USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Волинські депутати запропонували, як врегулювати кризу через страйк польських перевізників

13 Листопада 2023 20:36
Відповідне звернення до центральних органів влади, а також прикордонної та митної служб України ініціює постійна комісія Волиснької обласної ради з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій.

Про це інформує пресслужба облради.

Депутатка обласної ради Валентина Черниш, яка є авторкою документу, зауважила, що теперішня блокада під’їзних шляхів до міжнародного пункту пропуску «Дорогуськ – Ягодин» – це вже шоста акція протесту на українсько-польському кордоні від початку повномасштабного російського вторгнення.

«Кожного разу вимоги польських протестувальників стосуються певних домовленостей або між урядами України та Польщі, або між Україною та Євросоюзом. Тому я пропоную колегам у зверненні апелювати до уповноважених органів державної влади, найперше, до Міністерства закордонних справ, аби вони ініціювали термінове скликання українсько-польської Міжурядової координаційної ради з питань міжрегіонального співробітництва для перегляду чинних Меморандумів про запровадження Системи попереднього повідомлення про виникнення надзвичайних ситуацій на українсько-польському кордоні.

У цьому міжнародному документі, який дуже давно не переглядався, бо коордрада ще давніше не збиралася, якраз і зафіксовано скільки транспортних засобів повинно пропускатися через той чи той пункт пропуску. Цей міжурядовий документ є основою для подальшої роботи прикордонників та митників. Без нього домовлятися про щось конкретно неможливо. У міжнародних відносинах основою є паритетність, тому треба знайти компроміс, який би влаштував усі сторони, і надалі пункти пропуску не блокувалися», – наголосила Валентина Черниш.

Вона також пропонує закликати органи державної виконавчої влади критично переглянути доцільність впроваджених раніше експериментальних проєктів, а саме щодо заборони руху легкових авто через МАПП «Ягодин-Дорогуськ» та пропуск порожніх транспортних засобів масою понад 7,5 тонн через МАПП «Устилуг-Зосін».

Читати ще: Україна та Польща проведуть зустріч на кордоні щодо розблокування пунктів пропуску

«У контексті переговорів визначитись із пріоритетами щодо розбудови нових пунктів пропуску на українсько-польському кордоні, в тому числі й автомобільного сполучення «Адамчуки-Збереже». Для безумовного врахування національних інтересів України та сприяння українському бізнесу на шляху до ЄС – про визначення окремих смуг руху для вантажів, які оформляються відповідно до європейської Конвенції про процедуру спільного транзиту», – ці вимоги також окреслені у зверненні.

Члени профільної комісії на своєму засіданні проаналізували й нові вимоги щодо ввезення гуманітарних вантажів, запроваджені урядовою постановою, і вирішили залучити до обговорення новацій представників митниці, прикордонників, органи соцзахисту, волонтерські організацій та благодійні фонди.

Також депутати дослідили стан міжнародного співробітництва, налагодження зовнішньоекономічних зв’язків та залучення інвестицій в області. Директорка департаменту економічного розвитку, зовнішніх зносин та з питань туризму і курортів ОВА Вероніка Бальбуза повідомила, що цьогоріч було проведено 32 зустрічі з представниками інших держав, які переважно стосувалися надання гуманітарної допомоги. За її словами, міжнародна співпраця здійснюється і в рамках реалізації 14 спільних міжнародних проєктів з технічної допомоги.

Нагадаємо, 6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: «Корчова-Краківець», «Гребенне-Рава Руська», «Дорогуськ-Ягодин».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Байден Показати IP 13 Листопада 2023 21:17
Поляки срати хотіли на Україну .... Так було до повномасштабного вторгнення, так і після. Як би не вплив США Польща не проводила неякої гуманітарної допомоги і розміщення біженців і т.п.
Евгеній Показати IP 26 Листопада 2023 19:53
Полякам треба підіймати дупу і належним чином працювати,а не шукати у своїх негараздах винних

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus