USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинських дітей заохочують вчити польську відпочиваючи. ФОТО

12 Серпня 2013 17:29
Польську мову під час літніх канікул вивчають волинські діти поблизу кордону. Окрім того, підлітки беруть участь у богослужіннях, малюють, шиють та влаштовують дискотеки.

Так, надворі хоч і літо, але найкращі волинські школярі продовжують навчатися. Діти вдало поєднують освіту і відпочинок на мальовничій природі волинського краю.

Літня школа, або ж табір для вивчення польської мови, триває в Інтеграційному центрі у селі Замлиння Волинської області. Школа об’єднує дітей зі всієї області. Це, переважно, діти, котрі вивчають польську мову у школах, і школярі, котрі знайомляться із культурою Польщі у польських товариствах.

У селі Замлиння, що у Любомльському районі поблизу кордону, діти живуть у будинку, який поступово відроджує священик Ян Бурас.

ВЧАТЬ МОВУ, МАЛЮЮТЬ, ШИЮТЬ, ВІДВІДУЮТЬ БОГОСЛУЖІННЯ

Літня школа - це не тільки вивчення іноземної мови, але і знайомство з образотворчим мистецтвом. Після десятиденної літньої школи діти поїдуть на три дні до Польщі у Люблін, аби мати можливість поспілкуватись із поляками, відвідати музеї, галереї і відпочити.

За словами відомої художниці і викладача літньої школи Тетяни Мялковської, робота з дітьми проходить жваво і цікаво. Уроки проводять групами, діти вивчають польською мовою пісні, вірші.

Також відбуваються заняття образотворчого мистецтва, якими керують професійні художники. Пані Тетяна третій рік працює у школі разом з художницею Галиною Черниш і щороку вони проводять різні майсеркласи.

Цього року дітей навчатимуть малюванню ікон на дошці, також школярі вивчатимуть текстиль, а згодом вони виготовлятимуть для себе сукні і сорочки, які вони оздоблять. В останній день школи відбудеться виставка ікон, намальованих дітьми, і Етно-fashion на якому представлять моделі одягу. Діти будуть і модельєрами і моделями одночасно.

Також художниця розповідає, що нерідко серед дітей є талановиті художники. Літня школа дає можливість дітям розкритись, показати свою креативність. Були, каже, випадки, коли діти після цього табору почали відвідувати гуртки іконопису, вишивання тощо.

Минулого року багато дітей поступило на навчання до Польщі. Тетяна Мялковська запевняє, що людина матиме у житті успіх, якщо у неї буде розвинений творчий канал, такі люди креативніше ставляться до своєї роботи і є новаторами у своїй професії

ЛІТНЯ ШКОЛА У ЗАМЛИННІ ОЧИМА ДІТЕЙ

Учениця літньої школи Іванка Давидюк розповідає, що вона вперше бере участь у літній школі. Дівчина впевнена, що їй тут буде цікаво і вона познайомиться з творчими дітьми. Дівчина не шкодує, що своїх десять днів літнього відпочинку присвятить навчанню. Іванка хоче відвідати Польщу, поспілкуватись з поляками, і, звичайно ж, привезти сувеніри близьким.

Богдан Присяжнюк з Луцька, каже, що з власної ініціативи бере участь у літній школі. Він любить багато читати книжок, плавати, відпочивати на природі. Хлопець розповідає, що цей табір буде суттєво відрізнятись від звичайної школи. Юнак переконаний, що зможе гарно поєднати навчання і відпочинок.

СВЯЩЕННИК, ЯКИЙ ВІДРОДЖУЄ РУЇНИ

Своєю чергою, священник Ян Бурас, який очолює інтеграційний центр у селі Замлиння, також є і ініціаторм літньої школи. Із руїн він планує звести цілий комплекс. Колись, каже, це була територія лікарні, але від неї залишились тільки стіни і фундамент.





Завдяки спонсорами, Ян Бурас перекрив дах будівлі, провів опалення, водопостачання, сантехніку. Тож умови для табору, переконує, хороші. Отець Ян каже, літня школа - це чудова можливість для школярів не тільки вивчати польську мову, але і духовно рости. Кожен день у таборі буде розпочинатись із ранішнього Богослужіння, яке відправлятимуть як римо-католицький священик так і православний. Це, мовляв, пов’язано з тим, що у тут знаходяться діти різних конфесій.

Священнослужитель каже, що цей табір є заохочувальним призом для дітей, аби вони і далі були успішними.

ІНВЕНТАР ДЛЯ ШКОЛИ ЗА ТИСЯЧУ ПОЛЬСЬКИХ ЄВРО

Діти забезпечені чотириразовим харчуванням, матеріалами для малювання і шиття. Вартість такої партії на один заїзд, зі слів Яна Бураса, становить тисячу євро.
Організовує літню школу консульство Республіки Польщі в Україні, воно ж налає фінансову допомогу.

Україна, своєю чергою, дала безкоштовно землю на створення осередку, який має назву Інтеграційний центр Замлиння.

«Обласна і районна влада доброзичливо ставляться до заходів, які ми проводимо і всіляко нас підтримують. Ми часто проводимо міжнародні пленери іконописців, організовуємо виставки, і все це тут - у Замлинні. Тож, претензій до місцевої влади ми не маємо. Нам допомагають чим можуть», - додав отець Ян.

В останній день літньої школи, крім виставки художніх робіт школярів, планується також і візит Генерального Консула Республіки Польща у Луцьку Беати Бживчи, після якого відбудеться концерт, урочисте закриття школи і поїздка до Польщі.













Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Лях Показати IP 12 Серпня 2013 18:05
Ополячують......
Вася Показати IP 12 Серпня 2013 18:06
...і окатоличують.
невідомий Показати IP 12 Серпня 2013 18:57
А чому просто відомої художниці? Треба - всемвітньо відомої. Пишіть та знайте міру, сумно відомі журналісти
Знаюча Показати IP 12 Серпня 2013 19:21
Табір для дітей, які хочуть навчатися польської мови та малювати? Ну-ну.. А давайте напишемо точніше - один із елітних таборів для вихованців найдорожчої в Луцьку школи-студії Тетяни Мялковської "П'ятерня". І діти там далеко не з бідних родин. Цікаво, чи знають про це польські благодійні фонди, які спонсорують на нього гроші як на "табір для малозабезпечених дітей"?
tarasick до Знаюча Показати IP 12 Серпня 2013 22:20
Та ну? Докази в студію! Страх,як кортить на них поглянути.
ось так Показати IP 12 Серпня 2013 19:51
Вася, там чітко написано, що Богослужіння відправляють як католицькі так і православні священники! Не роздувайте казна що!
Надія Показати IP 12 Серпня 2013 22:20
Вивчення польської мови - це хороша справа. Вітаю! І не треба екстремізму й політизувати кожне благородне починання. Успіхів!!!
Вася 2 Показати IP 13 Серпня 2013 07:31
Точно такі ми були до 1939 року. Після цього до 1991 року
Знаюча Показати IP 13 Серпня 2013 09:06
Звичайно, вивчення польської мови -хороша справа. І виивчати її хочуть не лише діти луцьких віп-персон, яких підбирає у свою студію Мялковська. Коли у табір просились діти, які навчаються в інших студіях або художній школі, у отця Яна завжди була відповідь: нема місць.
tarasick до Знаюча Показати IP 13 Серпня 2013 09:22
Неуважно читаєте. Школа об’єднує дітей зі всієї області. З Луцька там максимум сьома частина - зазвичай набагато менше. А місць справді може не бути. Будинок не гумовий, та й про санітарні вимоги не варто забувати.
Tarasiku Показати IP 13 Серпня 2013 17:06
Цікаво, звідки у вас такі точні відомості? Маєте список дітей? В студію!!І поясніть мені, по якому принципу підбирають їх у Замлиння? І чому там завжди пріоритет надають "П'ятерні"?Чи "найталановитіші діти2"- це тільки діти багатих батьків?
tarasick до Tarasiku Показати IP 13 Серпня 2013 17:40
Припустимо кілька разів був там. Діти абсолютно з різних сімей і тим більше населених пунктів. Заглядати в їхні гаманці, даруйте, не маю звички, та й не цікаво мені. Процедура відбору - 3 абзац. Пріоритет в чому? "Вихованцв" "П'ятерні" ще не зустрічав (за останній заїзд не казатиму). Замість того щоб розводити плітки, краще б раділи, що хтось має бажання знайти і забезпечити дітям цікавий відпочинок.
Була у цій школі Показати IP 31 Серпня 2013 12:36
З пятерні не було жодної дитини,а з Луцьку всього семеро.Наклеп!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus