USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волинських донорів так і харчуватимуть на 30 гривень

17 Серпня 2015 15:38
Депутати облради не підтримали пропозицію Михайла Корінчука збільшення суми на харчування донорів з 30 до 50 гривень. А тому ті, хто добровільно жертвує свою кров для медицини, так і отримуватимуть талон на обід еквівалентом у 30 гривень.

Про це стало відомо під час чергової сесії Волинської облради.

Свого часу постійна комісія обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства пропонувала збільшити суму за одноразове здавання крові до 50 гривень та передбачити відповідні кошти в бюджеті.

Разом з тим, комісія підтримала клопотання Волинської обласної станції переливання крові про виділення майже 3,5 мільйонів гривень. Ці кошти просять на придбання медичного обладнання. Зокрема, згідно з інформацією головного лікаря станції Юрія Кременця, потрібні аналізатор для вимірювання рівня гемоглобіну, ламінарний бокс, швидкозаморожувач плазми, пристрій для зберігання тромбоцитів та чимало іншого обладнання.

Проте, на запитання депутата Сергія Іванюка , чи враховані пропозиції профільної комісії про виділення коштів на обладнання для станції переливання крові та збільшення коштів за давання крові донорами, директор департаменту фінансів ОДА Ігор Никитюк заявив, що ці пропозиції будуть враховані при наступному внесенні змін до бюджету.
Депутат Михайло Корнійчук зауважив, що кров – це стратегічна сировина для медицини, та підкреслив, що на Волині близько 28 тисяч людей на рік добровільно діляться нею з тими, хто цього потребує. А тому потрібно хоча б нормально забезпечити їх одноразовим харчуванням. На думку Корнійчука, 30 гривень не достатньо для того, аби пообідати, а тому комісія рекомендувала збільшити цю суму хоча б до 50 гривень. На це з обласного бюджету потрібно додатково виділити 550 тисяч гривень.

«Потрібно знайти ці гроші для людей, які здають кров. Тому що медицина без крові – це як солдат без патронів», - заявив Михайло Корнійчук перед голосуванням, проте його слів народні обранці не дослухались та не підтримали внесення таких змін до бюджету області.

Своєю чергою, голова Волинської ОДА Володимир Гунчик зауважив, що при перевиконанні зведеного обласного бюджету на 203 мільйони гривень, слід шукати можливостей співфінансування:

«Давайте поставимо на голосування співфінансування. Скільки можна смоктати з обласного бюджету? Районні міста нехай втручаються в суспільні проблеми. Донори живуть в одному тільки Луцьку?».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
11111111111111 Показати IP 17 Серпня 2015 16:11
Да в бюджеті то заклали по 30 грн., а тут пропонує по 50, а хто буде то гроші додавати !!!!!!!!!!!! Не подумав
alex Показати IP 18 Серпня 2015 09:59
Здаю безкоштовно кров вже давно. Великого значення для донарів сума на харчування немає, тому що це безкоштовна здача (це моя думка). Але якщо давати талони на харчування, то вже краще давати готівкою. Це буде зручніше. Минулого літа такий талон я викинув, тому що в технікумі почалися канікули, столова не працювала (потім почали видавати готівкою). Для залучення додаткових донорів потрібно проводити цільові Дні донора, про що повідомляти в ЗМІ. Також при вході на Станцію переливання крові (на першому поверсі) повісили б інформаційну дошку, де могли показати заслужених донорів, різну пізнавальну інформацію, трохи історії ОСПК і т.д.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus