USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинський господарник: «Головне – не кількість корів в хліві, а характеристики худоби»

17 Серпня 2016 14:02
Зважаючи на низький рівень зайнятості сільського населення, утримання високоудійних корів у власному господарстві – реальне джерело грошових надходжень. У цьому переконаний Богдан Карпюк із села Залісці Рожищенського району.

І доводить це господарник на власному прикладі. А ще Богдан Анатолійович наголошує на необхідності підвищення продуктивності ВРХ громадського стада. «Потрібно дбати не про кількість корів в хліві, а про якісні характеристики худоби»,- зазначає Богдан Карпюк.

Шість корів, які утримує чоловік у власному господарстві, вирощені з телят, отриманих шляхом штучного осіменіння. Від кожної досвідчений господарник надоює до тридцяти літрів молока.

- Штучне запліднення тварин вже давно стало невід’ємною частиною скотарства у багатьох країнах світу. З метою поліпшення племінної якості стада, що утримується на сільських подвір’ях, облаштовані спеціальні пункти штучного осіменіння і у нашому районі, за кожною громадою закріплений спеціаліст, який надає послуги штучного осіменіння ВРХ у індивідуальному секторі.

От тільки ще не всі селяни зрозуміли переваги такого методу запліднення сільськогосподарських тварин. Аби активізувати роботу в цьому напрямку, влада навіть передбачила програму здешевлення вартості штучного осіменіння корів і телиць в особистих селянських господарствах, яка діє вже кілька років поспіль, - говорить Богдан Карпюк.

Зоотехнік за освітою, з багаторічним практичним досвідом роботи (понад десять років працював техніком штучного осіменіння в місцевому колективному господарстві), з 2012 року Богдан Карпюк надає послуги по штучному осіменінню ВРХ громадського стада на території Залісцівської сільської ради. Всі сто шістдесят корів, які утримуються в господарствах селян на цій території, осіменялись минулоріч штучно.

- За роки роботи мені вдалося переконати односельців, що цей метод вигідний і для здоров’я тварини, і для її продуктивності. Та й худоба виглядає відповідно. Телятка родяться більші, молоко від таких корів жирніше, й хворіють тварини менше, - говорить Богдан Карпюк. – За шість місяців цього року спарував уже 110 корів. Майже щодня маю виклик, без роботи сидіти не доводиться.

Пересвідчитись у словах Богдана Анатолійовича йдемо на випас, до його рябульок. А й справді, худоба вражає своїм зовнішнім виглядом, вгодованістю.
- Молоко на переробне підприємство не здаю, - продовжує розповідь, повертаючись з випасу, Богдан Карпюк. Бо ж платять третину базарної ціни. Маю в Луцьку вже своїх постійних клієнтів, тож реалізувати сир, сметану та молоко не є великою проблемою. От тільки не вистачає часу виїздити частіше на базар – лише раз на тиждень. Бо ж і землю обробити треба, і викликів вистачає.

Тішиться Богдан Анатолійович щедрому врожаю зернових, який вдалося зібрати цьогоріч.

- І собі вистачить, і на відгодівлю. Бо якісні корми теж вагома складова надоїв, - наголошує господар.

До речі, окрім корів, утримує Богдан Карпюк ще й свиней, різноманітну домашню птицю. Одним словом, турбот вистачає.

Доки ми розмовляли, до Богдана Анатолійовича надійшов новий виклик.

- Хороший спеціаліст, то й люди звертаються, - так охарактеризував професійні якості Богдана Карпюка його односелець, який прийшов за допомогою до Богдана Анатолійовича.

- Досвід – запорука успіху в роботі, а в мене його вистачає, - так відповідає на слова чоловіка залісцівський господарник.

Про те, що Богдан Карпюк – один з кращих операторів по відтворенню сільськогосподарських тварин в області, засвідчив і нещодавній конкурс професійної майстерності, де Богдан Анатолійович посів перше місце.

- З дитинства люблю тварин, люблю їх доглядати і розумію, щоб мати хороші надої, потрібно використовувати прогресивні технології відтворення. У цьому переконую односельців. І душа радіє, що завдяки моїй роботі корівки стають справжніми годувальницями селянських родин, - підсумовує Богдан Карпюк.

Тетяна БОЯРИН
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus