USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

ВООЗ оголосила пандемію коронавірусу. Що це означає?

11 Березня 2020 22:46
Сьогодні, 11 березня, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила пандемію коронавірусу.

Це повідомлення збіглося зі всеукраїнським карантином, який ввела влада. У країні закривають кордон, школи і авіасполучення.

Що змінилося після оголошення Covid-19 пандемією і що це означає, розповідає «Страна».

Що таке пандемія?

Пандемія в перекладі з грецького означає «весь народ». Це сильна епідемія, в результаті якої інфекційне захворювання поширюється на всій території країни, переходить на територію сусідніх держав. Що, в принципі, і відбувається з коронавірусом.

Спочатку коронавірус виявили в китайській провінції Хубей. Гучно про захворювання заговорили після новорічних свят. А через два місяці практично не залишилося країни, де немає заражених небезпечним вірусом.

За час спостережень в світі було зафіксовано декілька небезпечних пандемій. Багато з цих захворювань вже не існує – їх вдалося перемогти розвиненою гігієною і щепленнями.

Серед найвідоміших пандемій можна виділити такі:

Чорна віспа – заразна вірусна інфекція. Пік захворювання припав на кінець XIX – початок XX століття. Померли від 300 до 500 мільйонів людей. До 1928 року в СРСР і в Європі віспу вдалося повністю взяти під контроль.

Чума – гостре інфекційне захворювання. Для нього характерні надзвичайно висока заразність і летальність (95%). Наприкінці XIX століття чума також забрала мільйони життів. До наших днів її теж вдалося перемогти.

Холера – гостра кишкова інфекція, відноситься до найпоширеніших пандемій XIX століття. Вона забрала десятки мільйонів життів, проявлялася хвилями. Остання епідемія холери в СРСР була вже після Другої світової війни – в 1966 році.

Тиф – це група інфекційних захворювань, які супроводжуються порушеннями психіки на тлі високої лихоманки та інтоксикації. Під час Першої світової війни бушував висипний тиф. У Польщі та Росії перехворіли близько 30 мільйонів людей, з них 3,5 мільйона померли.

Сучасні пандемії:

Описані вище пандемії ще називають «середньовічними». Сучасними ж є ВІЛ, туберкульоз та грип. А саме – свинячий, який набув поширення у всьому світі в 2009 році. Тоді він торкнувся й України. Багато хто може пам’ятати, як громадяни також ходили в масках, а в аптеках не можна було знайти оксолінову мазь і «Арбідол».

Свинячий грип, той самий H1N1, досі світу не вдалося перемогти. Просто зараз він бушує і в Україні теж.

Незважаючи на те, що від свинячого грипу, на відміну від коронавирусу, вже є вакцина, в Україні низька культура щеплення. З кінця лютого в країні від ускладнень грипу помирає від 5 до 10 осіб щотижня.

При цьому нинішній коронавірус частіше порівнюють не з «свинячим грипом», а з іншим різновидом – грипом-іспанкою, який на початку ХХ століття забрав життя від 50 до 100 мільйонів людей.

Пандемія коронавірусу

Після того, як сьогодні ВООЗ оголосила коронавірус пандемією, за великим рахунком не зміниться нічого.

Таким чином Всесвітня організація охорони здоров’я дала зрозуміти, що це захворювання вимагає загальної боротьби на рівні держав.

Ще наприкінці лютого, коли в світі зафіксували близько трьох тисяч смертей від коронавірусу, було рано говорити про початок пандемії коронавирусу Covid-19. Проте менше ніж через місяць ситуація різко змінилася.

Експерти ВООЗ вже розрахували середню швидкість поширення хвороби в світі – 500 нових випадків щодня. Кожні кілька годин дані на онлайн-карті поширення коронавірусу змінюються.

Станом на 19:00 11 березня було 121 564 підтверджених випадків вірусу, 4 373 смертей і 66 239 видужали.
Дані в режимі реального часу.

А ось топ-5 лідируючих країн по захворюванню коронавірусом:

Китай – 80 969 випадків, 61 656 осіб одужали і 3 162 смерті;

Італія – 10 149 випадків, 724 вилікувалися і 631 померлих;

Іран – 9 000 зареєстрованих хворих, 2 959 одужали і 354 померли;

Корея – 7 755 виявлених випадків, 247 одужали і 54 померли;

Іспанія – 2 174 випадки, 138 вилікувалися і 49 смертей від коронавірусу.

Вже сьогодні можна сказати, що коронавірус змінив світовий порядок.

Економіці Китаю було завдано потужного удару. Уряди країн вводять різноманітні запобіжні заходи. Рівень ризику в Європі підвищили до «високого».

Олімпіаду в Токіо можуть перенести через коронавірус на рік або два, а Папа Римський вперше в історії провів аудієнцію онлайн. Президент Франції Еммануель Макрон скасував поїздки по Франції, а глава адміністрації президента Патрік Стрзод ізолював себе через коронавірус.

У Польщі, Чехії, Угорщини, Швейцарії та Молдові заборонили проведення масових заходів через коронавірус, всі концерти та футбольні матчі скасовано, закриваються школи та університети. У Греції всі школи і вузи закрили на два тижні карантину. Локальний карантин оголошений у Москві.

Німецький міністр Хорст Зеехофер відмовився тиснути руку Меркель через коронавірус, а канцлер напророкувала зараження коронавірусів 70% населення Європи. Люди скасовують бронювання в готелях і намагаються перечекати пандемію вдома.

В Італії, де поширення коронавируса б’є рекорди, за добу виявили майже тисячу нових випадків захворювання. У країні можуть закрити магазини і зупинити громадський транспорт. Українських заробітчан закликають не повертатися додому. Тим часом в українських магазинах вже спостерігається ажіотаж – кияни розкуповують в супермаркетах крупи, сіль і молоко.

ВООЗ виділила 4 групи країн залежно від захворюваності коронавірусом:

– без випадків COVID-19,

– з одним або декількома випадками ввезеного вірусу (Україна віднесли до цієї групи),

– країни з кластерами випадків,

– країни, в яких спостерігаються великі спалахи з передачею вірусу в суспільстві.

Жителям всіх категорій країн ВООЗ рекомендує часто мити руки з милом, практикувати соціальне дистанціювання і дотримуватися респіраторного етикету.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Психопланетарій, Лип Показати IP 12 Березня 2020 10:10
Китайцы молодцы, они сами справляются со своими домашними проблемами. Их трудолюбие и энтузиазм надо ставить в пример всему миру. А вот Италия, ничего не делала в течение 2-х месяцев, после возникновения вспышки коронавируса и все ожидала, а сейчас пожинает плоды и расписывается смертями своих граждан за свою бездарность и не компетентность противостоять болезни. Где Китай, а где Италия. Стыдно, позор за Италию. Сразу видно, что итальянская власть засиделась, а это значит, что ее необходимо переизбирать. Такое впечатление, что вспышка эпидемии коронавируса произошла не в Китае, а в Италии, уже около 700 смертей. Это что такое? А если еще учитывать, что в Италии временно проживает и работает около 600 000 украинцев, то это ужас. Я не представляю, если хотя сто больных украинцев вернется в Украину с признаками коронавируса, вы можете представить себе ажиотаж, хаос и панику в Украине.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus