USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Волиньрада і Луцькрада: хто з ким проти кого?

8 Листопада 2010 10:32
Новий політичний сезон на Волині стартував. У п’ятницю, 5 листопада, за одну хвилину до півночі, у Волинській ОВК оголосили офіційні результати виборів до обласної ради. Депутати усіх рад розпочали новий сезон у політичній лізі.

Луцька міська рада

Найчисленнішим у Луцькраді буде представництво ВО «Батьківщина» - 24 депутати (8 «списочників» і 16 «мажоритарників»). ВО «Свобода» провела до міської ради 9 депутатів. Партії «За Україну!», «Фронт Змін» і Партія регіонів - по 4 депутати. «Наша Україна» і «Сильна Україна» - по 2 депутати. Й одного депутата матиме у Луцькраді Європейська партія України.

Найбільш імовірним варіантом було б об’єднання всіх політичних сил, що декларують готовність співпрацювати зі всіма, хто протистоятиме Партії регіонів та її сателітам. Таким чином, «Батьківщина» (24 депутати), «Свобода» (9), «За Україну!» (4) та «Наша Україна» (2) отримали б 39 «багнетів» і могли б диктувати свої умови у раді.

Разом з тим «Батьківщині», аби створити більшість, достатньо двох бійців. І найчисельніша політична сила Луцькради може піти саме таким шляхом - коли політичні чинники чи вказівки з Києва завадять об’єднатися «Батьківщині» зі «Свободою» чи «Фронтом Змін». Відтак у кожної з інших партій - і «За Україну!», і в «Нашої України» - з’являться так звані «золоті акції» і вони зможуть «виторгувати» собі посади в міськраді.

В опозиції до ймовірної більшості у міськраді, якщо така буде, опиниться Партія регіонів та «Сильна Україна». Разом у них - шість депутатів. Сценарій, коли регіони спробують купувати так звані «тушки» для набору більшості, експертам видається малоймовірним на самому початку каденції.

Але в регіоналів та «Сильної України» є один сильний козир в рукаві. А саме - мер міста. Ще з часу депутатства Миколи Романюка в облраді в його фракції виникали конфліктні ситуації у роботі з представниками «Батьківщини», тому він може вступити в конфронтацію з імовірною більшістю. І це буде найгіршим варіантом для лучан.

Ще гірше стане, якщо «Батьківщина», яка буде в опозиції до нового мера, не буде ні з ким об’єднуватись і боротиметься з Романюком самостійно. На думку, політолога Михайла Шелепа, такий варіант розвитку подій можливий і перетворить кожне засідання міської ради на «цирк» в стилі Верховної Ради України з блокуванням трибуни і подібними речами.

Тому запорука стабільності – якщо Романюк і опозиційні до нього фракції домовляться. Запорукою цьому може стати небажання Романюка позбутися іміджу «неконфліктного менеджера».

За такої ситуації 4 депутати «Фронту Змін» не впливатимуть на загальний розвиток подій, але, очевидно, ситуативно долучатимуться до тієї чи іншої сторони. Тим більше, їх лідери декларують, що вони прийшли в раду для ефективної роботи заради мешканців Луцька і приділятимуть увагу не політичним, а соціально-економічним питанням.

Волинська обласна рада

За результатами виборів, до складу Волинської обласної ради увійшло 80 депутатів: 40 по багатомандатному виборчому округу і ще 40 по одномандатних мажоритарних округах.
Відтак ВО «Батьківщина» проводить до облради загалом 26 депутатів (16 за списком і 10 «мажоритарників»), Партія регіонів отримала 22 мандати (13 за списком і 9 в мажоритарних округах), ВО «Свобода» матиме у Волиньраді 6 своїх представників (5 «списочників» і 1 «мажоритарника»). «Фронт Змін» одержав 3 мандати лише в багатомандатному окрузі. «Нашу Україну» представлятиме 4 депутати (3 за списком і 1 по «мажоритарці»), Народна партія по одномандатних округах провела до ради 7 своїх партійців, від Єдиного Центру у Волиньраді буде 4 «мажоритарники», 2 депутати по «мажоритарці» пройшли і від УРП «Собор» та по одному депутату-мажоритарнику буде в обласній раді від Селянської партії, КПУ, «За Україну!», Аграрної партії, «Сильної України» та партії «Солідарність жінок України».

Відтак в обласній раді ситуація значно вибуховіша, ніж у міській. Партії, що можуть блокуватися проти регіоналів та «сильноукраїнців», матимуть в разі успішних переговорів 40 депутатів («Батьківщина» – 27, «Наша Україна» – 4, «За Україну!» – 1, УРП «Собор» – 2, «Свобода» – 6). В їх імовірних опонентів – 37 «багнетів» («Єдиний Центр» – 4, Партія регіонів – 21, «Солідарність жінок України» – 1, Народна партія – 7, КПУ – 1, Аграрна партія України – 1, Селянська партія – 1, «Сильна Україна» – 1).

І «золота акція» в такому випадку опиниться у «Фронту Змін»: їх три депутати зможуть сформувати опозиційну більшість або ж вирівняти сили. Хоча «фронтівці», які будували свою кампанію не на критиці, а конструктивізмі, скоріше за все, займуть центристську позицію і ні з ким об’єднуватися не будуть, припускають експерти.

Сильним об’єднувальним чинником для провладних фракцій у Волиньраді, очевидно, стане Борис Клімчук, обраний сюди депутатом від Партії регіонів.

Експерти вважають, що йому, скоріше за все, вдасться зібрати в єдину групу всіх можливих «сателітів» його партії (шляхом вигідного розподілу посад).

Що ж до Єдиного Центру, то ця партія ніколи не заявляла про свою підтримку регіоналам. Проте Володимир Бондар запевнив, що його політична сила працювати з тією коаліцією, яка була в минулій облраді, не буде. А це, нагадаємо, була коаліція на основі «Батьківщини». І враховуючи те, як голосують у Верховній Раді «центрівці», а також авторитет та можливості Клімчука, реальним стає входження «Єдиного Центру» у провладний блок в обмін на посаду для Володимира Бондаря. Яка йому, схоже, вкрай потрібна: він не зумів стати депутатом, а з мерських перегонів знявся за тиждень до виборів.

Таким же чином Клімчук зможе домовитися із «Фронтом Змін». Його очільник в області Святослав Кравчук – досвідчений чиновник, що віддав десятки років свого життя роботі у владних органах міста та області. У провладній більшості йому буде легше виконувати передвиборчі обіцянки, що сприятиме росту рейтингу «Фронту Змін».

У партіях, що блокуватимуться проти провладних партій, до облради пройшло багато підприємців. І це, вважають експерти, – слабка ланка для опозиції. Бо влада, й особливо в особі такого досвідченого «політичного гравця» як Борис Клімчук, використовуючи як свої повноваження, так і налагоджені зв’язки, зможе «переконати» їх приєднатися до провладної більшості. Порятунком може стати тільки партійна дисципліна, яку «Батьківщині», «Нашій Україні», УРП «Собор» та «Свободі» треба посилювати.
* * *
Загалом, цей політсезон для Волині стане найгарячішим. Ні в обласній, ні в міській радах «демократичні сили» не матимуть такої переваги, як минулого скликання. Регіонали та їх імовірні союзники завдяки ресурсам міцно тримаються на плаву, й ключове питання – у здатності об’єднуватися тих, кого зараз звуть опозицією.

На основі експертних опитувань підготував
Анатолій КОТЛЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
no comment Показати IP 8 Листопада 2010 11:32
Ех ви аналітики-експерти!? Вам тільки в войнушки грати! Люди для цього депутатів обирали??? Як ви вже всім набридли зі своїми аНалізами, діячі безмозглі!!!
Ір Показати IP 8 Листопада 2010 11:38
в обл раді 100% буде коаліція ПР!
Михайло Наход Показати IP 8 Листопада 2010 11:56
Загалом хороший матеріал, приємно читати і можна дискутувати по деталях. То Ір. Я би не був таким впевненим. Політика - мистецтво можливого, хоча на Волині не завжди:) Наш варіант можливих розкладів тут http://www.cpaec.org.ua/news/view/339
Сьцьопа Показати IP 8 Листопада 2010 13:03
Дуже приємно, що в обласна рада позбулась баласту - мішка цементу з пліч кволої людини. Цей "баласт" сидів 4 роки і марнував в сесійній залі повітря. Серед них- Загребельна (нехай миє столи після приймання родів), мент Сохацький (нехай у Турійському районі ловить конокрадів), адвентист сьомого дня Товстенюк (нехай молиться в штундівському сараї на Вороніхіна), Янко (колупалась 4 роки в носі, а тепер буде труїти гризунів), престарілий Сидорук, недоумкуватий Кіндер, "великий вчений - математик" Сташенко (в дитинстві його мізки переїхав каток, що трамбує асфальт), Gros ректор Коцан, Блошко (жахливий тип), Головатий, Гупало і ще добрий десяток представників псевдоеліти представницької влади області. Ці "народні обранці" за усю каденцію не проронили жодного слова. Ганьба і забуття! На безпамятстві до них виростуть будяки і кропива!
Тарас Показати IP 8 Листопада 2010 13:26
Сьцьопа, ти ще забув Карпомиза з кольором обличчя гартованого чавуну, Максимчука, зубного техніка Богдана і братів -Притолюків, що нагадують щось слизьке і неприємне - хамелеонів. Загалом, Волинська рада очистилась якісно, аби лишень не сварились, бо люди хочуть роботи, миру і порядку. А смішити людей можна, знавши штани, в іншому місті - для цього немає потреби сидіти в раді.
ліберал Показати IP 8 Листопада 2010 14:06
Як на мене аналіз який робив Михайло Наход трохи ідеалістичний. Зараз в "помаранчевій" облраді Клімчук зміг організувати більшість, то що можна говорити, коли майже половину складу становлять регіонали і їх союзників, а тих що не вистачає "затушкують". Схожа ситуація, як на мене буде в міськраді. Коли від БЮТу попроходили всілякі випадкові люди (секретарки, підприємці)Романюку не буде проблеми їх зацікавити, чи посадами чи сприянням у бізнесі. БЮТ не має чіткої стійкої ідеології, тому бренд Юлі це лише засіб приходу до влади..
Yan Показати IP 8 Листопада 2010 14:53
от би тебе Сьцьопа в обл.раду ,ти би навів там лад!
йован Показати IP 8 Листопада 2010 19:22
Залишився клоун Пронь.Він всіх розсмішить
Петро Ганейчук Показати IP 9 Листопада 2010 08:20
Шось ми товариші повертаємось до часів кучми мені здається... провтикали наші БЮТи і НУ, ми їм довіряли...
Лучанин Показати IP 9 Листопада 2010 18:40
Читаю і думаю, як багато наші дописувачі знають про колишніх депутатів облради! Можливо хтось із вас там і трудився з ними? Такі відверті та правдиві відгуки!
Громадська ініціатива "ЗЕКА ГЕТЬ" Показати IP 9 Листопада 2010 22:23
Сцьопа, ти подивись спочатку в дзеркало і побачиш дауна! Ти скільки класів закінчив, щоб ображати інших людей. Отаких як ти отморозків треба з Волині гнати в три шиї!
OrestN Показати IP 9 Листопада 2010 22:25
Сьцьопа, ти ж сам то який, обдертий дегенерат! Що ти негіднику,ображаєш поважних людей? Зустріну морду наб"ю!
Бабай Показати IP 14 Листопада 2010 22:19
Сьцьопа правий. І про штундів (згадайте звідки взявся ТЦ "Слон" і куди дівся і здогадайтесь, чому церква поруч будується по сьогодняшній день), і про гросс ректора (дивним чином за бувшого директора "Укрспецюста" проголосувала більшисть, яка якраз і була проти), і про математика, і про всіх, Сьцьопа кращій, пиши ще!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus