USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинські шахтарі зустрілися з міністром

14 Січня 2015 10:00
Волинські гірники 13 січня зустрілися із Міністром палива та енергетики Володимиром Демчишиним.

Нагадаємо, до Києва приїжджала делегація із Нововолинська у складі: голова облдержадміністрації Володимир Гунчик, мер Віктор Сапожніков, народний депутат Ігор Гузь, директор ДП шахти № 10 «Нововолинська» Петро Солоп, директор державного підприємства «Дирекція по будівництву об’єктів» Віктор Дук, представники ініціативної групи шахтарів – Богдан Макарчук та Анатолій Мухомеджанов, - інформує БУГ.

Після зустрічі з міністром у Верховній Раді України відбувся брифінг «Чи можливий шахтарський бунт».

Мер Нововолинська Віктор Сапожніков наголосив: «Закриття шахт – шлях в нікуди».

Нині 1 і 9 шахти під загрозою закриття, 10-та шахта недобудована. На її будівництво уже витратили майже півтора мільярда гривень. «Якщо буде запущена 10-та шахта, то по проектній потужності на ній можна буде видобувати від 900 тисяч до мільйона тонн вугілля у рік. На ній зможе працювати понад 1500 тисячі шахтарів», – говорить народний депутат Ігор Гузь.

Проте, в цілому, це не зможе вирішити проблему, адже під загрозою закриття дві шахти Нововолинська, на яких нині працюють близько 4 тисяч людей.

Для волинських шахт потрібен перехідний етап, інакше буде бунт

Нардеп Ігор Гузь каже, що такий різкий перехід до відсутності будь-яких дотацій ставить у глухий кут шахти і є просто неможливим. Натомість він вбачає можливість роботи шахт без дотацій лише через певний період та наголошує, що у такій ситуації повинен бути перехідний етап. Тому до 15 лютого, коли у Верховній Раді будуть вносити зміни до цьогорічного бюджету, який як відомо, був неоднозначно сприйнятий у кулуарах багатьма депутатами, час є.

«Люф до 15 лютого – це можливість урегулювати ситуацію. Бо якщо вона не урегулюється, то буде бунт. Я не вірю, що не вдасться вирішити цю проблему», – резюмував депутат.

Нині у Нововолинську є представники з Донбасу, чиї шахти незаконно відібрали так звані ДНР, ЛНР. Вони зацікавлені у тому, щоб займатися розвитком вугільної промисловості на Волині. Проте для них вкрай необхідна ясність і прозорість такої процедури. Поки ж механізм спонсорування чи приватизації шахт у таких умовах не налагоджений. Фактично немає ясності цього процесу. Це дуже гальмує вирішення питання.

Зустріч з міністром не обнадіяла

«Ситуація з шахтами дуже негативна. На жаль, я не почув ні концепції, ні реального бачення. Я приїду і не знаю, що сказати людям: і з яких коштів платити їм заробітну плату ще за листопад та грудень минулого року», - розповів мер Нововолинська Віктор Сапожніков.

З його слів, є проблеми з дотаціями на шахти і вже цього року. «Нам говорять, що треба піднімати вартість тонни вугілля. Це правильно, але поки вартість підвищать, то має пройти певний час. Але людям потрібно платити заробітну плату уже зараз. Ми коли прочитали коаліційну угоду, то, безперечно, були сумніви. Але думали, що час є до 2020 року, щоби шахти або приватизувати або закрити. І тому я як міський голова підрахував, що щорічно це мінус 20% дотацій на собівартість. Це 5 років, за які плавно можна пройти шлях до закриття чи розвитку із виходом на ту собівартість тонни вугілля, яку давним-давно треба було піднімати. А зараз фактично різко одним махом ліквідовують вугільну галузь. Я не маю відповіді на питання, але добре, що нас почули і ми можемо говорити про наші проблеми й у Верховній Раді і у Міністерстві палива та енергетики», - сказав Сапожніков.

Для спільної мети об’єднались верхи і низи

Активіст-представник ініціативної групи шахтарів Василь Гура впевнений: «Шахтарі Нововолинська готові на усе заради збереження шахт. На даний час ми хочемо вирішити це питання мирно. Коли людей готують до відчаю, то не буде іншого виходу як масовий бунт і поїздка усіх шахтарів до Києва».

Богдан Макарчук, теж представник ініціативної групи, додав: «Це перший випадок коли об’єдналися верхи і низи для спільного вирішення проблеми».
Шахтарі готові на все

Якщо проблему фінансування вугільної галузі не вдасться вирішити, то шахтарі готові на все. У цьому сумнівів не виникає, адже говорять вони упевнено і перші кроки уже зроблені. Активісти шахтарської групи ініціювали також оновлення складу профспілок та готові йти до кінця, щоб вугільна галузь не зникла в Україні, а почала відновлюватися та розвиватися.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
дідо Показати IP 14 Січня 2015 11:12
На що, на усе готові шахтарі нерентабельних шахт? Псувати настрій простим людям перекриваючі дороги?
Анатоль до дідо Показати IP 14 Січня 2015 13:55
А чого це нiхто не поздоровляе Наталю Семенiвну Камишникову з днем народження? Чому нiхто не шле вiтання?
Анонім Показати IP 14 Січня 2015 12:02
Задрали ці шахтьори. Чого не бунтували при януковичі? Боялися, що надають стусанів.А тут давай їм і всьо. Шо зберігати, як нема прибутку. Хозрасчьот. Заробив - получив. А як ніхто не купляє, то нащо його добувати?
вуглик до Анонім Показати IP 14 Січня 2015 12:17
Так при Януковичі їм зарплати платили, вугілля добувалось і продавалось!!! А тут більше 4 тис. людей без роботи хочуть залишити - відчуваєте різницю?! Може краще в ПАР чи Австралії вугілля купувати і на цьому гроші красти? Ви спочатку думайте що пишите!
Анонім Показати IP 14 Січня 2015 12:27
Хі-хі. Про десяту шахту років п"ять вже пишуть. А як ціна того вугілля така, що привезти з Австралії і вкрасти і все одно дешевше, як місцеве. То нашо його добувати і людей мучити.
Грім Показати IP 14 Січня 2015 12:55
Це не перше закриття шахт, згадайте в Нововолинську і так вже закриті 2,3,4,5,6,7,8 шахти, тоді наних працювало пів міста, і нічого вижили!!!!!! А ці алкаши( шахтарі) получають шалені гроші(я розумію що тяжко в землі рити) але місто не повинно через них страждати. Вони заважають працювати іншим
Грім Показати IP 14 Січня 2015 12:57
А цей Гузь недороблений , користується шахтарями і піариться!!!!!!!!!!!! Хай краще щось толковіше придумає!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
За справедливість Показати IP 14 Січня 2015 13:18
Ну от і правда вилазить. З самого початку , коли почали мільярди державних коштів вкладати у 10 шахту, було зрозуміло, що її готують до банкрутства, а потім до приватизації за 5 грн. І, виявляється, мер Сапожніков теж про це знав. Цікаво, скільки пообіцяли йому за "співпрацю" при минулій владі?
Штефан, Луцьк Показати IP 14 Січня 2015 16:34
Крім мера Сапожнікова на волинських шахтах ще якесь начальство є чи нема?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus