USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Волинський нардеп вимагає не приватизовувати «Волиньторф»

15 Січня 2020 20:20
Нардеп Ірина Констанкевич звернулась до керівництва держави з вимогою не включати держпідприємство «Волиньторф» до списку тих, які підпадають під приватизацію. Адже підприємство є стратегічно важливим і забезпечую роботою сотні сімей.

Про це йдеться на сайті нардепа.

Сьогодні на засіданні Кабінету міністрів затвердили перелік стратегічних підприємств, які не можна приватизувати. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив прем'єр Олексій Гончарук. За його словами, уряд погодив відповідний проєкт закону, тепер його має розглянути Верховна Рада.

Однак, у переліку стратегічних підприємств ДП «Волиньторф» не значиться. Хоча як написав Гончарук «не підлягають приватизації підприємства, які: забезпечують енергетичну незалежність та обороноздатність держави; є природними монополіями; мають критично важливе значення для суспільства».

На думку народного депутата Ірини Констанкевич, «Волиньторф» абсолютно підходить під усі критерії, зазначені керівником уряду. Чому ж «Волиньторф» й далі у списках на приватизацію – питання поки що риторичне. Хоча це запитання Ірина Констанкевич неодноразово адресувала урядовцям.

Черговий відповідний депутатський запит парламентар скерувала до керівника Офісу Президента Андрія Богдана, прем’єр-міністра України Олексія Гончарука, міністра енергетики та захисту довкілля України Олексія Оржеля, голови Фонду державного майна України Дмитра Сенниченка. Ірина Констанкевич вимагає у високопосадовців виключити ДП «Волиньторф» із переліку підприємств, що підлягають приватизації.

У документі нардеп наголошує, що з цього приводу до неї також звернулися депутати Маневицької селищної ради та ради Прилісненської об’єднаної територіальної громади.

ДП «Волиньторф» забезпечує роботою 398 працівників, середня заробітна плата по підприємству складає 11,5 тисяч гривень, що є досить високим показником для сільської місцевості. «Волиньторф» – один з найбільших платників податків до державного і місцевого бюджетів у Маневицькому районі. Лише за 9 місяців 2019 року до бюджетів усіх рівні і фондів ДП сплатило 29,4 мільйони гривень, а це 89 % надходжень від промислових підприємств району. Також «Волиньторф» забезпечує понад 32 % всіх доходів Прилісненської ОТГ.

«ДП «Волиньторф» понад 8 років не отримувало коштів з державного бюджету, проте підприємство залишається прибутковим, зуміло зберегти виробничі потужності та чисельність трудового колективу. Це є зразковим прикладом ефективної роботи підприємств, що перебувають у державній формі власності», – наголошує у запиті Ірина Констанкевич.

Нардеп зазначає, що «функціонування двох торфобрикетних заводів, які входять у склад ДП «Волиньторф», є фактично єдиною можливістю людей, які проживають у цьому регіоні, офіційно працювати та бути разом із родинами, не шукаючи закордонних заробітків».

Окрім того, ДП «Волиньторф» забезпечує дешевим та у більшості випадків єдиним місцевим паливом населення і бюджетні установи соціальної інфраструктури не лише Прилісненської ОТГ, а й Волині. Для порівняння: вартість однієї калорії газу втричі дорожча за вартість однієї калорії торф'яних брикетів. А запаси торфу в Україні значно перевищують запаси рідкого і газоподібного палива, і найбільше його саме у Волинській області. Розвіданих покладів вистачить, щоб практично повністю задовольнити потреби регіону у твердому паливі на сотні років.

«Питання про зміну форми власності підприємства шляхом його приватизації в цей складний для країни час є недоцільним. Не можна передавати прибуткове, стратегічно важливе для нашого регіону підприємство у приватні руки, адже досвід приватизації державних підприємств переважно негативний. Держава не повинна позбавлятися потужних прибуткових підприємств, залишаючи собі збиткові, тому до приватизації кожного підприємства потрібно підходити індивідуально та виважено», – йдеться у документі.

У високопосадовців народний депутат вимагає виключити ДП «Волиньторф» із переліку підприємств, що підлягають приватизації та включити його до переліку заборонених до приватизації держпідприємств як об’єкт, що має життєво важливе значення для соціальної та бюджетної сфери Волині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Destro Показати IP 19 Січня 2020 00:02
Ніхто не рахує нас за людей.За Українців.Кругом одні"прихватизатори"які не цінять роботу,людей.І шукають наживи.Глобальне потепління брикет вже не потрібен)Збираємо сумки і їдемо за кордон)Бо знову вертаємося до "кріпацтва"!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus