USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Історія про авіатора, який до останнього боронив волинське небо

19 Травня 2015 19:00
Він повторив подвиг легендарного Гастелло під час звільнення Волинської землі. Про уродженця села Лісова Сафонівського району Смоленської області гвардії старшого лейтенанта Сергія Васильовича Мілашенкова, який направив свій підбитий гітлерівцями штурмовик Іл-2 у скупчення ворожої техніки – у черговій публікації рубрики «Волинь не забуває».

У віці 11 років Сергій переїхав із рідного села до Москви, де закінчив семирічну школу. Потім працював у мирних сферах: спочатку на московській фабриці музичних інструментів, потім – у типографії газети «Правда». Водночас молодий чоловік мав нестерпний потяг до неба, і саме тому паралельно з роботою навчався в московському аероклубі.



Саме через те, що Мілашенков пройшов первинну авіаційну підготовку, його у 1940 році після призову до лав Червоної Армії відправляють на навчання до Енгельсської військової авіаційної школи пілотів. Її він закінчив у 1942 році. Відразу потому хлопця відправляють на фронт. У 1943 році в одному з вильотів штурмовик Сергія підбили. Сам пілот вистрибнув з парашутом над територією, окупованою нацистами, і потрапив в полон. Його відправили до Німеччини, але по дорозі Сергій зміг втекти. Довгих одинадцять днів йшов він пішки до своїх.



У 1944 році він у складі 2-ої повітряної армії під командуванням генерал-лейтенанта Красовського брав участь у звільненні південної частини Волині. Станом на липень 1944 року командир ескадрильї 109-го гвардійського штурмового авіаполку гвардії старший лейтенант Мілашенков мав за плечима понад 90 бойових вильотів. На особистому рахунку відважного льотчика-штурмовика було понад 20 ворожих танків, 7 артилерійських та мінометних батарей, 22 зенітні установки і сотні ворожих солдат та офіцерів.

14-го липня 1944 року шістка Ілів, яку вів Сергій, атакувала колону танків та самохідних артилерійських установок ворога в районі села Микуличі Володимир-Волинського району. Літак Мілашенкова підбили вогнем зенітної артилерії. Хоробрий чоловік не вистрибнув з парашутом, а направив палаючий літак на колону ворожої техніки. В своїх мемуарах учасник того бою, один із тих, кого Сергій вів, підполковник у відставці Б. Монастирський згадує:

«На рассвете 14 июля 1944 года Милашенков повел шестерку «илов» в район поселка Микуличи Владимир-Волынской области, где было замечено скопление большого количества танков и самоходных орудий противника. После второго захода на земле вспыхнуло несколько очагов пожара. Десятки орудий и пулеметов вели огонь по штурмовикам, но советские летчики продолжали наносить удары по врагу. Поймав в перекрестие прицела тяжелый фашистский танк, Милашенков сбросил бомбы, а огнем из пушек поджег вторую машину. Взяв штурвал на себя, он вывел самолет из пикирования. Вдруг Сергей заметил пламя; осколок зенитного снаряда пробил бензобак. Через несколько секунд самолет может взорваться. И коммунист Милашенков направляет пылающий самолет в сторону дороги, по которой двигались вражеские автомашины и танки. Он летел на небольшой высоте, непрерывно стреляя из пушек и пулеметов, торопясь выпустить по врагу весь боекомплект. Но вот огонь охватил рули управления. Самолет резко накренился и врезался в гущу вражеских машин. Огромной силы взрыв разметал технику фашистов...»

Разом зі своїм командиром героїчно загинув його повітряний стрілець гвардії старший сержант Іван Солоп.

Указом Президіума Верховної Ради СРСР від 27-го червня 1945 року за зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби із німецько-нацистськими загарбниками та проявлені при цьому мужність і героїзм гвардії старшого лейтенанта Мілашенкова Сергія Васильовича посмертно нагородили найвищою державною нагородою – званням Героя Радянського Союзу, і вручили родині загиблого орден Леніна і медаль «Золота Зірка».



Прах Героя поховали на Меморіальному Комплексі Вічної Слави у Володимирі-Волинському. У селі Микуличі Володимир-Волинського району хороброму штурмовику і його повітряному стрільцю встановили пам’ятник і назвали одну з вулиць..

Фото надали у Хобултівській сільраді, до якої належить село Микуличі
Фото надали у Хобултівській сільраді, до якої належить село Микуличі


Також іменем Героя назвали вулицю в Кривому Розі. На ній встановили пам’ятний знак з меморіальною дошкою.



А на Смоленщині в рідному селі Героя встановили меморіальну дошку і зазначили місце поховання:

«Лётчику, Герою Советского Союза ст. лейтенанту Милашенкову Сергею Васильевичу, геройски погибшему в Великой Отечественной Войне с немецко-фашистскими захватчиками при освобождении Советской Украины под селом Микуличи, где и похоронен, от благодарных земляков.»

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Штефан, Луцьк Показати IP 19 Травня 2015 20:37
Знову "ВН" прославляє чужинця-загабника.
ще не зовсім свідоми до Штефан, Луцьк Показати IP 19 Травня 2015 20:53
коментар було видалено
Анатоль_ до Штефан, Луцьк Показати IP 19 Травня 2015 21:19
Наталя Семенівно(Штефан,Луцьк) так ви ж тоже у Москві вчилися і призвіще у вас не українське. Пані Наталія Семенівно, а чого ви завжди чоловічі ніки собі придумуюте?
Штефан, Луцьк до Анатоль_ Показати IP 20 Травня 2015 09:31
Дякую "ВН", що не видали коментар. Яка різниця хто де вчився. У Москві чи у Вашингтоні. Минула війна була нав'язана нам окупантом за його ж інтереси. Мільйони вбитих і покалічених. За що і за кого? За торжество тиранії у Російській імперії! За рабство і покірність во славу Генсеків КПСС. Українці воювали на багатьох фронтах. Проте, нас не визнали винними у злочинах проти людяності, як РОА генерала Власова. Жоден із 150 українських воєначальників не перейшов на бік німців на відміну від російських... Хлопці, історію знати треба. І думати. Хоча б трохи про щось. Хоча б час від часу. Зрідка.
Анатоль_ до Штефан, Луцьк Показати IP 20 Травня 2015 10:15
ви такая вумная пані Наталя Семенівно, тільки причому Луцьк, ви ж з Новіка. Нововолинці кожного дня бачать як ви помиї відрами носите на свій собачатник у Низкиничах
Андрій до Штефан, Луцьк Показати IP 20 Травня 2015 10:18
Це ви пані добре сказали , що треба знати історію. Тим більше Вам. Доки такі як ви існують то й жити будемо як живемо. Вам би на все наваляти велику купу та й нюхати з задоволенням. Ні в одній країні світу немає лучезарної історії в кожного є скелети в шафі. При чьому солдати які виконують присягу та захищяють свою країну. Якщо брати Вашу уродську логику то тоді й зараз не треба захищати Україну, бо за кого воюємо за олігархів. Й зараз на війні наживаються а генерали зраджують солдат, і так само вони положили би мільйони але слава богу не той масштаб. Але ті хто воює в АТО вони воюють теж за свою країну проти зовнішнього ворога, але саме страшнішій це є внутрішній який розмахує жовто-блакитними прапорами а сам робить чорну справу і ви в тому числі які простий подвіг ставлять під сумнів , які обгадять все до чого дотянуться.
Анонім до Штефан, Луцьк Показати IP 20 Травня 2015 07:26
коментар було видалено
Макс Штефанку Показати IP 20 Травня 2015 11:21
Слухайте, чоловіче, дайте мені свій номер мобільного, я приїду, де б Ви не жили, і ми разом з Вами вивчимо історію. Думаю, що днів через десять після останнього уроку Ви почнете їсти манну кашку. Чекаю.
Анонім до Макс Штефанку Показати IP 20 Травня 2015 13:23
Історія-це балаканина. Подія вчорашнього дня вже не е фактом, бо окутується надумуваннями. Факт-це подія при якій присутня людина. Факт стався і через долю секунди це вже фантастичне відтворення людиною дій події, Історія-це фантазія, а на фантазію мае право кожна людина, І все, що болаканинить людина-є правельним.Головне. щоб у цій балаканині не було закликів до повалення влади і порушення здоров"я людей.
Анонім до Анонім Показати IP 20 Травня 2015 13:26
І намагатися балаканинити у рамка законів.
Анатоль_ до Макс Штефанку Показати IP 20 Травня 2015 14:17
Штефан, Луцьк це псевдо Наталі Семенівни Камишникової. Живе у Нововолинську. Безробітна. Веде свій сайт, який називається "Нововолинськ діловий". На сайті є номери її тетефонів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus