USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинські археологи знайшли унікальну булаву. ФОТО

11 Липня 2011 10:28
У селі Пересопниця Рівненської області дослідники натрапили на унікальну знахідку - уламок давньоруської булави, яка датується XII-XIII століттями.

Невеличка булава (розміром 4х5 сантиметрів) виготовлена з бронзи і покрита позолотою, - повідомили у прес-центрі ДП «Волинські старожитності».

Натрапили на знахідку, наглядаючи за роботою екскаватора у не вельми перспективному, з точки зору археології, місці, де колись був старий міст.

Така знахідка вкотре підтверджує важливість на необхідність нагляду за будівельними та земляними роботами у певних місцях, - кажуть археологи.

Знайдена булава відноситься до третього типу за класифікацією Кірпічнікова. Він найчастіше зустрічається у північно-східних землях Давньої Русі.

Булава позолочена зовні і зсередини. Це підтверджує думку, що вона належала якомусь князеві або воєводі, а не рядовому боярину.


Булава пустотіла, не залита всередині свинцем, тобто дуже легка. Тому її могли використовувати тільки як парадно-представницьку.

"Є кілька князів, які пов'язані з нашими землями та північно-східними теренами Русі: засновник Москви Юрій Долгорукий (на малюнку) та його син Андрій Боголюбський. Вони обидва бували на Волині. Можна припустити, що булава належала комусь із них або ж їхнім воєначальникам", - розповів науковий співробітник ДП «Волинські старожитності» Михайло Вашета.

Проте археологи знайшли не цілу булаву, а її уламок. Проте слідів деформації від удару не видно. Це дозволило науковцям зробити припущення, що булава була розбита ударом холодної зброї по вертикалі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ррр Показати IP 11 Липня 2011 14:42
Бобруйские археологи откопали яйцо динозавра, если они будут копать дальше, то вероятно смогут выкопать и всего динозавра целиком.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus