USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

«Ситуація із ранньою діагностикою раку – майже катастрофічна», – волинський онколог

4 Лютого 2021 18:59
«Я є і буду» – тема Всесвітнього дня боротьби з раком у 2019-2021-му роках, який відзначається 4 лютого. Про ранню діагностику, показники онкологічної захворюваності та смертності в області йшлося на вебінарі для закладів охорони здоров’я Волині, що відбувся в обласному центрі громадського здоров’я, йдеться на сторінці «КП Волинський обласний медичний центр онкології» у фейсбуці.

У вебінарі взяли участь завідувач онкогінекологічного відділення Тарас Рожанський, т.в.о завідувача онкохірургічного відділення № 2 (мамологічного) Сергій Кучко та хірург-онколог Віталій Супрунець.

Як зазначив т.в.о. директора КП Волинський обласний медичний центр онкології Юрій Малімон, на діагностику онкології пандемія COVID-19 вплинула в усьому світі. Наприклад, Великобританія повідомляє, що кількість діагностованих злоякісних пухлин зменшилася на 20%. В Німеччині така ж тенденція – до 15%, Франція – 15-17%. В Україні і на Волині зокрема теж, на жаль, пішов спад в діагностиці. Це пов’язано, насамперед, з карантинними заходами. Наприклад, був період, коли транспорт не крсував, не було сполучення з населеними пунктами і пацієнти не мали змоги дістатися до онкоцентру. Свої корективи внесли і побоювання людей звернутися в лікарню під час епідемії.

На жаль, на Волині відзначається спад у діагностиці онкопатологій. В 2019-му році в області діагностовано майже 2 900 первинних випадків раку, а за 2020-й рік всього 2 360. Діагностування знизилося на понад 15% і це свідчить про те, що онкопацієнтів менше не стало, а ці пацієнти вчасно не звернулись за меддопомогою і вони звернуться, але, найімовірніше, це вже будуть занедбані раки. Ще одна загрозлива тенденція – збільшення кількості пацієнтів із занедбаними пухлинами на 5%.

«Ситуація із ранньою діагностикою – майже катастрофічна», – наголошує Юрій Малімон. В деяких районах лише 2,65% виявлення при профілактичних оглядах – це дуже мало. Загалом в області цей середній показник становить 6,4% у 2020-му році, у 2019 -му – 14,1%. Загалом в Україні цей показник становив 26%.

ІІІ стадія при візуальних локалізаціях вважається занедбаною. Є райони, в яких цей показник дуже високий: Любешівський, Рожищенський, Маневицький, Старовижівський райони. ІV стадія – занедбана. Найбільше пацієнтів серед жителів Старовижівського, Шацького, Володимир-Волинського, Рожищенсього районів.

Дорічна летальність – показник, що свідчить про занедбані пухлини і тут також лідирують Локачинський, Ратнівський, Старовижівський і Рожищенський райони. В Локачинському і Ратнівському районах майже кожен другий пацієнт виявляється вже в занедбаній стадії раку.

Структура смертності від онкологічних захворювань в області така:

– на першому місці злоякісні новоутворення трахеї;

– на другому – шлунку;

– на третьому – молочної залози;

– на четвертому – ободового кишечника;

– на п’ятому – злоякісні новоутворення передміхурової залози.

П’ятирічне виживання свідчить про правильність лікування пацієнта. Традиційно цей показник на Волині вищий, ніж загальноукраїнський 65,7%– у 2020-у році. В Україні загалом – 62,6%.

«На 15% знизилася захворюваність, натомість виявлення у IV стадії зросло на 5% у 2020-му році, а це – негативна тенденція і показник роботи первинної медичної ланки», – наголошує Юрій Малімон. «На місцевому рівні необхідні скринінгові програми, які, наприклад, передбачені обласною програмою «Онкологія». На жаль, обласна програма «Онкологія», затверджена, але не профінансована у 2020-му році у зв’язку з пандемією COVID-19. Думаю, що цього року також покращення не варто чекати».

Окремо Юрій Малімон торкнувся роботи мамографів в області. З його слів, навантаження на це діагностичне обладнання досить невелике саме районах, там мамографи працюють в половину і навіть в чверть запланованого навантаження. Натомість в обласному центрі онкології – навантаження на мамографи дуже велике. Наприклад, у місті Нововолинську в 2019-му році було зроблено 1 211 мамографій, то в 2020-му – 360 (в середньому 2 жінки на день). Майже аналогічна ситуація і в Маневичах: 625 жінок обстежено в 2019-му році і в 2020-му – 347. В Любомлі спрацювали краще: у 2019-му було 404, а в 202-му – 845, хоча для апарату це також досить невелике навантаження. У Ковелі на мамографі в 2019-му році обстежено 1 091 жінку і в 2020-му – 1359. В обласному медичному центрі онкології в 2019-му році обстежено близько 10 тисяч жінок, в 2020-му році – 6 тисяч. Зменшення кількості обстежених жінок пов’язано з тим, що у зв’язку з карантином не працював пересувний мамограф.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 4 Лютого 2021 20:12
людей лякає не так рак, як скільки коштує лікування цієї хвороби і сумнівна ефективність цього лікування, тому і приходять люди на діагностику, коли не можуть вже терпіти біль, перспектива працювати всій сім`ї на одне лікування мало кого привабить

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus