USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Волинянин, який виготовляє мініатюрні вітрильники у пляшках, встановив три рекорди України

2 Жовтня 2019 16:59
Майстер декоративно-прикладної творчості Володимир Ящук, мешканець Променя Луцького району, який із 1977 року виготовляє мініатюрні вітрильники, поміщені в пляшках, отримав сертифікат, що посвідчує встановлений рекорд України.

Вручення відзнаки, яка підтверджує зафіксований рекорд, внесений до Книги рекордів України, відбулося 2 жовтня в арт-галереї ЦУМу, де до листопада діятиме виставка робіт майстра, котра складається зі 191 корабля.

Фактично Володимир Ящук встановив три рекорди: найбільша кількість мінікораблів, виготовлених із однієї рослини (12 моделей, вітрила яких виготовлені з різних видів часнику); нові види кріплень вітрильників (15 видів кріплень) і найчисельніша колекція кораблів у пляшках (близько 70 моделей із вітрилами з природних і штучних матеріалів).

«Нагороджується Ящук Володимир Пантелеймонович, житель села Промінь Боратинської ОТГ Луцького району Волинської області, у зв’язку із встановленням рекорду України. Категорія «Талант і майстерність у сфері культури та мистецтв». Опис досягнення: створення оригінальної колекції мініатюрних моделей вітрильників у скляних пляшках, виготовлених з понад 70 різних природних і штучних матеріалів, з використанням 15 видів унікальних кріплень і авторською технікою майстра», – вказано на дипломі Книги рекордів України, котрий вручили автору.
Як пригадав майстер, поштовхом до незвичного захоплення став випадок, коли товариш звернув його увагу на світлину вітрильника в пляшці, розміщену в журналі «Вокруг света». Володимир Ящук сказав, що це не так і важко зробити, а згодом мусив підтверджувати свої слова. З того часу й виготовляє кораблики, які вміщує до скляних пляшок.

Перший свій вітрильник виготовив у 1977 році. Всі, починаючи з першого, датує. Своєю чергою, колекцію мінівітрильників вирішив зробити у 2007 році.

«За три роки в мене вже їх було 75», – зауважив рекордсмен.
Зараз на рахунку має більше 250 шедеврів, виконаних із різноманітних матеріалів: із волосся, павутини, кропу, вівса, хвостиків вишні, шкірки винограду, грибів, кісток риби, пелюсток квітів, часника, липового цвіту, атласних стрічок, скла, кори, електролампочки, перепелиних яєць, горіхів, листків, панцира рака, очерету, пір’я птахів тощо.

Володимир Ящук поділився, що на виготовлення одного мініатюрного корабля витрачає максимум 30 годин – усе залежить від складності техніки й обраного матеріалу.

«Як не дивно, найскладніше було зробити корабель із чорної редьки. Коли я її висушив, вона стала мов вата, і я підклеював під неї бамбукові прутики, щоб вона хоч якусь форму тримала», – сказав майстер.

У планах – виготовити серію корабликів із горіха. «Думаю, із горіха можна зробити до 18 кораблів, адже з горіха можна використати більше елементів, ніж із часника», – зазначив Володимир Ящук.
Привітати рекордсмена завітав голова Боратинської ОТГ Сергій Яручик, який зазначив, що творчість і талант Володимира Ящука передусім прославляють село Промінь і громаду загалом.

«Сьогодні ви входите в історію нашої держави. Повірте, разом із вами в історію входить і наша Боратинська об’єднана територіальна громада», – звернувся він до Володимира Ящука.
Наостанок Володимир Ящук провів для всіх присутніх невеличкий майстер-клас.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus