USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Перспектива шахт Волині: дві гілки влади мають різні надії

23 Лютого 2015 18:24
Поки в облдержадміністрації сподіваються на сприяння у Кабміні, у Верховній Раді оптимізму не поділяють.

Голова облдержадміністрації Володимир Гунчик сподівається, що народні депутати підтримають зміни до бюджету, і волинські шахти таки не закриють. Однак, в кабміні вважають, що не все так райдужно.

Нагадаємо, волинські шахти, згідно з чинним держбюджетом, прийнятим наприкінці 2014 року, приречені: діючі шахти закриваються, а довгобуд-шахта №10 не має фінансування на добудову в 2015 році.

ЧИТАТИ ЩЕ: ДЕВ'ЯТУ ШАХТУ ТАКИ ЗАКРИЮТЬ? ДОКУМЕНТИ

Це викликало хвилю протестів серед волинських шахтарів. Вони вдавалися до мітингів, перекриття доріг. Навіть домовилися про зустріч з міністром, однак остаточних відповідей не отримали.

ЧИТАТИ ЩЕ: НА ВОЛИНІ ЗНОВУ ПЕРЕКРИЛИ ДОРОГУ: ШАХТАРСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ

А наступного дня – 14 січня - представники ініціативної групи шахтарів були присутні на захисті програми «Волиньвугілля» у заступника Міністра палива та енергетики Юрія Зюкова. Винесені такі попередні рішення:

1) шахту № 1 «Нововолинська» переведуть у 3 групу у 2015 році;

2) шахта №9 «Нововолинська» надалі працюватиме;

3) шахта «Бужанська» надалі працюватиме (існування шахти № 9 і «Бужанська» залежатиме від майбутнього рівня видобутку вугілля);

4) шахта №10 «Нововолинська» буде профінансована.

Потому, 8 лютого, Міністр палива та енергетики Володимир Демчишин приїхав з робочим візитом на Волинь. Він запевнив шахтарів, що Міністерство підготувало Меморандум про врегулювання проблемних питань вугільної галузі, відповідно до якого будуть розроблені та подані на розгляд Кабінету Міністрів України пропозиції щодо змін до деяких Законів України у частині поновлення пільг та удосконалення механізму соціального захисту шахтарів, а також пропозиції щодо включення видатків за бюджетними програмами на підтримку галузі. Під час наради з керівництвом шахти №10 міністр зазначив, що шахта «Нововолинська» є перспективним об`єктом, який можна добудувати та ефективно використовувати.

Сьогодні, 23 лютого під час брифінгу, голова облдержадміністрації повідомив, що Меморандум підписаний, а сьогодні Кабмін повинен прийняти ці доопрацюванняі подати їх на розгляд Верховної Ради.

Натомісь народний депутат України від Волині Ігор Гузь на своїй сторінці в мережі Фейсбук оприлюднив невтішні висновки із зустрічі депутатів фракції «Народний Фронт» з Прем’єр-Міністром України Арсенієм Яценком та всім складом Уряду. З його слів, поки інформація, подана міністром Володимиром Демчишиним щодо добудови шахти № 10, - невтішна.

«Коштів немає, надія на приватизацію та залучення іноземних, зокрема китайських інвестицій. Але надія слабка... Скажу відверто: ситуація не просто складна, вона катастрофічна...», - пише народний обранець від округу № 19.

Крім того, він повідомив, що глава Уряду Арсеній Яценюк пообіцяв, організувати незабаром до Нововолинська поїздку міжвідомчої робочої групи з представників декількох міністерств, яка буде реально шукати вихід з ситуації.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
анонім Показати IP 23 Лютого 2015 18:38
це схеми Януковича довести шахти до банкрутства і приватизувати а ті використовують.Народний фронт з Гузем зустрівся з премєр міністром а він з якої партії
Анатоль_ до анонім Показати IP 23 Лютого 2015 18:53
Старі шахти №1 та№9 хоч банкрутуй з януковичем, хоч без нього. Приватизовувати їх ніхто не буде- на шахтах просто фізично вже немає вугілля.Шахтам по 60 років. На шахті,,Бужанка,, промислові запаси хоча і є, але вугілля дуже низкоякісне із високим вмістом золи та сірки, рентабельність видобутку зашкалює. Плюс до усього суцільна корупція керівництва ДП Волиньвугілля. Чим швидше нерентабельні шахти закриють-тим краще для України!
Анонім Показати IP 23 Лютого 2015 20:44
Есть в мире страна, с которой не сравнится ни одна в мире. У нас хоть и урожаи самые маленькие, зато черноземы самые лучшие. У нас люди хоть и за границей, но работящие. У нас курс гривны хоть и падает, зато стабильно. У нас власть ничего не делает, зато как хорошо обещает. У нас бывают неурядицы, но как ни крути, мы Файна Юкрайна и черт с ним.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus