USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинські юристи-депутати - за глобальні, а не косметичні реформи

8 Жовтня 2013 21:40
8 жовтня в Україні відзначають День юриста. На Волині нерідкими є випадки, коли правники поєднують свою основну роботу із представницькими обов'язками обранців громади. «Волинські новини» вирішили поспілкуватися із депутатами-юристами, аби дізнатися, що пропонують вони - люди, котрі мають і теоретичні знання, і практичні можливості - змінити в життєдіяльності нашого міста та краю.

Почнемо з одного із наймолодших депутатів Луцької міської ради, головного юрисконсульта благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці - Новий Луцьк» Ігоря Поліщука.

«Потрібно підвищити роль правової освіти населення, з його правами та можливостями, для того, щоб уникнути масових зловживань на всіх рівнях: і в бізнесі, і в соціальній сфері. Працюючи в громадській приймальні народного депутата і сам приймаючи людей, я бачу, що дуже багато хто стикається з проблемами, які насправді дуже легко вирішити. Але через те, що вони необізнані, то є особи, які на цьому наживаються», − такі реформи бачить у майбутньому Ігор Поліщук.

Трішки більше депутатського досвіду в адвоката Андрія Осіпова.

«Дві глобальні речі. Перше, щоб депутати дійсно представляли громаду; і друге – фінансування, щоби це була гідна робота. На жаль, 99% депутатів забувають робити ті речі, які вони обіцяли перед виборами. Погано, що не вироблені якісь моральні норми, кодекс честі, клятва депутата як представника громади. Можливо, тоді б налагодилася робота в органах місцевого самоврядування», − вважає Андрій Осіпов.

Своє бачення ідеальної роботи депутатського корпусу є і в Андрія Козюри, щоправда, він солідарний із паном Осіповим щодо неналежного фінансування міської ради.

«Спершу хотів би привітати всіх юристів з професійним святом. А щодо вашого запитання, то необхідна реформа місцевого самоврядування. Воно має бути самодостатнім, тільки тоді буде ефективно вирішувати усі питання. Але коли наші гроші спочатку йдуть до столиці, там розподіляються і повертається до нас тільки якась частина... Та не може чиновник у Києві знати, який дах потрібно відремонтувати у Луцьку! Тому треба залишати кошти на місцях. Поки не буде реформи, ми дуже залежні від Києва», − відповів Андрій Козюра.

Депутати вищого, обласного рівня пропонують глобальніші зміни.

«На рівні області важко щось змінити, а на рівні Верховної Ради треба багато що зробити. Найперше – реформа правоохоронних органів. Зараз вона робиться поверхнево, косметично, на показ Європі. Реально ж нічого не змінюється: прокуратура не лишилася найгіршого свого прояву – репресивного механізму, судді і надалі вирішують більшість питань на користь держави, а не простих людей. Адвокати не мають таких повноважень, які мають у Європі», − переконаний депутат обласної ради від фракції ВО «Свобода» Олександр Бик.

Найдосвідченіший із волинських депутатів юристів – Сергій Слабенко. Нагадаємо, що окрім двох термінів у Волинській Раді, пан Слабенко був і народним депутатом України четвертого скликання.

«Підхід до вирішення питань у депутатів неправильний. Частині людей – просто байдуже. Можна почути вигуки: «Давайте скоріше!» Люди мають зрозуміти, що депутат – це не нагорода чи статус, а важка робота, якою наділив тебе народ. Раніше також працювали не ідеально, але ніхто на це так не звертав уваги. Потрібно організувати якісь навчання для депутатів, щоб усі знали хоча б правові основи», − такої думки дотримується Сергій Слабенко.

Кажуть, на свята мрії збуваються. То нехай думки наших депутатів-юристів матеріалізуються.
Із святом Вас, шановні юристи, а усім нам - бажаю правової держави!

Розмовляв Костянтин ЯВОРСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus