USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волині - 75 років: історія, люди, влада

4 Грудня 2014 13:10
Три чверті століття тому була утворена Волинська область. А сьогодні, 4 грудня, волинян, які долучилися до творіння історії краю, зібрали задля «неформального» спілкування з нинішнім керівництвом області.

На початку зустрічі голова Волинської ОДА Володимир Гунчик повідомив про те, що Президент України Петро Порошенко офіційно привітав Волинську область з річницею утворення. Офіційний текст він пообіцяв зачитати під час урочистостей в облмуздрамтеатрі.

А ось напередодні він привітав присутніх і розповів, що їх зібрали, аби через них подякувати всім волинянам, які розбудовували область. Власне, в ресторані готелю «Україна» зібрали найшанованіших, на думку організаторів, волинян.
«Я б хотів запросити всіх шанованих людей Волині. Але це нам треба було б виїжджати в Берестечко на знамените наше поле і збирати всю Волинь, бо немає в області людини, яка не вкладала б душу, серце, здоров’я, свій талант у розвиток нашої громади. Це люди, завдяки яким ми маємо сьогоднішню Волинь – область, яка росла, мужніла на ваших очах, ставала потужною аграрно-промисловою областю. Це частинка України, яка є ворітьми України і нам не байдуже, як бачать сусіди, споглядаючи Волинь. Будьте посланцями нашої історії, розповідайте як це було, як ми жили, нам є що розказати наступним поколінням. Я переконаний, що ворота України стануть центром Європи. Я впевнений в тому, що ми з вами все робимо правильно», - зазначив у вступному слові очільник ОДА.
голова ОДА Володимир Гунчик
голова ОДА Володимир Гунчик
Він зауважив, що формат зустрічі мав бути «неформальним», без офіціозу. Стоячи навколо столу, учасники по черзі висловлювали свою думку про Волинь, про її історію і владу.

Так, відомий краєзнавець Ярослав Царук, який не одне десятиліття збирає по крупинках історію Волині, розповів, що всі його праці робляться лише на ентузіазмі.

«25 років тому про нас таке писали, що я мусив ходити по селах і збирати цю історію. Написав 4 книги. І з усією відповідальністю кажу – в нас історію не пишуть, в нас немає історії, Волинь без історії. Коли я видав 4-ту книгу – мені тодішня адміністрація не дала ні копійки. А якби кожен район видавав таку книгу, то в кожному була б справжня історія Волині», - розповідає він.
краєзнавець Ярослав Царук
краєзнавець Ярослав Царук
До слова, він згадав про ті сторінки історії, коли на Волині під час Другої світової відбувалися польсько-українські конфлікти, або ж згідно з історичними термінами, «волинська трагедія». Адже польська сторона, каже він, применшує втрати волинян під час тих кривавих подій на території краю, акцентуючи увагу лише на втратах поляків, причому, ймовірно, перебільшені.

Та почесному громадянину Володимир-Волинського району голова ОДА не дав договорити, перебивши його на півслові, коли він розповів про небажання підтримати владою таких досліджень. Мовляв, всі люблять критикувати попередню владу, коли приходить нова. А в історії нашої області були прибалти, поляки, - люди багатьох інших національностей, які розбудовували її.

Також присутнім анонсували нещодавно презентовану книгу про Юхима Ярощука, який 16 років керував областю. Її продаватимуть у фойє драмтеатру, а кошти, виручені від продажу, підуть на потреби бійців АТО.
Почесний громадянин Луцька, депутат ВР І скликання Андрій Бондарчук
Почесний громадянин Луцька, депутат ВР І скликання Андрій Бондарчук
Заслужений журналіст України Василь Федчук поцікавився, як можна так розбудовувати область, що 25 літ будується одна шахта й порадив «не злазити з плечей новопризначеного міністра».
Заслужений журналіст України Василь Федчук
Заслужений журналіст України Василь Федчук
А ось екс-ректор Інституту післядипломної освіти Ганна Маслай вважає, що пріоритетом майбутнього має бути об’єднання і викорінення ненависті й насилля, яке заполонило душі українців.
Ганна Маслай і головний лікар ВОКЛ Іван Сидор
Ганна Маслай і головний лікар ВОКЛ Іван Сидор
Опісля таких виступів усі присутні випили кави та чаю з тістечками й відправилися на екскурсію містом. А о 15 годині пообіцяли прийти на урочистості в облмуздрамтетар.
депутат облради Богдан Колісник та колишній заступник голови ОДА Віталій Заремба
депутат облради Богдан Колісник та колишній заступник голови ОДА Віталій Заремба
колишній Луцький міський голова Антон Кривицький
колишній Луцький міський голова Антон Кривицький
волинський письменник та журналіст Володимир Лис
волинський письменник та журналіст Володимир Лис
Заслужений діяч мистецтв України Товій Рівець
Заслужений діяч мистецтв України Товій Рівець
колишній керівник ВОДТРК Святослав Пирожко
колишній керівник ВОДТРК Святослав Пирожко
гендиректор ВОДТРКОльга Куліш
гендиректор ВОДТРКОльга Куліш
команда голови ОДА
команда голови ОДА
головний інженер ДП Волиньвугілля
головний інженер ДП Волиньвугілля
начальник обласного управління містобудування та архітектури Юрій Казмірук
начальник обласного управління містобудування та архітектури Юрій Казмірук
Ярослав Царук
Ярослав Царук
Заслужений архітектор України Андрош Бідзіля
Заслужений архітектор України Андрош Бідзіля
директор КП Луцькводоканал Іван Корчук
директор КП Луцькводоканал Іван Корчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 30
читач Показати IP 4 Грудня 2014 13:13
Це історія краю хто б що не казав! Зі святом Волинь!!!
Свідок до читач Показати IP 5 Грудня 2014 11:23
Вони де-факто святкують акт підписання пакту Молотова-Рібентропа....Зрештою, вони б ще Сталіну подякували, адже це саме за нього була створена область і об"єднана Україну в ту територіальну цілісність - якою вона була до весни 2014... А Волинь існувала і до 39 року.... Хіба-що, з"явилася комуняцька назва область...
Дьодік Показати IP 4 Грудня 2014 13:16
Волині більше 1000 років, а не 75. Совки святкують совкове свято. На фото 90% екскомуністів і екскамси.
ДьодікУ до Дьодік Показати IP 4 Грудня 2014 13:18
А це не історія, ці роки люди не жили і при совку все погане було? Не треба о-то тро-ло-ло!!!
командир Показати IP 4 Грудня 2014 13:17
Фото "команда голови ОДА": це команда Пустовіта но не Гунчика і зміна цієї "команди" - це питання часу!!!
знаючий Показати IP 4 Грудня 2014 13:28
Бориса Петровича не вистачає, оце дійсно легенда Волині
ххх Показати IP 4 Грудня 2014 13:34
але і достойники. Кривицький-головний міський дерибанщик, Колісник-головний лісний дерибанщик, дядя Ваня Сидор теж добий хапуга
Волинянин Показати IP 4 Грудня 2014 13:37
Щось всі сумні і зажурилися, довели людей!
лучанин Показати IP 4 Грудня 2014 13:59
коментар було видалено
Світлана Показати IP 4 Грудня 2014 13:59
премії небось собі повиписували ті з ОДА, пекетики он подарункові і квіти догогущі, а ти думай бідна жінко за, що тобі теплу форму чоловікові на фронт купити. А в старих комсомольців і прихвостнів при всіх владах свято. Ідіоти читайте історію і будете знати, що наша Волинь має більше 1000 років. Але ж ні краще святкувати совковщину яку створила радянська росія. От чому ми так бідно живемо, бо такі як вони купаються в грошах і їм до сраки, що сьогодні в Устилузі ховають черговий груз200
ОДА до Світлана Показати IP 4 Грудня 2014 18:47
Да щоб ти все життя жила на ті премії з ОДА!!!
Такі да! Показати IP 4 Грудня 2014 14:00
Живемо в контексті історії КПСС: що, Волинь утворилася в 1939 році з приходом совітів? - А до 1939 року не було історії і не було Волині?
Корінний лучанин до Такі да! Показати IP 4 Грудня 2014 14:49
САМЕ ТАК!!! " Живемо в контексті історії КПСС." ПРИКРО , АЛЕ ТАК! Оці всі діячі- типу ГУНЧИКА є вихованці КПРС і я їх по іншому НЕ СПРИЙМАЮ . ЦЕ ЗБОРИСЬКО І ТУСОВКА КОМУНЯК бо бувших комуняк НЕ БУВАЄ! ПРОСТО ОДНА ГАНЬБА !!! НАЙБІЛЬША ГОРДІСТЬ ВОЛИНІ є ЇЇ ЛЮДИ ,які боролись за УКРАЇНУ а не оці ПРИСТОСУВАНЦІ !!!
Курінний лучанин до Корінний лучанин Показати IP 4 Грудня 2014 15:08
Ти наш ГЕРОЙ!
Корінний лучанин до Курінний лучанин Показати IP 4 Грудня 2014 15:20
ТИ що , із куреня виліз! Мені не треба твоїх овацій , я їх не потребую. Навчись людей поважати, а не оцих ПРИХВОСТНІВ в більшості своїй!
Корінний лучанин до Курінний лучанин Показати IP 4 Грудня 2014 16:00
ЄВГЕН СВЕРСТЮК ГЕРОЙ , ГОРДІСТЬ УКРАЇНИ - він же ВЕЛИКИЙ ВОЛИНЯНИН ТА БОРЕЦЬ ЗА УКРАЇНУ ! ВІЧНА ЙОМУ ПАМЯТЬ! Ти хоч раз чув ЙОГО, я не думаю що він був би серед цієї зграї.
Студент Показати IP 4 Грудня 2014 14:35
Отця Петра Влодека забули, Це патріот, українець, волинянин, людина, яка пройшла війну,Людина гідна усіх похвал.
Корінний лучанин до Студент Показати IP 4 Грудня 2014 14:53
Ну отець Петро Влодек є виключення із цієї ЗГРАЇ!!!
Студент до Корінний лучанин Показати IP 4 Грудня 2014 15:09
Але ж його ніхто не поважає!
лучанка Показати IP 4 Грудня 2014 15:26
Ну хочуть нехай святкують совковщину вам що до того - це їхне прожите життя, і ви не маєте права їм забороняти. А Ви святкуйте своє свято. Прийдуть інші покоління у них будуть свої свята. Запитайте своїх бабусь, матерів напевне їм краще жилося при советах чим зараз, тоді вони не думали за що кусок хліба купити і комуналку заплатити чи в лікарню ліки купляти і хабарі давати. І дійсно не вистачає Бориса Петровича - Земля Вам пухом.
історія до лучанка Показати IP 4 Грудня 2014 18:50
Вони дійсно прожили, побудували... а ви що - тільки все руйнуєте!!!
Корінний лучанин до історія Показати IP 4 Грудня 2014 19:40
РЕПЛІКА. Те, що вони набудували зараз тріщить все по швах! Підказка - будинок на Рівненській в доказ цього і ще багато подібних набудов є! Ряд непотрібних заводів у Луцьку які так і не запрацювали в міру своїх потужностей (завод синтетичних шкір і інш.) А кошти то НАРОДНІ ! В болото Фуріва скільки було потрачено? Каналізації зливної в Луцьку так і не спромоглися зробити. Злива 2013р відкрила цей нарив. Я 100%-во не валю на них, бо зверху на них давили такіж самі комуняки, а ці були прислужниками цієї дебільної совкової системи. Всі вони прислуговувались бо так було зручно. ВСЕ БУЛО ПО БЛАТУ! БЛАТНА БУЛА СИСТЕМА. Хто думав не по їхньому той брався на замітку у спецорганах і ярлик чіплявся на вічно !
корень женьшеню до Корінний лучанин Показати IP 4 Грудня 2014 23:24
А сам написав, а цім всім користувався і мовчав, а зараз лише язика розпустив, а у житті нічого не міняється і ти змінити не можеш, бо все олігархатом схапано і продається держава! А ти пиши далі... лише і можуть подібні інших лаяти, заздрити, а самі - нероби!!!
АТО Показати IP 4 Грудня 2014 16:51
Ще та БАНДА!
словосила до АТО Показати IP 4 Грудня 2014 18:51
БАНДА тобі АТО створила!!!
стійкий марксист Показати IP 4 Грудня 2014 18:20
Цікаво про нагороди. Перший орден вручали Володимиру Блаженчуку - вірному ленінцю і послідовнику марксизму-ленінізму. Просто за те, що він ще живий з тієї Банди. В память врізався один випадок. Десь за рік до погребіння КПРС в Луцьку відбувався обласний партійний форум. Обідали, як і належало, в обкомівській їдальні. В процесі цієї партійної трапези виявилось, що одному-двом партійним функціонерам не вистачило обіду. Якось цей трапунок замяли, а на наступний день Блаженчук і блазень Борис Леуш (ленінець, ніколи не брав на себе відповідальності, усі питання доручав прибиральницям), зробили такий розгон працівникам громадського харчування, ще декому з них народна цілителька з Гнідави яйця від ляку викачувала. А так, більше Блаженчука не памятаю. Не був він яскравою зіркою на "партійному небозводі" області.
цікаво Показати IP 5 Грудня 2014 06:49
Дуже сумно стало після вислову "команда голови ОДА.". А цей з топорно-кирзовою мордою, пострижений під бобика, що, очолює команду? Як його кликати, цього спеца? Чи не з Америки його Гунчик виписав з допомогою послуг Нової пошти?
weh до цікаво Показати IP 5 Грудня 2014 11:31
Це Ви про кого?
читач Показати IP 5 Грудня 2014 12:51
Про того, під фото якого підписано "команда голови ОДА".
Гапка Показати IP 5 Грудня 2014 12:54
Наші люди як не пообливають одне одного брудом, то жити не можуть, попрацюйте стільки і так, як ці люди, бо вони в більшості не набудували замків і не накрали, як ці сьогоднішні трудяги, тоді і вам подякують, не суди-судим не будеш, не заздріть, бо нема чому.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus