USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинські православні дійшли згоди щодо християнської етики й неділі. Але посперечалися через регламент

16 Грудня 2008 11:48
Пропозиції представника Волинської єпархії УПЦ КП протоієрея Віталія Собка, які він подав під час засідання Волинської ради церков 15 грудня, викликали дискусії. Доволі різкою була реакція митрополита Луцького і Волинського Ніфонта на спробу прес-секретаря Волинської єпархії УПЦ КП створити і прийняти у найближчому часі регламент Волинської ради церков, – повідомляє репортер «Волинських Новин».
Представник Волинської єпархії УПЦ КП звернув увагу присутніх на те, що в Україні та в нашій області загалом незадовільно впроваджується вивчення християнської етики. «Досі цей предмет є необов’язковим у загальноосвітніх школах (не кажучи вже про дитячі садочки чи виші), викладається не у всіх класах, неналежно забезпечується фінансово і кадрово… Інколи предмет викладається атеїстами, неоязичниками та іншими нехристиянами. Інколи до викладання не допускаються священнослужителі, які мають відповідну освіту й готові толерантно, незаангажовано викладати», – наголосив отець Віталій. Тому він запропонував підготувати звернення щодо викладання християнської етики до центральної та обласної влади.
Ще однією проблемою, яку він підняв, стало виконання четвертої Божої заповіді. Ще 2005-го року більшість церков, які входять до ВРЦ, прийняли Звернення щодо святкування неділі, – нагадав протоієрей. Найгірше ж, на його думку, те, що це звернення проігноровано тими, від кого залежить врегулювання цього питання, – керівниками, підприємцями, ректорами та іншими посадовими особами. «Навіть обласні очільники, голови і депутати міст та сіл без вагань під час недільних Богослужінь організовують різні заходи, залучаючи до них не тільки вірян, а й священнослужителів», – ствердив отець Віталій.
Тому УПЦ КП, за словами прес-секретаря її Волинської єпархії, вважає, що влада мусить всебічно вивчити причини масових порушень права християн на належне святкування недільного дня  і запропонувати відповідні пропозиції щодо врегулювання цієї проблеми. Керуючий Волинською єпархією УПЦ (МП) владика Ніфонт із цією пропозицією погодився. Він зазначив, що треба рухати вирішення проблеми святкування християнами неділі саме главам церков Волині, за плечима яких – віруючі люди. А флагманом належного виконання четвертої Божої заповіді може стати наш край, – уточнив Віталій.
Зовсім не так гладко, як попередні, пройшло обговорення ще однієї пропозиції Волинської єпархії УПЦ КП – створити й прийняти регламент Волинської ради церков, який би врегулював процедурні й організаційні питання її діяльності, не прописані в положенні ВРЦ. Отець Віталій оприлюднив два варіанти вирішення цієї проблеми: або затвердити як тимчасовий регламент проект, запропонований КП, або доручити робочій групі створити новий варіант Положення про ВРЦ, у якому прописати необхідні процедурні й організаційні моменти.
Саме ця пропозиція не сподобалася владиці Ніфонту. «Я і моя церква виходимо із Волинської ради церков, якщо будуть якісь рамки», – безапеляційно заявив глава Волинської єпархії УПЦ. Найбільше несприйняття архієрея викликало те, що тимчасовий регламент пропонувався на основі документа УПЦ КП.
І хоч у залі прозвучала інформація, що навіть Всеукраїнська рада церков теж має свій регламент, а у створенні такого документа для ВРЦ можуть брати участь представники усіх конфесій, власне цієї пропозиції прийнято не було. Щоправда, члени ВРЦ погодилися зустрітися « у вужчому колі» (очевидно, без представників ЗМІ – «ВН»), щоб ще раз повернутися до цього питання. 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
один із християн Показати IP 16 Грудня 2008 12:01
Цікаво, про які рамки йдеться владиці Ніфонтові? Може варто також скасувати порядок відправи Літургії, адже це також рамки? Кожен нехай відправляє, як хоче і тоді буде ... порядок? Чого так боїться владика Ніфонт впорядкування діяльності організації, якою є Волинська Рада Церков?
Лихий Показати IP 16 Грудня 2008 13:28
У нас церква ВІДДІЛЕНА від держави. То чого у школах має викладатись християнська етика а не, наприклад, мусульманська чи язичницька?
Лихому Показати IP 16 Грудня 2008 14:42
По-перше: чи існує щось таке як язичницька етика? Етика це філософська концепція моралі. По-друге: Україна скоріш за все християнська держава, а не мусульманська чи язичницька. Так вже історично склалося і з цим треба миритися. І по-третє: коли треба рятувати суспільство, краще викладати християнську етику ніж вдавати "сильно вумного", спекулюючи над "відділенністю" держави від Церкви, що є нічим іншим, як соціалістичним атавізмом. Рятуймося, Браття, бо ніхто нас не врятує окрім нас самих!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus