USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.08

Обстежуйтесь, коли нічого не турбує: волинські онкологи назвали головну проблему зростання ракових недуг

7 Лютого 2021 16:53
В Україні щороку близько 140 тисяч людей дізнаються про страшний діагноз – онкологія. А понад 60 тисяч людей не можуть побороти цю підступну недугу.

Аби врятуватися від смерті, пацієнти витрачають останні гроші на дороговартісне лікування, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

На обліку у Волинському онкодиспансері понад 24 тисяч пацієнтів. Головний лікар Юрій Малімон констатує: минулого року статистика онкозахворювань значно впала як у нас, так і в цілому у світі. Свої корективи вніс коронавірус, переконує медик, адже через карантин багато хворих не мали можливості обстежитись чи навіть пролікуватись.

Читати ще: «Ситуація із ранньою діагностикою раку – майже катастрофічна», – волинський онколог

«У 2019 році в нас було діагностовано 2936 нових пацієнтів з раком. У 2020 році стало 2360 нових пацієнтів, – коментує директор Волинського обласного медичного центру онкології Юрій Малімон. – Але це показник не є дуже добрий, він не говорить про те, що знизилась захворюваність на рак, він свідчить про те, що люди вчасно не звернулися по медичну допомогу, вчасно не отримали лікування. І ці ж пацієнти звернуться до нас, вони звернуться на первинну ланку, але в наступному році. І з них добра частина вже буде занедбана раками».

До слова, окрім нових хворих, у лікарні обслуговують і пацієнтів, які перебороли онкологію. Адже вони зобов’язані регулярно приходити сюди на контрольні огляди. Наразі диспансер співпрацює з Національною службою здоров’я, яка і фінансує послуги, що їх надають у медзакладі, однак цих коштів недостатньо.

Читати ще: У 2020 році на Волині зросла захворюваність на рак серед дітей

«Онкологія є апріорі найдорожчою сферою медичних послуг. І лікування онкологічних хворих, а особливо тих онкологічних хворих, які приходять в занедбаних стадіях, дуже дороговартісне, – констатує Юрій Малімон. – Таргетна терапія – там взагалі медикаменти за один курс лікування можуть вартувати від 150 до 200 тисяч гривень. Може бути навіть більше. На жаль, держава ці медикаменти не закупляє».

Читати ще: Не дім скорботи, а дім надії: як змінюється волинський онкоцентр*

Однак медзакладу є чим похвалитися. В минулому році тут з’явилося багато нового обладнання, яке дозволяє робити якіснішу діагностику. Наприклад, ендоскопічний кабінет має сучасну відеостійку, яка не лише показує хвороби, а й лікує їх.

«Ми обстежуємо пацієнтів з підозрою на захворювання товстого кишківника. І якщо ми зустрічаємо поліповидні утвори, то можемо забрати ці поліпи через ендоскоп. І не допустити до ширшого проведення хірургічної операції. Це економія коштів із тим же результатом», – пояснює ендоскопіст Олег Дудар.

А от в кабінеті мамографії з’явилися нові мамографи. Ці апарати допомагають побачити навіть пухлини, які не можна помітити під час звичайного огляду. Також медики проводять післяопераційну діагностику.

«З липня 2020 року ми відмовилися від аналізової мамографії і перейшли на цифрову, яка дає змогу якісніше діагностувати і прискорює обстеження жінок, – зауважує завідувач ренген-діагностичного відділення Анатолій Самусь. – Не треба проявляти плівку, що потребує додаткових затрат і часу, а відразу йде оцифровування та записування на електронний носій».

Медики, що працюють в галузі онкології, наголошують: головною проблемою збільшення ракових хвороб, є скасування профоглядів. Адже пацієнтів важливо обстежувати тоді, коли їх практично нічого не турбує. Бо лише так можна виявити недугу на ранніх стадіях і вилікувати її.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
скептик Показати IP 7 Лютого 2021 19:42
головними причинами онкології є неякісні продукти харчування, які напхані різного роду консервантами, ароматизаторами,, штучними підсолоджувачами, трансгенними жирами, тощо, а також забруднене повітря і вода.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus