USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинські археологи знайшли давньоруське поховання.ФОТО

3 Серпня 2011 10:13
Три скелети, бронзові прикраси та кількадесят монет різних віків знайшли волинські археологи в селі Пересопниця на Рівненщині, де розкопали давньоруське поховання.

Поховання знайшли в полі, де стоїть кам'яний хрест. Раніше вважали, що це просто пам'ятний знак, - розповіли у прес-службі ДП «Волинські старожитності».

«Могильник дуже давній, йому 700-800 років. Поховання розташовані у 2-3 яруси в різних напрямках. Ми поки знайшли лише три скелети, але їх тут має бути більше», - каже науковий співробітник ДП «Волинські старожитності» Валерій Самолюк.

«За часів Середньовіччя Пересопниця була великим поселенням з князівською садибою, що стояла на перехресті торгових шляхів. Тут же був розташований і відомий монастир, де написали Пересопницьке Євангеліє. Невідомо, куди поділися ті руїни», - додав Самолюк.

На могильник натрапили у полі поблизу старовинного кам’яного хреста, встановленого на місці, де колись найімовірніше був монастир. Там прокладали дорогу до церкви і ненароком зачепили одну із плит.

«Зрушивши плиту, виявили три поховання. Вдалося встановити, що ці захоронення належать до княжої доби і датуються ХІІ-ХІІІ століттям. Очевидно, здійснювалися вони за християнською традицією», – пояснює Валерій Самолюк.

«У одній із ям знайшли два кістяки – чоловічий і жіночий. В обох проламані черепи й відсутня ліва частина грудної клітини. Що стало причиною цього, стане відомо лише після проведення експертизи».

Взагалі ж могильник розташований у 2-3 яруси. Захоронення під плитами ще не розкривали, однак у такий спосіб ховали тих, хто мав доволі високий статус у суспільстві, розповідають науковці.

Знайдено також фрагменти ліпної та гончарної кераміки.



















Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Історик Показати IP 3 Серпня 2011 16:04
А може пора заборонити цим гробокопатєлям розривати могили і викидати кістки наших предків?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus