USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волинські чехи виїжджають з України

5 Лютого 2015 09:01
Повернення тих волинських чехів, які виявили бажання виїхати з України на батьківщину своїх предків, набуло, як повідомило міністерство внутрішніх справ Чехії, конкретики.

До Чехії найближчими днями має переселитися двісті волинських чехів, себто більшість з тих, хто навесні 2014-го звернулися до президента Чеської Республіки Мілоша Земана з проханням дозволити їм повернутися на прабатьківщину, - DW.DE.

Упродовж шести місяців вони матимуть право на безплатне житло, яке надається з фондів міністерства внутрішніх справ, і можливість вчитися коштом держави на курсах перекваліфікації та вивчення чеської мови. Кожна сім’я отримає одноразову матеріальну допомогу з розрахунку - 50 тисяч крон (майже дві тисячі євро) на дорослого і 20 тисяч крон на дитину.

Чеська скарбниця перебирає на себе й усі витрати, що їх пов’язано з переїздом. Міністерство оборони в Празі, яке підготувало для волинських чехів спеціальний літак, не виключає, що частина їх діставатиметься до Чехії самотужки, але і в такому разі дорожні видатки переселенцям буде компенсовано.

Поодинокі сім’ї, які мають чеські корені, залишаються в Україні в зоні бойових дій і, зокрема, в Маріуполі. Як уточнює координаторка переселенської акції Віра Доушова, вони також прагнуть виїхати до Чехії, але не мають змоги зв’язатися з чеським консульством в Одесі.

Речник президента Мілоша Земана Їржи Овчачек заявив, що Прага нікого з етнічних чехів не залишить напризволяще - ані в західній, ані в східній Україні. На початку 1990-х років з України до Чехії виїхало близько двох тисяч нащадків давніх чеських переселенців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus