USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.10
  • PLN 9.76 9.92

Волинські холмщаки ініціюють запровадження памʼятної дати вшанування жертв депортацій

28 Жовтня 2023 06:15
Депутати Волинської обласної ради підтримали ініціативу запровадження памʼятної дати вшанування жертв депортацій.

За відповідний проєкт рішення проголосували члени постійної комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, повідомили у Волиньраді.

Із пропозицією вшанування пам’яті жертв депортації українців з території Польщі радянським тоталітарним режимом до обласної ради звернулися члени товариства «Холмщина».

Як зазначила його очільниця Ніна Бачинська, у вересні 2024-го мине 80 років з часу підписання угоди між Українською РСР та Польським комітетом національного визволення про евакуацію українського населення з території тогочасної Польщі, що стало початком масових депортацій українців з їх етнічних територій. Переселення тривало впродовж семи років і супроводжувалося людськими жертвами, застосуванням державного терору, порушенням прав людини.

«Примусове виселення етнічних українців з їхніх споконвічних земель, які опинилися у складі Польщі – Лемківщини, Західної Бойківщини, Надсяння, Підляшшя, Холмщини, а також частини територій Львівської області – було однією з найтрагічніших сторінок новітньої історії України», – йдеться в зверненні товариства.

Читати ще: «Приїхали машини військові та сказали збиратися»: холмщаки Волині пригадали історії примусового виселення

Холмщаки запропонували і план заходів до 80-ї річниці початку депортації, зокрема, проведення парламентських слухань, вшанування пам’яті жертв депортації, сприяння встановленню меморіальних знаків, проведення наукових конференцій, посилення співпраці з Республікою Польща щодо впорядкування українських кладовищ, захоронень та пошанування примусово депортованих українців.

Народний депутат України Вячеслав Рубльов зазначив: на розгляді парламенту перебуває законопроєкт 2038 щодо визнання депортованими громадян України, які у 1944-1951 роках були примусово переселені з території Польської Народної Республіки, співавтором якого він є. У документі пропонується визнати примусове переселення осіб українського походження з місць їх постійного проживання на території Польщі депортацією та здійснити відшкодування моральних та матеріальних збитків, соціальних пільг для людей, які постраждали внаслідок депортації.

«Зараз цей законопроєкт пройшов перше читання у Верховній Раді, і ми продовжимо відстоювати відновлення соціальної справедливості щодо людей, яких примусово переселили з території Польщі», – наголосив народний обранець та закликав депутатів обласної ради підтримати це звернення.

Члени комісії ухвалили рекомендацію прийняти звернення депутатів обласної ради до Верховної Ради України щодо відзначення на державному рівні 80-х роковин початку депортації українців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus