USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

24-річний лучанин за власні кошти видав книгу з історії батьківського села. ВІДЕО

22 Жовтня 2015 14:59
В народі кажуть, хто не знає свого минулого, не гідний й майбутнього. Тож сьогодні, 20 жовтня, у Копачівській загальноосвітній школі Рожищенського району презентували історичне дослідження походження та розвитку рідного села – доробок вчителя-історика місцевої школи Сергія Янішевського.

Книга, що носить назву «З історії села Копачівка», - це краєзнавча робота, що ґрунтується на історичних архівних даних Польщі та Німеччини, починаючи з 16 століття, адже саме етнічні групи поляків та німців були найчисельнішими на теренах нинішньої Копачівки, метричних книгах та картах. Також вона містить унікальні світлини 1900-их років найвідоміших родин, що проживали в Копачівці, описує події Наполеонівської війни 1812 року, Першої та Другої світових воїн, Волинську трагедію та діяльність членів Української Повстанської Армії. А також розповідає про розвиток освіти та культури в селі.

У цьому історичному дослідженні також використані свідчення старожилів, які свого часу систематизував місцевий краєзнавець Микола Курилович.

Книга рецензована кандидатом історичних наук, викладачем Східноєвропейського Національного університету ім. Лесі Українки Григорієм Охріменком та видана невеликим накладом у видавництві «Вежа». Усі бажаючі ознайомитись із матеріалами цього краєзнавчого доробку можуть читати книгу в онлайн режимі.

Як зазначив на зустрічі директор школи Іван Космін, ця збірка історичних матеріалів молодого та цілеспрямованого вчителя та краєзнавця Сергія Янішевського про становлення населеного пункту Копачівка стане основою для реалізації ще одного амбітного задуму – створення музею історії рідного села.

Як повідомляє Громадське.Волинь, 24-річний Сергій Янішевський – лучанин, але віднедавна живе і працює в селі Копачівка Рожищенського району. Саме звідтіля його батьки.

Написати першу книгу про історію цього села автора спонукала відсутність інформації в мережі Інтернет про життя цього населеного пункту в різні часи. «Хотів показати дітям, що і в цього села є своя історія. Почав контактувати на форумах із поляками, шукав інформацію в метричних книгах, на військових мапах. Видав своїм коштом 10 книг. Всі уже розійшлися. Але я відцифрував і тепер кожен бажаючий може знайти мою працю в мережі», – зазначає історик.

Окрім того 24-річний вчитель історії разом зі своїми учнями видає шкільну газету. «Історію творять люди. Я знаю, що бути вчителем нині безперспективно, але ще Григорій Сковорода сказав, що слід займатися улюбленою справою. Я відчуваю, що це моє. Мені це цікаво», – каже Сергій Янішевський

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
шанувальниця Показати IP 20 Жовтня 2015 22:50
Творчих успіхів Вам Сергій Сергійович!
Катя Показати IP 22 Жовтня 2015 17:14
Ого молодець... Андрій Сергійович допомагав?
Бармалєй Показати IP 22 Жовтня 2015 19:59
Хлоп - молодчага! Честь і повага . Одним словом - супер
Викладач СНУ Показати IP 22 Жовтня 2015 23:24
Дякую за книгу. Успіхів тобі Сергію. Пропоную писати дисертацію.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus