USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.57 39.85
  • PLN 9.70 9.85

Волинський онкоцентр може отримати нове дороге обладнання

1 Липня 2021 16:43
Новий лінійний прискорювач може надійти для обласного центру онкології. Але для цього заклад мусить підготувати спеціальне приміщення.

Про це йшлося під час засідання бюджетної комісії обласної ради.

Як повідомив директор департаменту фінансів Волинської ОДА Ігор Никитюк, є велика ймовірність придбати лінійний прискорювач для обласного медичного центру онкології з державного бюджету. Проте це може відбутися якщо буде спеціально пристосоване приміщення для його встановлення. Тож на розробку проектно-кошторисної документації потрібно виділити 850 тисяч гривень в межах видатків управління охорони здоров’я.

Як пояснив голова бюджетної комісії Орест Маховський, виділення цієї суми – це лише перший крок. Наразі вже проведений тендер на виготовлення ПКД, визначений переможець.

«Керівництво центру зможе підписати договір на розробку і пройти експертний звіт. І за умови виділення додаткових коштів в перспективі там зможуть почати ремонт бункера для прискорювача», – зазначив він.

З його слів, для медзакладу це питання є дуже важливим. Сьогодні в онкоцентрі уже працює один лінійний прискорювач. Наявність ще одного такого апарату підвищить конкурентоспроможність закладу.

«Середня вартість такого обладнання – 55 мільйонів гривень і більше, і є шанси отримати його чи у вигляді державної субвенції чи кредитної лінії. Треба над цим працювати, бо в 2022 році при контрактуванні з НСЗУ буде враховуватися ця обставина. І якщо в нас буде 2 лінійних прискорювачі, то центр зможе заробляти додаткові кошти», – пояснив депутат.

До слова, лінійний прискорювач незамінний у закладах такого типу, адже його використовують для проведення променевої терапії. Променеву терапію в обласному центрі онкології щодня проходять по 50-55 хворих. Людину обстежують на комп’ютерному томографі, усі параметри передають інженерам-лікарям, вони все розраховують і за їхніми розрахунками апарат проводить опромінення.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Надія Показати IP 1 Липня 2021 17:40
Дуже цікаве пояснення мети закупки дороговартісного обладнання-для підвищення конкурентноспроможності.
Анонім Показати IP 2 Липня 2021 10:12
ну так мета реформи супрун зробити з наших лікарень комерційні заклади для заробляння грошей

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus