USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Вперше в Україні провели трансплантацію кісткового мозку 2-місячному малюку

20 Липня 2023 17:56
В Україні вперше провели трансплантацію кісткового мозку 2-місячному немовляті.

Донором для хлопчика став його старший 4-річний братик, повідомили у Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит».

У Максима, як і в інших немовлят після народження, взяли зразок крові для неонатального скринінгу на 21 рідкісну хворобу.

«На 48-му годину життя у дитини взяли зразки крові для проведення дослідження. У Львівському скринінговому центрі було проведено первинне дослідження, потім невтішний результат підтвердили у експертному центрі Охматдиту», – розповіла завідувачка лабораторії медичної генетики Наталія Ольхович.

За її словами, завдяки цьому хлопчику встановили діагноз ще до появи перших симптомів недуги та почали своєчасне лікування.

Читати ще: «Його серце б’ється». Мама розповіла, як її син-донор врятував трьох дітей, серед яких – дівчинка з Волині

У Максима виявили важкий комбінований імунодефіцит (рідкісна первинна імунна недостатність – ред.).

Як розповіли медики, без трансплантації кісткового мозку лише 5% таких пацієнтів доживає до 300 дня, 95% – помирають переважно від інфекцій. Тому починати лікування дуже важливо якомога раніше.

Донором кісткового мозку для Максима став 4-річний братик Євген. Це врятувало життя дитині.

Після лікування дитині провели трансплантацію. На той момент Максиму не було ще й 2 місяців. Він став найменшим пацієнтом в Україні, якому провели трансплантацію кісткового мозку.

«Трансплантація кісткового мозку дозволила скорегувати імунну систему хлопчика. Тепер він має шанс на повноцінне та довге життя. Його імунна система більше не боїться інфекцій», – зазначив завідувач відділення трансплантації кісткового мозку Олександр Лисиця.

Дотепер наймолодшому пацієнту, якому провели трансплантацію кісткового мозку було 7 місяців, а найстаршому – 57 років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus