USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинська область святкує своє 69-річчя

4 Грудня 2008 16:26
4 грудня 1939 року, після возз’єднання західноукраїнських земель в єдиній Україні, була утворена Волинська область. Про це інформує репортер «Волинських Новин».
За матеріалами Вікіпедії, Воли́нь — область на північному заході України, утворена 4 грудня 1939 року. після возз`єднання західноукраїнських земель в єдиній Україні. Розташована на північному заході України в межах Поліської низовини (понад 3/4 території) та Волинської височини, у зонах мішаних лісів і лісостеповій. Межує з Рівненською на сході та Львівською на півдні областями.
По території області проходить державний кордон протяжністю 330 кілометрів, у тому числі: з Республікою Польща завдовжки 190 кілометрів на заході, з Республікою Білорусь завдовжки 205 кілометрів на півночі. Площа області 20143 квадратних кілометрів, що становить 3,3% території України та 19 місце серед областей України. Багатство Волині – озера (понад 220), найбільші з яких – Світязь, Пулемецьке, Турське, Лука.
На Волині протікає 130 річок загальною протяжністю понад 3000 кілометрів. Найбільші: Західний Буг завдовжки 128 кілометрів (на території області), Луга завдовжки 81 кілометр, Прип\'ять завдовжки 170 кілометрів (на території області), Стохід завдовжки 188 кілометрів, Турія завдовжки 184 кілометрів, Стир завдовжки 175 кілометрів, Гнила Липа завдовжки 87 кілометрів. Клімат помірно континентальний. Середня температура січня −4 °C, липня +17 °C.В середньому за рік випадає 560—620 мм опадів. Область ділиться на 16 районів і 4 міста обласного значення.
Довідково:
В Іпатіївському літописі під 981 роком зазначається, що земля дулібів-волиняк входить в Київську Русь. Князь Володимир Великий заклав місто неподалік від давнього городища Велинь й назвав його Володимиром. У «Повісті минулих літ» згадується, що в 988 році князь Володимир Святославович віддав це місто своєму синові Всеволоду в удільне володіння. В 1704 році проходив Волинь із своїм військом гетьман Іван Мазепа, 1768 року захопила цей край і стихія гайдамацького повстання, названого Коліївщиною. В роки першої світової війни через Волинь декілька разів проходила лінія фронту між російськими, з одного боку, і австро-німецькими військами, з другого. В червні 1916 року російські війська під командуванням генерала Брусилова прорвали фронт, зайняли Луцьк і відтіснили австро-німецькі війська на лінію річки Стохід. Більше року протримався фронт на цій лінії, внаслідок цього було знищено багато довколишніх населених пунктів. Революційна віхола на початку 1917 року в Росії, повалення самодержавства сприяли утворенню в Україні Центральної Ради на чолі з М. Грушевським. З утворенням УНР відновлювалась українська державність. Після захоплення влади в Росії більшовикам розпочався їх наступ на Україну. На Волині радянську владу проголошувала 126 дивізія під командуванням прапорщика О.Дмитрієва, в якій переважний вплив справляли більшовики. У 1918 році Волинь була окупована німецькими військами, В грудні 1918 року в Луцьку й інших містах знаходилися військові сили Директорії. З травня І919 року Волинь окупують поляки, яких у липні 1920 року відтіснили червоноармійці. У вересні 1920 року край потрапляє під польську окупацію, майже на двадцять літ прикриту Ризьким договором 1921 року. Утворюється Волинське воєводство з центром у Луцьку. Забороняється українська мова в державних установах, школах. Землю роздають польським колоністам-осадникам. Численні страйки, виступи населення проти влади придушуються. Вкрай низьким був життєвий рівень населення на Західній Україні. Влада намагалася за будь-яку ціну втриматися, посилюючи репресії. Відомо немало судових процесів над членами найбільш впливових політичних сил, що боролися проти тодішнього окупаційного режиму, зокрема, ОУН і КПЗУ. Внаслідок підступного акту Молотова-Ріббентропа по суті було розв\'язано другу світову війну, поділено сфери впливу.
1 вересня 1939 року гітлерівці розпочали окупацію Польщі. 18 вересня цього ж року в Луцьк вступили частини Червоної армії, відтак встановлено радянську владу. 4 грудня 1939 року утворюється Волинська область. Разом із такими діями, як впровадження української мови, розвиток системи освіти, охорони здоров\'я розпочалися насильницька колективізація, а також політичний терор. 22 червня 1941 року Волинь однією з перших зазнала віроломного нападу гітлерівської Німеччини.
Імена прикордонників українця Івана Пархоменка, білоруса Петра Старовойтова, росіянина Василя Петрова, які загинули в перші дні війни, відбиваючи шалені атаки ворога, згодом були увіковічені в назвах волинських сіл. Під сильним натиском переважаючих сил фашистів відступили частини розміщеної на Волині 5-ї армії. 8 липня 1941 року область повністю окупували гітлерівці.
Принагідно скажемо, що вже в перші дні війни енкаведисти розстріляли в\'язнів Луцької, Ковельської тюрми, зокрема тих, кого затримали лише за дрібні побутові порушення. Історичний референдум народу І грудня 1991 року абсолютною більшістю — 92 відсотками — голосуючих підтвердив їх прагнення до волі і свободи. Нині Волинь — складова частина незалежної України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лихий Показати IP 4 Грудня 2008 17:35
так не святкує а того... скорбіт...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus