USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинський скороход у Тайвані й Лондоні: про старти в +35° та вигуки «Слава Україні!»

6 Вересня 2017 22:21
Волинянин Іван Банзерук минулого тижня повернувся із двох великих світових змагань – чемпіонату світу та Універсіади. Переводити подих часу немає, адже закінчення сезону відбудеться наприкінці вересня у Китаї. Один з лідерів української збірної зі спортивної ходьби на 50 кілометрів розповів про старти в Лондоні і на Тайвані.

– На чемпіонаті світу в Лондоні дуже хотів показати кращий персональний час на 50 кілометрах. Усе до того йшло, бо й готувався чудово, і погода була нормальна, – пригадує Іван. Стартували добре, але вже після 40-го кілометра відчув, що сили кудись поділися, просто ступор якийсь настав. Про те, аби не фінішувати, не йшлося, але результат не найкращий вийшов – 19-те місце», – пригадує Іван і пояснює: «Одна з причин – довгий сезон. До чемпіонату світу мали багато інших стартів. Річ не тільки в них, але й у підготовці. Це вимотує, звісно. Для 50 кілометрів треба відповідне навантаження давати щоразу перед стартом.

Окремо Банзерук пригадує підтримку під час заходу на чемпіонаті світу. Двокілометрове коло, яким крокували скороходи, простяглося повз Букінгемський палац, біля резиденції британської королеви зібралися тисячі вболівальників. «Річ не стільки в антуражі траси. Так, це історичне місце, подібне до того, як торік у Римі ми біля Колізею кола намотували. Але коли йшли, то уваги на це не звертали. Уже після змагань мали час погуляти Лондоном. Інше хочеться відмітити – ще такої підтримки на змаганнях не пригадую. Литовці нам гукали «Слава Україні!». Українців також чимало було. Спортивна ходьба нечасто стільки уваги до себе привертає, а в Лондоні усе було чудово», – розповідає волинський скороход.

Майже відразу після чемпіонату світу кілька провідних українських майстрів спортивної ходьби полетіли до Тайпея на всесвітню Універсіаду. Після виснажливих стартів сезону Банзерук на своїй «некоронній» дистанції був там 15-м, хоча команда українців зуміла здобути в загальному підсумку бронзові медалі.

– Ще в таких умовах не стартував. Спека була просто жорстокою, 35 градусів у тіні. Це подвиг, що ми всі фінішували. Траса абсолютно без натяку на тінь. Ідеш і відчуваєш, що сонце тебе випалює. Дівчата стартували о сьомій ранку, то ще встигли минути спеку. Чоловічий захід почався о дев’ятій, і коли минули півдистанції, нас накрило сонце. Після 15-го кілометра доходили до фінішу часто не спортивною, а звичайною ходою, – розповідає Банзерук.

Відразу після прильоту з Тайваню він... прийшов на «Авангард» тренуватися до нових змагань. Завершуватиме Іван сезон на цікавих і виснажливих заходах зі спортивної ходьби в китайському Сучжоу.

«Один колишній китайський ходун після спорту став дуже вдалим бізнесменом. Чотири роки тому він заснував комерційний турнір, на який запрошує найкращих скороходів світу. Умови важкі: стартуємо щодня чотири рази поспіль. Перший день – 20 кілометрів, потім тричі по 10 кілометрів. Але це дуже цікаво, адже траси розташовані у містах або між ними. Це нагадує якусь велобагатоденку, інша річ, що долаємо відстані спортивною ходьбою», – розповів Іван.

Ці змагання, на які поїдуть усі найкращі українські та волинські ходуни, стартують 24 вересня. «Уже після цього мрію забути про спорт на місяць, навіть кросівки не взуватиму», – жартує Іван Банзерук, для якого цей легкоатлетичний сезон видався аж ніяк не невдалим.



Довідка.

Іван Банзерук, 27 років. Триразовий учасник чемпіонатів світу (Москва-2013, Пекін-2015, Лондон-2017), учасник Олімпійських ігор-2016.

Переможець Всесвітньої Універсіади (2015 р., 20 км), бронзовий призер Універсіади (2017 р., 20 км), бронзовий призер Кубка Європи (2015 р., командна першість), срібний призер командного чемпіонату світу (Рим, 2016 р.), дворазовий переможець Кубка Європи зі спортивної ходьби (Чехія, 2017 р., 50 км).

Юрій КОНКЕВИЧ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus