USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинський рахунок неоголошеної війни

28 Травня 2014 23:54
Дві історії про загиблих під Волновахою волинян, 30-річного командира 3-го батальйону 51-ї окремої механізованої бригади, майора Леоніда Полінкевича, та 36-річного сержанта, Олександра Артемука, опублікувала газета «День». Так, про волинських військових, чиї життя обірвалися в боях із терористами на сході України, написала Наталія Малімон.

«ЧОРНИЙ ЧЕТВЕР» ПІД ВОЛНОВАХОЮ

«Волинь моя, красо моя. Ти заплатила страшну ціну», — ці зболені слова барда й піаніста Сергія Шишкіна, сказані ним у «Фейсбуці», нині найбільш у нас вживані. Сергій мешкає у Володимирі-Волинському, древньому княжому місті з тисячолітньою історією, в якому базувалася 51-ша окрема механізована бригада. Все життя мешкаючи на Волині й буваючи не раз у цій бригаді, чомусь ніколи не запам’ятовувала її повної назви. А тепер, після загибелі під Волновахою її бійців, мобілізованих із сіл та міст Волині, цифра і терміни з гіркотою закарбувалися в пам’ять. «Сказати травню — не цвісти, і соловейкові — мовчати. Бо десь осиротіла мати не може по подвір’ю йти. ...І множить, множить ворог вдів. Нема синів, коханих, тата... І кам’янить укотре втрата. Немає сліз... немає слів...» — ось і колега, редактор газети «Слово Волині» Наталка Шепель немовби прочитала те, що на споді душі в кожного із волинян.



Подібне горе, яке Волинь пережила 22 травня (його одразу назвали «чорним четвергом»), уже приходило до нас. У лютому багатотисячні процесії в Луцьку і трьох селах області хоронили юнаків із Небесної Сотні. І подібних масових прощань край ніколи не знав... До поховання на цвинтарях у Гаразджі та Кульчині загиблих на Сході бійців 51-шої окремої механізованої бригади. Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, 27 травня тисячі лучан прощалися з чотирма загиблими на Сході військовослужбовцями під час цивільної панахиди у Луцьку.

51-ша окрема механізована бригада — це саме те військове формування, яким в останні місяці особливо опікується громадськість. Методом народної толоки, допомагаючи гривнею, послугами, зв’язками, матеріалами, власною роботою, бригаду й відновили мало не з попелу... Вже після «чорного четверга», наступного ж дня, в сусідньому з Володимиром-Волинським Нововолинську на бронежилети хлопцям зібрали 38 тисяч гривень. За день. У Володимирі ж у черзі здати гроші на ті ж «броніки» масово стояли пенсіонери... І хоч нині у різних виданнях чого тільки не читаєш про той бій, часто абсолютно протилежні судження, а на Волині просто щиро журяться, жаліють втрачені життя і з болем лічать кількість вдів, сиріт, батьків, які змушені переживати неприродне: хоронити своїх дітей.

ЛЕОНІД ПОЛІНКЕВИЧ. НА СТОРІНЦІ В СОЦМЕРЕЖІ — НАЙБІЛЬШЕ ЗНІМКІВ ДОЧКИ

П’ятирічна Олександра, без сумніву, запам’ятає свого тата. Бо на персональній сторінці командира 3-го батальйону майора Леоніда Полінкевича неймовірна кількість її знімків, і дуже часто — саме з татом.

«Від того «чорного четверга» ніхто в сільраді не може працювати. Тато Льоні — Олександр Олексійович — селищний голова. Його на цю посаду обирають уже три скликання підряд, а це щось означає. Як батьки гордилися своїм сином! А в останні два тижні вони і спати не могли, все за сина тривожилися. Батько напам’ять вивчив карту Донецької області, бо ж Льоня старався його з мамою не хвилювати. Ще в середу о пів на десяту вечора мама з ним розмовляла: все, мамо, сказав, нормально. Батько по карті шукав, де дислокується батальйон сина, та хто міг думати, що далеко від Слов’янська, під Волновахою, Льоню чекає загибель? Віддали сина державі, і щоб так він свою молоду голову склав... Дай, Боже, терпіння батькам, аби це горе пережити, — каже Ганна ЛОТВИН, секретар Колківської сільської ради Маневицького району. — Льоні у вересні було б тільки 31. Він рано одружився, батько казав: може, ще почекаєш, сім’я — це ж відповідальність. А Льоня: тату, я хочу мати сім’ю, я люблю свою дружину. А як він любив донечку! І вона так любила ж тата... Це ж що буде з нашою Україною, коли на сході триває, виходить, неоголошена війна?»

«Прекрасна була дитина батькам, добрий товариш ровесникам, хороший нам, учителям, учень. Дуже чемний та вихований був, як у нас кажуть: культурний. Його в Колках любили, поважали, і не за те зовсім, що був сином голови селищної ради. Про те навіть і не згадували. Льоня мав не дуже «модний», як на наш час, фах: Вітчизну захищати. Пам’ятаю, ще з минулої осені казав, що хоче поступати до вищого закладу, любив він військову справу. І певно, не було жодного разу, щоби він приїхав до батьків — і не зайшов у школу. Такий підтягнутий, у формі... Він являв собою чудовий взірець учням, і вчителі з радістю з ним спілкувалися. Сотні ж дітей у світ випустили, а заходили й дякували за науку хіба що одиниці. Акуратний у роботі, сказав — то й зробив. Таким ми його завжди знали, — розповідає Віталій КОТЕЛЕНЕЦЬ, директор Колківської школи. — Зразу, як я дізнався про ту біду, пішов до Полінкевичів додому. У мене самого проблеми зі здоров’ям, та й хто це витримає: таку розмову з убитими горем батьками?.. Але я мусив піти, говорити, втішати, бо то по-людськи і заради Льоні. Він би не хотів, щоби його батьки залишилися на самоті. Ми зробимо у школі куточок пам’яті Льоні Полінкевича. Маємо прекрасного художника, замовлю йому меморіальну дошку, встановимо на школі. І у шкільному музеї вшануємо. Дивуюся державним начебто мужам: мають же бути боєздатні навчені частини, а не мобілізовані з сіл та містечок».

«Комбат Льоня» — так його всі знали. Коли постало питання, що 51-ша бригада за роки незалежності стала фактично небоєздатною, в Нововолинську, де я живу, почали збиратися люди, які хотіли допомогти українській армії. Я шукав хлопців, які колись служили в армії механіками, могли допомогти в ремонті техніки. Возив їх у Володимир-Волинський, у бригаду, і так познайомився з Полінкевичем. Він мав у своєму розпорядженні понад 80 одиниць техніки різного призначення і всього... два солдати, які мали б її обслуговувати. Ось до такого рівня звели бойову частину попередні влади... Я й не знав, що армія в такому занепаді. А тепер ми вимагаємо від неї щоденних подвигів. Як Льоня-комбат радів допомозі! Взагалі Волинь дуже активно взялася за допомогу 51-й бригаді. Все це було потрібно. Ми щоразу, як їхали ремонтувати техніку, брали то мішок гречки чи макаронів, з десяток літрів олії чи кілька палок ковбаси. Нововолинці на володимир-волинську бригаду зібрали 200 тисяч гривень. І ці хлопці, яких ми, по суті, спорядили, щоби ті могли захищати територіальну цілісність України, вони всі нам як рідні. Льоня Полінкевич був дуже позитивною людиною, дуже. Простий у спілкуванні, чудово в техніці розбирався....» — згадує Євген НЕДИЩУК, депутат Волинської обласної ради.

ОЛЕКСАНДР АРТЕМУК. ВВАЖАВ ЗАХИСТ ВІТЧИЗНИ СПРАВОЮ ЧЕСТІ

Серед 17 загиблих чи померлих від ран волинян 22 травня в Донецькій області — 36-річний ковельчанин Олександр Артемук. Розповідь про нього розміщено на сайті Ковельської міської ради. «Ковельчанин сержант Олександр Іванович Артемук — один із тих, хто вважав захист своєї Вітчизни не просто обов’язком, а й справою честі. Саме так говорив він рідним, коли допомагав Майдану. Він не раз їздив у Київ, відвозив зібрані для майданівців гроші та речі. Переживання за долю України, почуття патріотизму посилювалися від думки, що у нього підростає двоє синів — десятирічний Максим і дев’ятирічний Іван, для яких хотілося кращої долі у своїй державі... Саме тоді, як протистояння на Майдані набували дедалі більшого суспільно-політичного значення, сім’я Олександра поповнилася довгоочікуваною донечкою Даринкою, котрій наприкінці травня виповниться чотири місяці...

У перші дні оголошення мобілізації Олександр пішов до військкомату, аби дізнатися більше про те, що чекає військовозобов’язаних. А вже незабаром отримав повістку. Троє неповнолітніх дітей, мабуть, могли б стати причиною для того, аби не йти до лав Збройних сил України. Проте Олександр не став шукати легкого шляху. Рідні пригадують його слова: «Якщо я не піду, ви ж самі мене поважати не будете». Найважче було дружині Валентині. Мабуть, не варто й казати, чому. Та вона поважала вибір чоловіка. Тепер важко усім — дружині, дітям, батькам, рідним та друзям. Усім, хто знав Олександра. Він був хорошою людиною, зразковим сім’янином, турботливим сином і братом, вірним другом.

Народився й виріс у Ковелі, закінчив загальноосвітню школу № 2, згодом — професійно-технічне училище № 5. Пішов в армію. Строкову службу проходив у Севастополі. У званні сержанта повернувся додому і став облаштовувати власне життя. Працював водієм, займався приватним бізнесом. Створив чудову сім’ю. Щасливе життя родини обірвала звістка про напад терористів на блокпост 51-ї механізованої бригади, в якій служив Олександр. Він загинув під Волновахою 22 травня... Йому було лише 36».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 32
Крюгер Показати IP 29 Травня 2014 07:04
Вічна память. Турбує лише, що незрозуміло за що і за кого гинуть молоді люди
Луганск до Крюгер Показати IP 29 Травня 2014 07:33
И мне интересно, за что. Но еще интересней другое - люди собирают деньги на бронежилеты, а не подписи за прекращение бойни. Слова барда «Сказати травню — не цвісти, і соловейкові — мовчати. Бо десь осиротіла мати не може по подвір’ю йти. ...І множить, множить ворог вдів. Нема синів, коханих, тата... І кам’янить укотре втрата. Немає сліз... немає слів...» сильные слова, но их без примерки можно одеть на донецкие степи - это тоже надо понимать.
українка до Луганск Показати IP 29 Травня 2014 10:08
ви луганчани, донецькі, що ж ви робите? Хочете в Росію,то ідіть,хто вас держить.Вперед у Магадан, кому ви там потрібні, там злидня і біда.А,чого ж ви стріляєте у мирних жителів, вчора передали, що стріяли по дітках,дівчинці 2 рочки відірвало руку.Чеченці вам друзі,озброєні до зубів, зомбовані нелюди,яким з маминим молокмо уже пхають автомат в зуби. Чекайте, вони вже бються вас, ото вам буде Рассея.Виправдання вам і їм немає у не буде
Луганск до українка Показати IP 29 Травня 2014 11:15
коментар було видалено
українка до Луганск Показати IP 29 Травня 2014 10:08
коментар було видалено
Луганск до Луганск Показати IP 29 Травня 2014 10:33
Какие бронежилеты, когда бомбят минометы и падают НР, вы думаете на востоке не гибнут ополченцы и мирные люди. По СМИ показали захват срочников в Луганске (ЛВАУШ ) 28.05.14г. Ранены 2 ополченца (1- вголову), приехали матери срочников и умоляли прекратить стрельбу. Командир срочников всётаки сдался, детей разоружили и отпустили по домам многие из них с Западной Украины. Мы не звери и у нас есть дети и мы хотим чтобы они жили. А командир будет отвечать за приказ: " открыть ОГОНЬ".
Яяя до луганск Показати IP 29 Травня 2014 07:58
Є українські степи,українське полісся.
Луганск до Яяя до луганск Показати IP 29 Травня 2014 08:46
Вы прекрасно знаете географию, но все же рискну поинформировать - есть и донецкие ковыльные степи... намек я, конечно, понял. Но все-таки это наша земля, наш дом, и приходить к нам надо без оружия.
Анонім до Луганск Показати IP 29 Травня 2014 10:15
це земля українська -кордони ніхто не змінював. Ми волиняни розуміємо, що земля Волині - це земля України ( не польська, не білоруська, не російська). Хоча могли б також заявити про своє відокремлення, коли ваш бандюк-яник посилював бандитські порядки, але як би нам погано не було, ми завжди усвідомлювали, що Волинь - це Україна(хоча половина особисто моїх предків - поляки, і таких у нас багато) . Я не розумію -чому не було такого прагнення до від`єднання, коли ваша бандота - яники,пшони,захарченки грабували країну, відповідь одна - "особливо талановитим" перепадали кості зі столу господарів даунбаса
1=1 до Анонім Показати IP 29 Травня 2014 11:11
За какой год АТЛАС. ОТ нас к ВАМ все олигархи бегут. БОЯТСЯ
ми до Анонім Показати IP 30 Травня 2014 09:30
Ви до сих пір не усвідомили що схід не так до Росії рветься, як від нас тікає. Від нової псевдо влади, від правого сектору, від викриків " москалів на ножі", від наслідків майдану. Чому під час "революції" ніхто з "щирих українців", які стояли на майдані, не запитав у ВСІЄЇ України - Чи прагнуть вони ТАКИХ змін, змін на людській крові, за для того щоб скинути Януковича та привести до влади нічим не кращого Порошенка?? Невже вас нічому не навчила помаранчева революція?
ПЕТРО КАЛОРІЯ до Луганск Показати IP 29 Травня 2014 11:18
"...Но все-таки это наша земля,..." пише громадянин Лугандії Генетику не обдуриш - 80 років тому на Донбас масово звозили росіян Журналіст, громадський діяч Олег Зайченко у своєму блозі пояснив, що сепаратизм південно-східних областей виник не на порожньому місці. Він виник на Мертвому місці. Нащадків росіян завезли в ешелонах в 1933 році в Україну. У виморені голодом українські села. Генетику - не обдуриш. Статистика за 1933 рік свідчить: Одеська область. З Горьковської переселені в Одеську - 141 ешелон. З Білоруської СРСР - 68 ешелон. Дніпропетровська область. Із західних областей РРФСР в Дніпропетровську - 125 ешелонів. Харківська область. З центрально-чорноземного регіону Росії в Харківську область - 188 ешелонів. Донецька область. З Івановської в Донецьку - 147 ешелонів. ВСЬОГО – 669 ешелонів. Переселяли колгоспами. Переселяли з кіньми, коровами, вівцями, сільськогосподарським інвентарем. Переселяли російських учителів. Переселяли сім'ями, з людьми похилого віку і дітьми. Переселяли в порожні, вимерлі від голоду українські села. За його словами, зрозуміло, чому нащадки переселенців, проводять референдуми про приєднання до історичної батьківщини, будують барикади і стріляють українських солдатів. Берізки шумлять. Генетику - не обдуриш. http://gazeta.ua/articles/history/_genetiku-ne-obdurish-80-rokiv-tomu-na-donbas-masovo-zvozili-rosiyan/557927
Луганск до ПЕТРО КАЛОРІЯ Показати IP 29 Травня 2014 13:51
1740—1750 годы — зимовники и хуторы нескольких малороссийских казацких семейств на территории современного города. В 1753—1755 годах по правительственному разрешению к ним присоединяются семьи сербов, хорватов, молдаван и болгар. В частности в 1753 году прибыли славяносербские полки Шевича и Прерадовича. Также сюда переселялись украинцы, вначале преимущественно из Левобережной Украины, русские и представители других народов.[2]. Основано поселение Каменный Брод.
Zюка до Луганск Показати IP 29 Травня 2014 11:22
Бл*дь, зникни звідси! задовбав уже під кожною статтею. Для ущемленного "мовой" дебилоида переведу на русский - ПНХ!
Луганск до Zюка Показати IP 29 Травня 2014 13:52
Где ваше гостеприимство
Ирина Показати IP 29 Травня 2014 08:06
Давайте соберем подписи- где палатки с этими требованиями на Театральной площади?! Местная власть- пособники фашистов, если этого не хотят!
я до луганск Показати IP 29 Травня 2014 08:16
Вы хотите выхода из Украины-пожалуйста, уже заезжанная фраза-чемодан, вокзал, ребята погибли, защищаючи целостность страны, если вам это непонятно!
Крюгер до я до луганск Показати IP 29 Травня 2014 08:18
Вот именно - погибли. А на и смертях пиарятся политики. Плохой мир намного лутше хорошей войны
Луганск до я до луганск Показати IP 29 Травня 2014 08:38
коментар було видалено
Луганск до я до луганск Показати IP 29 Травня 2014 10:35
Мы жили и живём на своей земле и чужой нам не надо, СССр раздробили и Украину раздробят.
ЧИТАЧ Показати IP 29 Травня 2014 08:45
Співчуття рідним.що тут казати - молоді хлопці - їм ще жити і жити, а вони поклали свої голови, виконуючи недолугі команди столичних командуючих!!!!Які будуть і далі сидіти у теплих кабінетах і командувати, командувати при цьому дбаючи за Росію,а не за своїх військових!!! Витрачаючи в цей складний час бюджетні гроші на "потреби армії" - форму для флоту, простирадла,подушки, а не на бронежилети, каски, рації!!!! Для такої боротьби є спеціально навчені підрозділи МВС, СБУ , нацгвардії ,а не військові, тим паче мобілізовані!!!!!! Це вороги народу у прямому сенсі - послати без відповідної амуніції на відродженій з метелолому техниці, в зону бойових дій, просто під кулі ,яке вони мали право так діяти? В країні не оголошено ні особливого,ні військового стану!!!! Просто іде боротьба з терористами, сепаратистами і для цього треба виставити на боротьбу незахищених, "добровільних" мобілізованих і не давати чітких команд, а просто стійте там серед поля і чекайте поки вас постріляють!!!!! Не перевіряйте на трасі ні техніку, ні документи і не стріляйте, бо полякаєте місцевих і получити по 3 роки тюрьми!!!!! - ото н а к а з ? Таку безтолкову владу і таких командувачів треба судити, гнати геть. Їхні синки і родичі там не воюють, вони на теплих курортах чухають зади, а ви йдіть під кулі, щоб плакали матері,жінки, діти!!! Х Т О ВІДДАВ НАКАЗ І відправив з Рівненського полігону на Донбас ?????????????
Луганск до ЧИТАЧ Показати IP 29 Травня 2014 08:51
Мои комментарии все равно удаляют, поэтому скажу откровенно и уйду из этого толерантного сайта - Не надо к нам с оружием, и будете все живы.
Луганск до Луганск Показати IP 29 Травня 2014 10:38
коментар було видалено
1+1 до Луганск Показати IP 29 Травня 2014 11:08
МЫ С ЛУКАМИ И КОПЬЯМИ
до Луганська Показати IP 29 Травня 2014 09:02
да проваліться там в свої шахти , хочете у Росію - так вперед, що не знаєте дороги,чого сидите тут і розпалюете війну!!! Чому ж ви там з оружієм та ще з яким!!!! не дешевим і не українським чинити безпредел як і ваш Яник, хай йому грець - ворюга і злодюга - во до чого довів країну, продажна російська підстилка!!! Угомоніться , і заявіть оце росіянам і чеченцям!!!!!!!!!!!
Луганск до до Луганська Показати IP 29 Травня 2014 10:01
Мы дома, и не надо нам навязывать чужой устав. По чеченцам и росиянам - существует сентенция "Кто владеет информацией, тот побеждает" - вы владеете дезинформацией, учтите.
Луганск до до Луганська Показати IP 29 Травня 2014 10:40
УГОМОНИТЕ СВОИХ ПОЛЯКОВ, ФРАНЦУЗОВ, ПРИБАЛТОВ в украине денег уже нет
лучанка Показати IP 29 Травня 2014 09:09
У нас в СБУ є ціла програма боротьби з терористами, питається чому вони ще досі не на сході, а сидять в теплих кабінетах і протирають штани, при цьому получають гарну зарплату. Журналісти зайдіть в СБУ запитайте чи хоч один з них пішов захищати на схід нашу державу. Шкода цих солдатів, нехай земля їм буде пухом, яких зовсім непідготовлених послали туди.
Луганск до лучанка Показати IP 29 Травня 2014 11:00
У них есть дети и жёны, им есть что терять.
Інша думка Показати IP 29 Травня 2014 10:41
Потрібно ЗУПИНИТИ ВІЙНУ, а не піаритися на написанні патріотичних віршів про героїв, які загинули і знов відсилати на смерть, невідомо за що кращих , сильних чоловиків Західної України. Це просто жах! За що вони загинули? За оцих олігархів, що нарешті дорвалися до влади? Невже не вмієте аналізувати те, що відбувається? Вам- пісні і сльозні статті про патріотів, що загинули, а всім останнім що?Розповіді про свободу, якої немає і "век не видать"? Чи ви всі рахуєте, що ми вільні стали? Це якесь масове божевілля!!! Інакше сказати не можу... Ви проклинаєте східняків за те, що хочуть зберегти право жити так, як хочуть вони. За таке право загинули і вояки ОУН-УПА в радянські часи. Так вони герої! А чому ж на сході це -терористи? Чи ми на цій землі маємо право бути тільки з менталітетом західного українця? Невже мало було подій на сході, котрі довели , що люди хочуть, щоб їх почули? Не почули, почали вбивати! Вони не вимагали на початку ніякого відокремлення, але їх не чули, не чують, і не збираються чути!це просто не Зараз на мене виллють тонни бруду. Але так думаю не тільки я. І я також є українкою. Але визнаю право інших бути собою, розмовляти іншою мовою і шанувати іншу історію. НЕ потрібно нікому нічого нав'язувати мовою зброї. Це - загибель держави... ПІдкреслюю: Я НЕ ЗА СЕПАРАТИЗМ! Це просто та інша думка, яку чути не хочуть!!!
Луганск до Інша думка Показати IP 29 Травня 2014 11:06
Мы тоже люди и у нас есть право на жизнь, ну зачем мы должны убивать друг друга для того чтобы доказать что мы живём на территории где жили и умирали наши предки, а теперь нас ставят на колени и убивают.
Лучанка Показати IP 29 Травня 2014 11:51
А де ті гроші що пишуть зібрані на бронежилети ,якщо знову відправили дітей туди де загинули попередні , а захисту ніякого знову без бронежтлетів , касок, без самого елементарноїго захисту , тільки слова дивіться в усі сторони , це що захист, незрозуміло що творять наші мужновладці, знову посилаючи дітей на смерть для чого. Кого захищати вони пішли знову з цієї самої Волині. Скільки ще буде матерів плакати за своїми дітьми, дружин за чоловіками дітей за батьками. Невже немає більше людей , що хочуть миру і спокою, а ті що хочуть воювати між собою нехай воюют. Перестаньте їх забезпечувати самими елементарними підтримками і буде видно що тоді вони будуть робити, а то гроші є продукти харчування везуть і вони воюють проти тих хто їм це все дає.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus