USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Волинські науковці видали дві монографії про говірки Полісся

2 Вересня 2022 06:35
До дня знань вийшли друком дві монографії про Полісся, зокрема про відображення поліських говірок у художніх та фольклорних текстах.

Про це повідомив професор кафедри історії та культури української мови Волинського національного університету імені Лесі Українки, проректор з навчальної роботи та рекрутації Юрій Громик.

У книзі "Поліські діалекти в сучасній художній літературі" авторства Юрія Громика та Андрія Яворського комплексно розглянуто загальні тенденції та індивідуально-авторську специфіку використання поліських лінгвальних елементів у сучасних художніх текстах (1991-2022 рр.).

Опрацьовано твори авторів з України, Польщі (з Підляшшя) та Білорусі (з Берестейщини), зокрема прозові тексти Володимира Лиса, Володимира Дрозда, Миколи Закусила, Олександра Кулеша, Наталки Бабіної, Володимира Даниленка, Олени Лотоцької, Федора Климчука, поетичні твори Юстини Королько, Софії (Зої) Сачко, Марії Сарнацької, поетичні та прозові тексти Олексія Диковицького, Степана Сидорука.

Читати ще: «Провали в мовній політиці – одна з причин війни в Україні». Юрій Громик – про конфлікти з російськомовними переселенцями, «адін народ», матюки та московську церкву

У книзі "Діалектний компонент у фольклорних текстах із Західного Полісся" авторства Юрія Грицевича критично переосмислено постулат про наддіалектний характер мови фольклору і констатовано виразну органічну кореляцію народнопоетичного та розмовного стилів народного мовлення, а отже, наголошує Юрій Громик, зроблено обґрунтовано висновок про безсумнівний евристичний потенціал фольклорних текстів як діалектографічних джерел.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus