USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинська мисткиня Олена Бурдаш презентувала збірку «Афоризми»

27 Липня 2018 12:41
25 липня відома волинська художниця, поетеса Олена Бурдаш презентувала збірку «Афоризми», котра вийшла друком напередодні її 70-річного ювілею.

Зустріч з мисткинею відбулася у Великому залі Галереї мистецтв і зібрала її відданих друзів, давніх шанувальників, а також тих, хто вперше знайомився з творчістю цієї талановитої волинянки.

Подія відбулася в рамках культурно-мистецького проекту, ініційованого Волинською організацією Національної спілки художників України і підтриманого департаментом культури Луцької міськради з вшанування ювілею знаної мисткині.
В травні відбулася велика персональна виставка Олени Бурдаш і численні зустрічі з глядачами в Галереї мистецтв спілки художників. І ось очікувана новина – збірка «Афоризми» вийшла друком у видавництві «Терен»! Дизайн обкладинки, художнє оформлення змісту книжки розробила авторка, а передмову написала арт-журналістка Маша Пилипчук.
«У великому серці – великий почин»

Довге насичене життя мисткині Олени Бурдаш пульсує натхненням у багатьох вимірах: це графіка і орнамент, аплікація, олійне малярство. Але завжди у її творчості було присутня поезія, влучна словесна метафора. Перші вірші юної Олени друкувалися у літературному часописі «Вітрила». Згодом інтимна, філософська поезія, есеї-рефлексії стали природною складовою її творчості й супроводжували написані художницею візуальні образи словесними коментарями.

Зустріч з авторкою «Афоризмів» відбувалася в інтер’єрі її малярських творів – віддзеркаленні її внутрішнього світу пізнання, гармонії, любові.
Глядачі переглянули архівні фото Олени Бурдаш, світлини виставок різних років, а також відео з відкриття виставки в Ковелі у 1996 року, коли молода художниця давала велике інтерв’ю про свої творчі пошуки.
З особистого архіву Олени Бурдаш
«Відкриття персональної виставки Олени Бурдаш в Ковелі. 1996 рік»


«Всякий сумнів – шлях до пізнання»

Наприкінці 60-х – на початку 70-х років Олена Бурдаш була яскравою персоналією в богемному житті альтернативної хіпі-тусівки Львова. Після цього бурхливого періоду наступні 3 роки художниця провела в Почаївській лаврі – це був нелегкий і важливий час переосмислення життєвого досвіду, визначенні власних духовних орієнтирів. Там, в монастирських стінах, народилися більш як 300 афоризмів. Сформульовані лаконічно і просто, ці думки закарбували лише вартісні речі – ті, які Олена Бурдаш протестувала власним болем пошуків гармонії та віднайденим внутрішнім спокоєм.
З особистого архіву Олени Бурдаш

«Хто запитує, той надіється»

У щирій та відвертій розмові з гостями події Олена Бурдаш розповіла про ті душевні метання, які їй довелося пережити у ствердженні власного «я». Довіра й сумнів, пошук призначеної тобі долею спорідненої «половинки», а головне – внутрішнього спокою, якого так прагне кожна людина, привели художницю до відкриття: хто має стремління, той в дорозі. «Випробування долі, подолання життєвих труднощів – це шлях до самого себе», – вважає художниця.
«Віддати найдорожче можна тоді, коли є кому віддавати»


Лаконічні афоризми художниці, в яких концентровано виражені глибокі життєві сенси, дали кожному простір для роздумів над нагальними запитами сьогоднішнього дня. Запитання й відповіді, роздуми та подяки – у діалозі з авторкою збірки «Афоризми» взяли участь усі гості події. Серед них – відомі волинські письменники Клава Корецька, Сергій Цюриць, драматургиня і режисерка Наталія Максимчук, поети літературно-мистецького об’єднання «Без меж» Ольга Антош, Юрій Щербик, художниці Тетяна Ядчук-Богомазова, Юлія Гетьман, Ірина Робак, дизайнер В'ячеслав Шмельов, журналістка Анна Стульська, завідувачка Луцької бібліотеки-філії №10 Надія Чміль, друзі та шанувальники таланту мисткині.
«Любов повертає в глибину…»

Олена Бурдаш звернулася до читачів з великою надією на те, що виплекана такими зусиллями душевна злагода зі своїм внутрішнім «я» й безмежним світом навколо і складає сенс земного життя. Велике терпіння, праця над собою протягом багатьох років цієї мудрої жінки допомагають їй зберігати глибоку любов до життя, до людей, до правди.
Своєю творчістю і діяльністю Олена Бурдаш внесла вагомий внесок у формування культурної еліти нашого краю, збагатила скарбницю сучасного українського мистецтва оригінальним малярським доробком і непересічними літературними творами.

Вітаємо дорогу Олену Бурдаш з днем народження! Міцного здоров’я славетній волинянці, невичерпної енергії та нових творчих здобутків!
Персональна сторінка Олени Бурдаш на сайті Галереї мистецтв за посиланням.

Фото Віктора Чухрая, Олега Бурлаки, авторки, з особистого архіву Олени Бурдаш

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Monmartre Показати IP 28 Липня 2018 04:38
Яскрава Парижанка поруч нас. На фоні нашої сірої возні, сірих людей і їх сірого, сірого життя, котре вони проживають з папірцями за пазухою на "довічну" власність майна, землі, металолому..... Вона створила більше багатства на цьому світі за таких Бариг з папірцями як поршенко, ахметов ....
ZiM Показати IP 28 Липня 2018 09:47
ця художниця з іншої планети! яскрава і мудра

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus