомство чи лісова наука?» – йдеться у зверненні.

Найкраща деревина - до Європи через станцію Ковель
Активісти зазначають, що особливо жорстоке пограбування на Волині лісів триває останні два десятиліття. У 90-ті роки краща деревина сосни, дуба, вишні та інших цінних порід масово «пливла» до Європи через станцію Ковель. Дуб тоді сплавляли по 55-100 доларів США за один кубометр. Демпінгові ціни дивували світ. А польський уряд у липні 2002 року навіть протестував проти масового вивезення деревини з України за демпінговими цінами. І хоча це вже в минулому, виснаженість наших лісів сьогодні наяву. Скажімо, ціна одного кубометра «кругляка» (пиловника), що експортується, вдвічі менша європейської. Основна причина – мала товщина сортиментів, тобто мова йде про виснаженість лісу.

Хто винен? Лісокради, чи самі лісівники?
В лісах сьогодні неможливо зустріти елітне дерево, чи побачити еталонне насадження. Все краще – з лісів викрадене! Підриваються генетичні основи лісоутворуючих порід. Наші ліси ростуть і не можуть вирости. В міру підростання, кращі дерева з лісу зникають. Хто винен? Лісокради, чи самі лісівники? Мабуть, те і друге. У Волинській області функціонує кілька тисяч легальних і нелегальних пилорам. По деяких «лісових» селах їх нараховується аж до 30. Багато з тартачків «кришується» міліцією та іншими владними структурами, що дає власникам можливість безкарно викрадати дерева, або скупляти крадений ліс за дешевими цінами.

Вирубка дерев під виглядом «хворого» лісу
Сьогодні лісові господарства переключаються на вирубку молодняків під виглядом «хворого» лісу. Для простого люду – це питання малозрозуміле, бо багато «лісових» керівників стали Заслуженими лісівниками саме за успішне лісовирощування. То де ж воно, оте «лісовирощування»? Фахівці стверджують, що хворіють лише штучні ліси, тобто лісові культури. А в нас вирубують і природні молодняки. Перевірити ці факти зовсім не складно.

Втім, чи можуть ліси не хворіти? Співвітчизники, які їздять до Польщі на заробітки, бачать, що ліси там вирощують із насіння, зібраного на спеціальних плантаціях. А наші лісівники ошмигують шишки з карачунів по узліссях та вздовж доріг!

Громадяни готові вийти на захист лісів та перекрити лісовозам дороги
Поблизу волинських сіл виникли безкінечні зруби (так звані в народі «аеродроми»). Громадяни уже готові вийти на захист лісів та перекрити лісовозам дороги. Питання масових вирубок лісів вирішується десь в Луцьку, чи в Києві, а ліс, тим часом, тане на очах. Чиновники відповідають, що ніби «господарство ведеться на високому науковому рівні». Сумнівно! Потрібно якось змінити такі порядки, залучати до розгляду справ місцеві громади.

В Камінь-Каширському районі – згарища на тисячах гектарів. Багато з них уже заросло. А скільки тих згарищ всього на Волині? Справа утаємничена…

«Ми вважаємо, що це одна із причин, через яку волинські ліси не доростають до віку стиглості і залишаються вічно молодими. Засоби сьогоднішнього моніторингу дозволяють сказати людям правду. Важко аналізувати всі причини. Одне зрозуміло: обсяги рубок слід зменшувати. Мова йде про винищення наших лісів, які ми щиро хочемо зберегти для наступних поколінь», – говориться у листі, який підписали: від ГО «Майдан гідності» – Людмила Строкова, міського громадського формування «Правий сектор» – Сергій Дружинович, міськрайонного осередку ГО «Волинські патріоти» – Микола Печенюк, а також від районної організації Української народної партії – Андрій Броїло.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
петя Показати IP 6 Травня 2014 11:07
хто зараз за чим слідкує саме час розкрадати для "хитрих"
Міра Показати IP 6 Травня 2014 11:26
Занепокоїлися! А де ж були раніше? Хіба не знали чи було не видно? Про це кожен майстер лісу скаже. Але питання чи збережуть сьогодніші керівники - дуже сумнівне!
до Міра до Міра Показати IP 6 Травня 2014 11:54
А де були раніше? Хто? Екологи й раніше били на сполох, писали ЗМІ. Тепер підключили й громадських діячів. Може представник від ВО "Свобода" Валерій Черняков зупинить, нарешті, вакханалію? Усе в його руках! Чи ні?
До екологів до до Міра Показати IP 6 Травня 2014 12:57
Не смішіть людей який сполох? Вони тільки бабло їздили збивали це всі їхні дії. Їдьте хлобці в ліс і все побачите самі.
1111 до Міра Показати IP 6 Травня 2014 13:08
Майстри лісу в долі вини будуть мовчати
Петро Показати IP 6 Травня 2014 11:35
В Луцьку парки перетворили на лісоповали ,і нікому нема до того діла...що вже говорити про ліси
Волинський ліс Показати IP 6 Травня 2014 12:10
" У Волинській області функціонує кілька тисяч легальних і нелегальних пилорам. По деяких «лісових» селах їх нараховується аж до 30. Багато з тартачків «кришується» міліцією та іншими владними структурами, що дає власникам можливість безкарно викрадати дерева, або скупляти крадений ліс за дешевими цінами"- і всі це знають, і всі це бачать, але , на жаль, ніхто нічого не робить.
Ліс до Волинський ліс Показати IP 6 Травня 2014 12:50
У багатьох працівників галузі і стоять ті пилорами. Самі крадуть, самі ріжуть, самі продають!
Анонім до Ліс Показати IP 6 Травня 2014 14:56
Особливо в Маневицькому та К.-Каширському р-нах, пилорами стоять, як в лісничих так і в майстрів лісу. А навіщо продавати крадений ліс баригам за півдарма, якщо можна самому його порізати і продати на експорт, так подвійний навар можна взяти. Отак і князями стають, купляють хлібні місця в лісгоспах і керують дальше, а ліс - це ліс, витримає!
Вася Показати IP 6 Травня 2014 15:09
Денно і в ночі везуть ліс на Кроноспан у Нововолинську, продають білорусам, лісники мають пилорами і торгують усім чим можна від дошок до обрізків на дрова. То кримінальна галузь, яка роками формувалася і зараз розрубати цей гордіїв вузол буде важко.
Богдан Іванович Показати IP 6 Травня 2014 15:28
То може все-таки новий голова лісової агенції пан Черняков наведе лад в цій царині? Ну хоч дасть відповідь активістам з Ковеля... толкову....
Денис Показати IP 6 Травня 2014 15:55
Якщо і далі це все продовжуватиметься, то своїм дітям і внукам справжній ліс будемо показувати на картинках!
лісник Показати IP 6 Травня 2014 20:03
вже колісника немає а ліс як крали так крадуть з подвійними темпами бо ніхто не знає чи буде завтра працювати а їсти треба завжди
ЛIC Показати IP 7 Травня 2014 03:43
А где ж будут правосеки-бандеры прятаться, леса то нема?! УКРАЛИ !!!! Наверно украли москалi ?? Вывезли кремль строить??? Скоро вообще всю УКРАИНУ разграбят сами же украинцы да прихвастни европейские. ВО, до-прыгались.
Mariusz Показати IP 7 Травня 2014 09:30
Szanuj las! I Ty możesz kiedyś zostać partyzantem! )))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus