USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Волинські депутати неохоче звітують про діяльність. ФОТО

31 Жовтня 2013 12:30
Лише 45 депутатів з восьми місцевих рад області прозвітували про свою діяльність у 2012 році.

Про результати проекту «Активна громада – відповідальний депутат» йшлося під час підсумкової прес-конференції, що відбулася 31 жовтня.

Як повідомили експерти «Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу», учасниками проекту стали вісім органів місцевого самоврядування – Волинська обласна, Луцька, Ківерцівська, Володимир-Волинська та Ковельська міські, Турійська, Луцька та Ратнівська районні ради.

За період з листопада 2012 до жовтня 2013 року експерти організації відвідали приблизно 20 сесій місцевих рад, в результаті чого підготували приблизно 30 публікацій та відеосюжетів.

У рамках проекту опитали депутатів місцевих рад на тему підзвітності та відкритості у роботі. Результати дослідження презентували нещодавно під час громадського форуму «Місцевий депутат – відповідальний представник громади». З 386 депутатів в опитуванні взяло участь лише 66 обранців.



Зі слів голови «Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу» Михайла Находа, проект довгостроковий і не завершиться у цьому році. Він триватиме як мінімум до закінчення каденції місцевих рад, обраних в 2010 році. Проект «Активна громада – відповідальний депутат» був продовженням проекту – «Твій місцевий депутат», який реалізують з 2011 року. Основою проекту є сайт «Твій місцевий депутат», який системно наповнюють інформацією про діяльність депутатів місцевих рад. Протягом року на сайті розмістили 1906 публікацій, переважно передруки з місцевих ЗМІ. Також діє група «Контролюй волинських депутатів!» у мережі «Facebook», у якій щодня з’являються нові теми. Зі слів експертів, це показує, що депутати активно використовують нові медіа для комунікації з виборцями.



На першому етапі реалізації проекту експерти надіслали звернення з проханням надати інформацію про депутатське звітування до 386 депутатів з 8 місцевих рад області. За станом на 31 жовтня про свою депутатську діяльність у 2012 році прозвітувало лише 45 депутатів. Серед них 15 депутатів обласної ради (18% депутатського корпусу), 19 депутатів Луцької міської ради (38%), 5 депутатів Ківерцівської міської ради (16%), 5 депутатів Луцької районної ради (8%), 1 депутат Ковельської міської ради (2%). Жодного депутатського звіту за 2012 рік не оприлюднили обранці громад з Турійської районної ради, Ратнівської районної ради та Володимир-Волинської міської ради.

Йшлося також про вдосконалення веб-сайтів місцевих рад. Так, раніше зі звітами депутатів можна було ознайомитися лише на сайті «Твій місцевий депутат», а в 2013 році три місцеві ради-учасники проекту створили на власних сторінках окремі рубрики присвячені звітам депутатів. Наразі на сайті Волинської облради опублікували звіти 11 депутатів, на сайті Луцької міської ради – 19 депутатів та одна фракція, на сайті Ківерцівської міської ради – 5 депутатів та одна фракція.



Метою проекту є розширення можливостей доступу мешканців Волині до інформації про депутатів. Експерти намагатимуться створювати умови для обрання ефективних та відповідальних депутатів. До кінця листопада планують випустити друком підсумкову брошуру проекту, залучити 2-3 нові місцеві ради та 12 народних депутатів, які представляють Волинську область у Верховній Раді України до проекту. У наступному році акцент спрямують на налагодження співпраці депутатів місцевих рад та народних депутатів з метою вирішення актуальних проблем місцевих громад.



Серед викликів проекту експерти назвали відсутність можливостей впливу на депутатів, які не звітують про свою діяльність. До того ж доволі важко знайти передвиборчі програми кандидатів та політичних партій у відкритих джерелах. Це важко зробити тому, що закон не передбачав наявність передвиборчих програм. У Ковельській міській, Володимир-Волинській міській, Турійській районній радах важко знайти біографію депутатів у відкритих джерелах. На сайті Ковельської міськради досі не розмістили інформацію про те, де працює той, чи інший депутат.




Як зазначив керуючий справами Волинської обласної ради Олександр Ляшко, робота депутатів полягає не лише у його звітуванні перед виборцями.

«Кожен депутат працює у раді не на професійній основі. Він має свою роботу, посадові обов’язки і повинен присвячувати їй певний час. З іншого боку, є пробіли у законодавстві. Наприклад, що таке зустріч з виборцями? Ніде на законодавчому рівні цього чітко не обумовлено», - повідомив Олександр Ляшко.
ЧИТАТИ ЩЕ: ХТО З ВОЛИНСЬКИХ ДЕПУТАТІВ Є НАЙБІЛЬШИМ «ПРОГУЛЬНИКОМ». АНАЛІТИКА

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus