USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Онкоцентр у Луцьку скоро отримає лінійний прискорювач, який дозволить ефективніше лікувати онкохворих

2 Жовтня 2023 20:49
Невдовзі у Волинському центрі онкології з’явиться новий сучасний апарат для боротьби із раком. Закупівлю системи лінійного прискорювача провели державним коштом. Проте для того, аби встановити це обладнання, необхідно підготувати приміщення і докупити ще деяку апаратуру.

Про це у коментарі виданню ВСН розповів медичний директор Волинського обласного центру онкології КП «ВОКЛ» Юрій Малімон.

Тендер на закупівлю системи лінійного прискорювача на замовлення Міністерства охорони здоров’я, зокрема для Волинського центру онкології, оголошували вже кілька разів, не один рік поспіль, проте згодом скасовували. Цього разу переможця все-таки визначили та з рекордною економією для бюджету. Очікувана вартість для 15 апаратів (у 15 областей України) була понад 1 мільярд гривень, а фінальна майже удвічі менша – 541 мільйон гривень. У такій кількості медобладнання закуповується централізовано державним коштом вперше.

Станом на зараз відділення променевої терапії у Волинському обласному центрі онкології КП «ВОКЛ» працює зі значним перенавантаженням. Юрій Малімон зазначив, що при дозвільних нормах до 30 пацієнтів, щоденно на лінійному прискорювачі отримують лікування понад 55.

«Наразі променева терапія проводитьтся на: гамма-апараті АГАТ-С (1979 року випуску), апарат для брахітерапії (1992 року випуску), апарати для рентгентерапії¨РУМ-17(1994 року виписку) та MFT-60 (1981 року випуску), лінійному прискорювачі UNIQUE Power «Varian Medical Systems» (2013 року випуску). Через значне навантаження медична апаратура для проведення променевої терапії часто виходить з ладу, гамма апарати – технічно вичерпали свої можливості, постійні ремонти малоефективні. В разі технічної несправності хоча б одного з наявних апаратів значно ускладнюється або призупиняється один з необхідних етапів спеціалізованого лікування, що в цілому впливає на ефективність лікувального процесу онкологічних пацієнтів», – зазначив директор Волинського обласного центру онкології КП «ВОКЛ» Юрій Малімон.

За минулий рік променеву терапію отримали 1370 пацієнтів, за 8 місяців нинішнього року – 987. Більше половини тих, хто потребує променевої терапії, отримує лікування на застарілому, у порівнянні з лінійним прискорювачем, гамма-апараті, що призводить до більшої кількості післяпроменевих ускладнень. У Волинському обласному центрі онкології КП «ВОКЛ» кажуть: наразі у зв’язку зі зниженням ефективності дози джерела опромінення значно збільшився час проведення сеансу променевої терапії.

«В обласному центрі онкології наявний придатний пустий бункер, в якому після реконструкції можна розмістити новий сучасний лінійний прискорювач, що значно зекономить кошти, аніж якби ми будували під апарат нове приміщення. Також для роботи лінійного прискорювача необхідно встановлення ще одного комп’ютерного томографа, який буде виконувати функцію плануючої системи», – розповів Юрій Малімон.

Такий апарат дозволить за допомогою рентгенівського або гамма-випромінювання впливати безпосередньо на ракові клітини чи пухлини у внутрішніх органах пацієнта, знищуючи або зупиняючи їх ріст і намагаючись мінімізувати пошкодження здорових тканин. Таким чином лікування важких стадій онкології може відбуватися без хірургічного втручання та з більшою ефективністю.

Нагадаємо, на замовлення Міністерства охорони здоров’я Медичні закупівлі України придбали 15 інноваційних систем лінійних прискорювачів «Elekta Harmony». Вони будуть розподілені у Сумську, Рівненську, Чернівецьку, Тернопільську, Хмельницьку, Чернігівську, Полтавську, Черкаську, Херсонську, Волинську, Івано-Франківську, Одеську, Кіровоградську, Харківську та Київську області.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus