USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Волинські студенти-медики вчитимуться на базі лікарні

14 Березня 2016 21:10
Студенти Ковельського медичного коледжу зможуть проходити практику на базі «Вузлової лікарні станції Ковель ДТГО «Львівська залізниця». Відтак, теорія медичної справи буде підкріплена практичними навичками, а багаторічний досвід лікарів стане у нагоді майбутнім ескулапам.

Про це йшлося під час візиту голови облради Ігоря Палиці у Ковельський медичний коледж.

Навчальний заклад виховує майбутніх фахівців вже 70 років. Нині тут навчається 643 учня. Серед спеціальностей – «Лікувальна справа», «Сестринська справа», «Фармація», «Акушерська справа». Діє відділення післядипломної освіти. У коледжі – лише стаціонарна форма навчання. 54% студентів оплачують отримання освіти.

Коледж включає в себе кілька корпусів, які, щоправда, розкидані по всьому місту. На базі центрального є майданчики зі спортивним обладнанням для фізичної реабілітації, капличка.
Небагато навчальних закладів середньотехнічної освіти мають у своєму розпорядженні мультимедійні дошки, проте ковельський медколедж – в їх числі. Стіни навчальних аудиторій закриті інформаційними стендами, поруч – муляжі тіл дорослої людини, немовлят, окремих органів. Колектив навчального закладу переконує: при можливості намагаються забезпечити студентів всім найкращим.
Директор Ковельського медичного коледжу Ігор Холейко на посаді ось уже п’ять років. За цей час з шести корпусів вдалося відремонтувати п’ять – на останній не вистачає майже півмільйона гривень.

«Ми прорахували наперед, що нам треба більше заробляти самим, аніж брати від держави. Зваживши на це, відкрили спеціальність «фармація». А коли закривали Володимир-Волинський медико-технічний коледж, то до нас перейшло 113 їхніх студентів. Згідно із договором з Буковинським державним медичним університетом, випускники Ковельського медичного коледжу мають змогу продовжити там навчання, а викладачі – здобути науковий ступінь», – розповідає директор коледжу Ігор Холейко.
З його слів, чи не найбільшою проблемою навчального закладу є відсутність гуртожитку. Адже понад 400 дітей змушені винаймати помешкання в місті своїми силами.

Зі слів директора, установа вже замовила проектну документацію на будівництво гуртожитку (а це 135 тисяч гривень). Мовляв, студенти готові платити за проживання, тому було б доцільно його спорудити.

Ще одна потреба коледжу – розширення площі бібліотеки. Нещодавно її значно оновили, закупивши книг на триста тисяч гривень. Зараз бібліотека розташована у невеличкому приміщенні.
Керівництво, переконує, що постійно намагається модернізувати матеріально-технічну базу коледжу. Але, оскільки тут навчають майбутніх медиків, особлива потреба є і у практичному закріпленні отриманих навичок. Зі слів голови Волинської облради Ігоря Палиці, це цілком реально - організувати на базі ковельської вузлової лікарні.

«Спілкувалися з керівництвом вузлової залізничної лікарні. Будемо шукати можливість здійснити там ремонт та забезпечити сучасним медичним обладнанням, розширити сферу діяльності лікарні – створити на її базі госпіталь для воїнів АТО. На мою думку, частину поліклінічного корпусу, а це 4 поверхи, можна використати під медколедж. Сьогодні всі сучасні клініки у світі знаходяться при університетах. Медичне навчання не може бути відірване від практики. Хочемо у Європу – повинні жити за їхніми стандартами», - пояснив очільник облради.

Нагадаємо, територія лікарні досить значна за розмірами. У перспективі, на думку Ігоря Палиці, тут можна розглянути навіть варіант будівництва гуртожитку, який так необхідний медколеджу.

«Щодо гуртожитку – зробіть бізнес-план – скільки дітей готові проживати, скільки платити, скільки коштує квадратний метр. І якщо побачимо, що через 6-7 років ми його окупимо, то знайдемо навіть комунальні гроші на його будівництво», – звернувся Ігор Палиця до керівництва коледжу.
Під час зустрічі з працівниками Ковельського медичного коледжу голова облради запевнив, що скорочення колективу не передбачається, як і зміни керівника. А також зазначив, що за декілька тижнів слід напрацювати спільну концепцію співпраці з лікарнею.
Мовляв, процес навчання нерозривний з практикою, яку зможуть забезпечити спеціалісти Ковельської вузлової лікарні.
Наостанок додав, що вища освіта не завжди виправдовує витрачені на неї кошти та час, тому середньотехнічні спеціальності, на його думку, є більш перспективні.

«В середньотехнічній освіті бачу більшу перспективу, ніж у вищій. Тому що після 5 років навчання в університеті працевлаштування - на рівні 14%. А після середньо-технічної освіти – 80%», – резюмував Ігор Палиця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Жозефіна Показати IP 14 Березня 2016 22:06
Палиця молодець! Такого б нам президента!
Анонім до Жозефіна Показати IP 15 Березня 2016 08:27
може, нехай краще КОРУПЦІЮ ліквідує в ТАКИХ навчальних закладах?
Об'єктивно Показати IP 14 Березня 2016 22:55
Студенти Ковельського медколеджу не те що проходитимуть, а вже проходять практику на базі Ковельського МТМО. Матеріальну базу вузлової лікарні і МТМО порівняйте самі: https://youtu.be/6rBTv2H940Q
Дивно все це Показати IP 15 Березня 2016 11:47
Навіть по фотографіях видно, що Ковельський медичний коледж стоїть на голову вище за вузлову лікарню. Чого можуть навчитися в ній студенти коледжу, коли його матеріально-технічна, навчальна база є недосяжно кращою колишньої залізничної лікарні. Дякуючи великому в усіх сенсах керівнику коледжу І.І.Холейку, цей навчальний заклад наочним прикладом прибраної території, затишних аудиторій та професійного персоналу з перших днів перебування прищеплює майбутнім медичним працівникам навички професійної деонтології та дисципліни, виробничої санітарії та чистоти... Яку "практику" отримають неофіти в "базовій" лікарні залізничників - некошені бур'яни території, роботу на морально старому обладнанні? Обшарпані, покриті грибком приміщення? Навіть елементарні меблі в "найкращій лабораторії" стягнуті скотчем, а приладдя, яке нездатні, хоч би перед гістьми почистити від іржі? А де будуть практикуватися ті ж акушерки, коли в лікарні взагалі відсутній такий напрямок медичної допомоги? А фельдшери, коли лікарня не може навіть показати діяльності фельдшерсько-акушерського пункту? А хірургічний профіль? Кількість оперативних втручань на кілька порядків нижча, ніж яку забезпечують територіальні медзаклади?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus