USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Волинські діти-засуджені знімають для світу кіно про себе

11 Жовтня 2014 15:28
Дитячий фонд ООН - ЮНІСЕФ - запропонував дітям, які відбувають покарання в колоніях, розповісти з екранів про наболіле.

Завдяки проекту діти можуть спробувати себе в ролі режисерів, сценаристів та операторів кіно.

Про це повідомляє "Телевізійний центр Ковель".

Для участі в проекті під егідою ЮНІСЕФ адміністрація попередньо відібрала 20 вихованців колонії. Вони вже писали організаторам про те, яким бачать тематику та сценарії своїх майбутніх фільмів. Їхній хронометраж — 1 хвилина. На семінарі хлопцям пояснюють: за цей час в кіно можна сказати дуже багато.



“Ця ініціатива ЮНІСЕФ досить цікава і поширена по всьому світу. Ідея — проведення семінарів однохвилинних відео. Діти знімають однохвилинні відео про права дітей. Вони виступають режисерами, сценаристами, операторами і монтажерами цих фільмів. Ці семінари ми проводимо в Україні вже не перший раз. І щоразу - з різними категоріями дітей. І, крім того, кожного року діти беруть участь в міжнародному конкурсі. І минулого року 4 дитини з України вийшли в фінал цього міжнародного конкурсу і дівчинка з Мелітопольської колонії навіть виграла головний приз в своїй категорії”, - розповідає керівник проектів Дитячого фонду ООН (UNICEF) в Україні Руслана Сірман.

Олександр Панькулич про міжнародне визнання поки не думає. В колонії хлопець відкрив у собі здібності художника. Каже: на пропозицію спробувати творчі здібності в кіно відгукнувся з інтересом.

“Хочу зняти якесь мотиваційне відео, що не все так погано тут, що життя завжди можна розфарбувати. Я це знаю, як художник, і хочу вчитися цьому далі. Хотів би показати, що навіть тут, в стінах колонії, де все сіре, в колючках, життя можна бачити в кольорі. Тобто, людина все може змінити так, як вона цього хоче. Все залежить від самої людини. От таким є план мого відео”, - каже він.

Реалізувати творчі задуми хлопцям допоможуть професійні режисери та оператори. Для зйомок фільмів ЮНІСЕФ надав і відповідну технічну базу, а на спеціальних семінарах премудростям кіномистецтва навчали і співробітників пенітенціарних установ.

“На Заході України є дві таких установи — це Дубненська і Ковельська колонії, тому ми сьогодні приймаємо учасників семінару. Вихованці вже дивилися роботи своїх одноліток з інших колоній. Так що певна уява про роботу у них вже є. Вони давали свою оцінку, надсилали свої відгуки, виставляли рейтинги. Тому - реалізувати себе в ролі режисера, мабуть, є одним з тих педагогічних поштовхів, який може навчити чомусь доброму в майбутньому житті. Всі роботи вихованців будуть оцінюватися організаторами, дитячим фондом ООН. Переможці будуть заохочуватись окремими призами”, - говорить заступник начальника управління ДПтС у Волинській області Юрій Безушкевич.

Ті, хто вже бачив кіно, зняте засудженими з інших виховних колоній України, перш за все, відзначають смислове навантаження таких фільмів.

“Це надзвичайно цікаві фільми. Дівчата і хлопці через екран просили пробачення в своїх рідних, розповідали про наболіле, розповідали про те, як вони шукають свій шлях в подальшому. Каялися. Будували плани на майбутнє. Кожен фільм — це маленький шедевр. І, що хочеться відмітити особливо, за посередництвом цих відео діти розкриваються, знаходять щось нове, світле як у собі, так і в своєму майбутньому житті. Для вихованців це надзвичайно цікавий проект”, - наголошує співробітник центрального апарату ДПтС України, підполковник внутрішньої служби Лариса Полянська.

Набуті за час навчання кінематографічні прийоми вихованці колонії зможуть удосконалювати і в подальшому. За умовами проекту ЮНІСЕФ передасть знімальну та комп'ютерну техніку для потреб колонії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus