USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.45
  • PLN 9.71 9.93

«Всі охають і ахають, але в себе такого не зробили», - головний лікар луцької стоматполіклініки

31 Березня 2017 19:00
Луцька стоматологічна поліклініка 18 років тому однією з перших в Україні запровадила платні послуги та спеціальний рахунок. Саме це дало можливість закладу вижити і розвиватися. Сьогодні поліклініка успішно конкурує із приватними закладами, водночас зберігаючи своїх пацієнтів. У медзакладі працює 150 лікарів - це люди з вищою освітою, з першою категорією. Вони їздять всюди – по майстер-класах, за кордон. 50 осіб щорічно проходять інтернатуру у стоматполіклініці.

Як досягнути високого рівня, втриматись і не втратити свого пацієнта – про це у розмові із головним лікарем Луцької міської стоматологічної поліклініки Олександром Кобисем.

“ЯКЩО Я ПОЧНУ НАШИМ МАТЕРІАЛОМ РОБИТИ, ТО ЧЕРЕЗ МІСЯЦЬ У НАС ТУТ БУДЕ ГОЛО”

- Найперше треба зберегти те, що вже зробили, втримати той рівень, якого вже досягнули. Зараз у лікувальних установах взагалі, а в стоматології зокрема, відбувається скорочення бюджету, а тому розвитку в них не буде. В нашій поліклініці бюджетна частина дуже мізерна. І в нас є спецрахунок. Ми заробляємо на зарплату, заробляємо на стомат-матеріали, на стомат-установки, на комунальні послуги. Ми працюємо із найсучаснішими стомат-матеріалами, устаткуванням, найсучаснішими технологіями. От приїжджають емігранти з Америки чи Європи і питають, чи робите таке-то. Я кажу, що ми це робили ще тоді, коли ви туди їхали.
- Тобто, щоб заробити гроші ви утворили цей рахунок і ввели платні послуги?

- Спецрахунок передбачає план, тобто на кожного лікаря є калькуляція і план. Спецрахунок це - окремий рахунок в банку, окремо йдуть кошти і вони ніяк не змішуються із бюджетними. Завдяки виконанню плану лікарями, виплачується зарплата лікарям, оплачуються стоматматеріали, устаткування. Спецрахунок дає можливість бути незалежною від держави установою. Сюди надходять кошти тільки від пацієнтів, які лікуються і протезуються на спецрахцунку. Спочатку був спецрахунок тільки в ортопедії, тобто вставляння зубів. Згодом ми почали також вводити на спецрахунок і терапевтів.

Ми утворили це, бо мусили виживати. Утворили тому, щоб мати якесь поступлення коштів. Ми мусили це робити. Машини старі, напівножні, стіни чорні – ні ремонту, нічого. Де брати гроші? Ніхто нічого не дає. За 17 років я не отримав ні однієї гривні бюджетних коштів на утримання поліклініки, на відміну від будь-якої поліклініки України. Наш спецрахунок має в межах 11 мільйонів в рік. Це fatamorgana для всієї України. В нас лікарі працюють по плану і за 17 років не було такого, щоб хтось із них його не виконав. Це дуже важливо.
- Тоді ваші лікарі погоджувались на те, щоб іти працювати на плані і на спецрахунку?

- Як хто. Деякі погоджувались, деякі ні. Я особливо і не змушував. Ми переконували, що в цьому розвиток. В результаті зараз ми працюємо з найкращими матеріалами, з сучасним устаткуванням. Всі охають і ахають, але в себе такого не зробили.

- Чи не відвернулись пацієнти, коли ви запровадили платну послугу?

- Навпаки, у нас до того не було пацієнтів. Крім того, в нас не було ні одного наказу з Міністерства. Ми їздили по Україні, збирали доказово-наказову базу і помаленьку перевели спочатку ставок 5-10 терапевтів на спецрахунок. Відповідно розробили прейскурант. Ясно, що ціни у нас були нижчі. То куди люди підуть? Де ціни нижчі. Я сьогодні вважаю, що таких кадрів, які працюють у нашій поліклініці, нема ні в одному приватному стоматкабінеті.

У нас – справжня школа, 150 лікарів. Сьогодні ми проводимо конференції, доповіді за матеріалами поліклініки, наші лікарі їздять всюди – по майстер-класах, за кордон. Кожного року ми втілюємо щось нове. Цього року три нових втілення, минулого року – сім. От, до прикладу, випускають якісь нові матеріали, яких ще немає на ринку, і з ними ще не працюють. А що таке нове? Нове - це розвиток, це гарантія, що ми будемо йти в ногу на ринку стоматологічних послуг. А ми не пасем задніх – наша поліклініка вважається найкращою в Україні. Хоча я великий патріот України, але «тягатись» із нашим ринком не можемо. Люди дивляться, чим працюємо, вони дивляться на упаковки в кабінеті лікаря. Тому працюємо тільки з іноземними матеріалами. А в нас на ринку нашого і немає. Якщо я почну нашим матеріалом робити, то через місяць у нас тут буде голо.

- Як вдалося впровадити платні послуги, спецрахунок і втриматися?

- Вдалося. Коли поліклініку зі спільної власності обласної ради передали в міську - багатьом хотілось керувати поліклінікою, бо завжди на два українці є три гетьмани. Мені створили умови, при яких мене намагались «задушити» і облздрав і міськздрав. В Луцьку 50 тисяч пільговиків, а по Волині, думаю, ще буде тисяч 100. Але нам заборонили приймати пільговиків із чорнобильських районів - Маневич, Любешова, Каменя-Каширського.

“ЗАРАЗ В СТОМАТОЛОГІЇ ТРОХИ ЯКІСЬ ГРОШІ Є І ВОНИ ВСІ ПРУТЬ ТУДА”

- Який сьогодні штат працівників у поліклініці?

- Всього у нас штат 270 працівників. З них 120 – на бюджеті, з яких 40 - лікарі. 140 осіб на спецрахунку – із них 61 лікар. Щоб цих 120 «прокормити», треба ще 2 мільйони в рік. Але на утримання оцих 120 бюджетних людей та бюджетної частини полікілініки не дають ні копійки. На матеріали та утримання бюджетної частини ми виділяємо 2 мільйони. А де береться 2 мільйони? За рахунок благодійних внесків. А спецрахунок, до речі, сам себе утримує. От у нас працює благодійна каса. Вона у міському управлінні охорони здоров’я. Тобто, ми залучаємо через муніципальну касу кошти і отримуємо їх звідти. Вона забирає собі 10 процентів, а 90 віддають нам. А це в рік виходить в межах 2 мільйонів. А благодійні внески ми отримуємо виключно від пацієнтів.
- Тут, вочевидь, треба розрізняти, що є благодійний внесок і оплата за послугу?

- На бюджеті у нас оплати за послуги немає, тільки благодійні внески і ми ними обходимось. А на спецрахунку все оплачується. Там працює прейскурант на терапію, на хірургію, на ортопедію і все оплачується. А на бюджеті як залучаємо? Це складне запитання. Бо один не хоче дати гривні на благе діло, а другий дає гроші останні і мовчить. Ми не говоримо, що повинні дати стільки і стільки, ми кажемо, скільки коштує ця робота. У нас це чітко розрізняється і досить багато перевірок буває. Коли ми раніше тут боролися, то було по шість різних перевірок одночасно. З тих грошей, що надходять, ми ніде не діли жодної гривні.

- Яка зарплата сьогодні у лікарів?

- 2,5 тисячі гривень. Тобто з мінімальної 3200 вираховують 20 відсотків і виходить 2560. Початкуючий лікар отримує це. Якщо ж лікар вже має стаж, то отримує більше. Але навіть зі всіма доплатами він має в межах 4 тисяч.

- За рахунок чого вдається конкурувати з приватниками?

- За рахунок того, що у нас трохи нижчі ціни, а якість надання послуг на порядок вища. Тому що ми працюємо з сучасним устаткуванням і в достатньому обсязі. Крім того, матеріали теж сучасні і в достатній кількості. Кадри - це люди з вищою освітою, з першою категорією. У нас 50 людей щорічно проходять інтернатуру. До нас хочуть їхати всі, тому що за 5 років в університеті практичних вмінь мало. Ми на досить серйозному рівні.

- Як вам вдається регулювати ціни в порівнянні із приватниками?

- Я не дивлюсь на ціни приватних кабінетів. Справа в тому, що нас заставили вийти на сайт і ми всю інформацію виставляємо на сайті – і зарплату, і ціни, і обслуговування, і відділення. А там вже все можна прочитати приватникам. То це вони дивляться на нас, а не ми на них. Як формується ціна і прейскурант? До прикладу, 41 терапевт на рахунку і 16, 5 тисячі гривень - план для кожного лікаря. Вираховую, що при повному виконанні плану буде стільки то грошей. 20 ортопедів – 19,5 тисячі- план для кожного лікаря. Так само підраховую. Тоді вираховую, скільки потрібно на зарплату, на матеріали, комунпослуги. Дивлюся, скільки мені дає грошей те, що я порахував і скільки я маю витрат. А вже відштовхуючись від того, працюю із прейскурантом. Але ціни в нас менші, як у приватних кабінетах. Ми працюємо – імплантацію робимо в поліклініці, брекети робимо, ставимо зуби на імплантант, відбілюємо. Оце що я назвав – це не є прерогатива стоматполіклінки. Це все приватне. А чому приватне? Бо воно добре оплачується.
- Чи є якесь державне регулювання цін чи послуг у вашій сфері?

- В тому і біда, що немає. Але про що говорити. Їдеш в Київ, а там одні спекулянти і бізнесмени засіли. Воно є, те міністерське регулювання, але нікому нічого не потрібно і відстає від нашої поліклініки на 10 років.

- Скільки пацієнтів у вас обслуговується?

- За звітом минулого року у нас прийнято 205 тисяч пацієнтів. А середня потужність полікілініки – 1000 пацієнтів в день. А ходить до нас орієнтовно 800 пацієнтів в день. І двері, і завіси, і коврики треба кілька разів у рік міняти!

- Як вдається зберегти пацієнта?

- Треба нормальні стосунки витримувати. Пацієнт все бачить. До мене приходять пацієнти, вони всі ахають від лікарів. Я особисто в будь-якій ситуації стаю на сторону пацієнта і вони це знають. І лікарі це знають. Тому завжди кажу, що скандалу не повинно бути. Та і пацієнт є різний – буває і там обдурили, і в іншому. Тому він іде вже готовий до скандалу.

- Чи до вас є черга працівників, які хотіли б працювати у вашій установі?

- Я такої черги не роблю. Бо майже не беремо лікарів. Хіба один чи два, але беремо тільки таких, які є лідерами в інтернатурі. В нас є інтерни, яких ми посадили на спецрахунок з першого дня і вони виконують плани. І є лікарі, які пропрацювали вже довго і не можуть виконати тих вимог. Пояснюється це тим, що не всі можуть бути лікарями. Але зараз в стоматології трохи якісь гроші є і вони всі пруть туди, розумієте? Зубів скоро не вистачить!

- Не раз доводиться чути що лікарі-стоматологи беруть оплату в кишеню.

- Беруть. Тяжко це пояснювати. А хто не бере? Гінекологи, терапевти, судді? Хто сьогодні не бере. Ви почитатйте – Онищенко... мільярди, мільярди. Я вважаю, що треба дати зарплату серйозну і тоді можна щось говорити. Але якщо судді сьогодні 400 тисяч зарплати в місяць отримують, то ви хочете сказати, що вони її відпрацювали? І думаєте брати не будуть? Але на відміну від них у нас все дуже добре відслідковується, дуже.

- Які проблеми чи потреби відчуває ваш заклад сьогодні?

- Потреби – от є такий рентгенівський 3-д апарат, який дає знімки пошарово. У нас його немає. Та оскільки ми є лідерами і хочемо утримати ці позиції, я попросив у міської ради фінансову допомогу вперше за 18 років для купівлі цього апарата.

- Хто ваші клієнти?

- Переважно ми працюємо з біднішим прошарком, ми ж все таки поліклініка державна. Але приймаємо всіх.

Ольга Приходько
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 33
Колега Показати IP 31 Березня 2017 20:26
Кобисю пора вже давно на пенсію.
Лучанин до Колега Показати IP 1 Квітня 2017 00:45
Не вам вирішувати кому і коли треба йти на пенсію!!!
Ірина Я. Показати IP 31 Березня 2017 21:10
Клепарська С.Б. це хороша людина і кваліфікований спеціаліст.Рекомендую.
Анонім Показати IP 31 Березня 2017 21:33
Поліклініка справді надає якісні послуги. Лікарі фахові. Я відмовився від приватних стоматологів з їхніми мутними послугами і цінами.
Андрій до Анонім Показати IP 1 Квітня 2017 00:06
Послуги НЕ ЯКІСНІ !!!! намагаються брати гроші поза касою наступним чином кажуть тупу ми тут все зробити не можемо ви прийдіть в такийто ПРИВАТНИЙ кабінет вам там зроблять а ми доробимо... а приватний кабінет виявляється їхній... РОЗЧАРОВАНИЙ В ДЕРЖАВНІЙ БЮТЖЕТНІЙ МЕДЕЦИНІ!!!!
Анонім до Анонім Показати IP 1 Квітня 2017 01:21
Хтось з адміністрації написав не бухгалтер часом
оля до Анонім Показати IP 1 Квітня 2017 01:30
В цю клініку ходять лише по совдепівській стариці думаючи, що тут дешевше ніж в приватній лікарні а по факту нічогоподібного підхід совдепоський а ціни як в якісний клініці. Я свою маму вже давно в цьому переконала. P.S. В час інтернету та легкого доступу до інформації про ціни та фаховість спеціалістів описи цього дідуся звучати смішно .
НАталка до Анонім Показати IP 1 Квітня 2017 08:03
Абсолютна брехня!!! Певно написана кимось з "ескулапiв"... Послуги надаються на рiвнi Дай грошей а якщо нема то тяп ляп i iди десь перелiковуйся...
Мама Показати IP 31 Березня 2017 21:39
Вы оказываете услуги людям с ограниченными способностями?
Ігор луцький Показати IP 31 Березня 2017 23:29
Якщо такі маленьки зарплати,то за які кошти такі шикарні авто?Часом не звертали увагу?А гроші платив лікарям в кабінеті і ніхто не розповідав мені про спецрахунки.
ЛІкар Показати IP 1 Квітня 2017 00:51
Шановний пане Головний лікарю для кого чи для чого ця ЛОКШИНА ??? якщо Ви живете в іншій реальності або намагаєтесь її нав’язати нам то спробую пояснити Вам по пунктах: 1) ЗА ВСЕ пацієнтам пропонують благодійний внесок притому досить часто гроші бере лікар в кабінеті або пропонується пройти лікування в приватному кабінеті або на квартирі в лікаря. 2) Ви хочете сказати, що у вас лікар живе за мінімальну зарплату??? приватники пропонують вашим фаховим працівникам зарплату від 8000 грн. ЧИСТИМИ з УСІМА ПОДАТКАМИ ТА ОФІЦІЙНИМ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯМ (навіть зараз кілька таких вакансій є на сайтах з пошуку роботи) та о диво ваші лікарі не йдуть ;) певно закохані в такого керівника як Ви… 3) ВИ говорите що у Вас якісні послуги (з лікарської етики прмовчу про персоналії лише скажу, що можу в себе в кабінеті робити виставку з роботами ваших спеціалістів з поломаним інструментом та пере-недо лікованими зубами) 4) Ви говорите про НИЗЬКУ вартість послуг а ви дивились прайси приватників якщо так то як так може бути, що при вашій дотації з деж бютжету наприклад в 2016 р. на суму понад 5.4 млн. грн ВАШІ ПОСЛУГИ НА РЯД ПОЗИЦІЙ ДОРОЖЧІ НІЖ В ПРИВАТНИКІВ? хомість ЩЕ хотів би вам поставити кілька запитань: 1) Як при такій «злиденній» зарплаті головного лікаря (а вона у Вас понад 12000 грн. + пенсія 4800 ви такий чесний побудували будинок на 100 квадратів а в 2013році придбали Mercedes-benz 2012р.в а в 2015р HYUNDAI Sonata 2014р.виробництва? як ви купили іншу нерухомість та ТЗ? 2) Це правда що фактично у всіх ваших заступників ДОРОГОВАРТІСНІ приватні кабінети ;) ? 3) Це правда що вам ПЛАТЯТЬ за працевлаштування на мінімальну зарплату ;) ?
марк Показати IP 1 Квітня 2017 01:19
Ви поставте кілька камер в кабінетах щоб лікарі гроші по кишенях не розтягували і гроші б га рентген не просили б з наших податків. ..
китаєць Показати IP 1 Квітня 2017 11:53
Отличный руководитель. Без леваков у них, у вас бы пломбы были из глины.
Anat до китаєць Показати IP 1 Квітня 2017 13:09
так "Отличный руководитель" наруководив собі і внукам ло старості...
Цікаво до китаєць Показати IP 1 Квітня 2017 13:17
А знаєте чому у приватників ціни ідентичні але пломби не з глини? БО САМІ У СЕБЕ НЕ В КРАДУТЬ... а тут і пломбу поставити треба і відкат главрачу і собі в кишеню...
ВІталій Токарчук Показати IP 1 Квітня 2017 14:10
Це не державна клініка яка мала б надавати безкоштовні послуги в тому числі соціально вразливим верствам населення це ПРИВАТНО-ДЕРЖАВНА клініка яка працює на ДЕРЖАВНОМУ бютжеті з ДЕРЖАВНИМИ зарплатами в ДЕРЖАВНОМУ примішенні на ДЕРЖАВНОМУ обладнанню надаючи послуги за далеко недержавними розцінками.... які десь осідають і це точно НЕ В БЮТЖЕТ...
346 Показати IP 1 Квітня 2017 15:12
не ну чо нормальна поліклініка і ціни адекватні
Адекватний Показати IP 1 Квітня 2017 16:11
А як же колегіальність? Абіжені долей, досить паражняки ганяти!
державні приміщенння Показати IP 2 Квітня 2017 11:56
лікарям для себе в кишеню - це класно... -Я так зрозуміла... в державній будівлі працюють, але тарифи на послуги, як в приватників і більша частина коштів у приватні кишені... ( будуй чи орендуй приміщення , а тоді справедливо буде платню брати за надані послуги медичні)
Марина до державні приміщенння Показати IP 2 Квітня 2017 23:27
100% а він ще каже а давайте ви ще з своїх податків скиньтесь і докупіть нам рентген так тисяч за 400та бо нам ще інші платні послуги потрібно надавати з ваших кишень.... до при такому підході давайте ми будемо спонсорувати якусь приватну клініку У ЧОМУ РІЗНИЦЯ?
Кобисю Показати IP 2 Квітня 2017 14:37
Якщо справи ідуть кепсько то реклама не допоможе
Я Показати IP 2 Квітня 2017 20:27
Чому забанили мої коментарі???
Валя Показати IP 3 Квітня 2017 10:47
для незадоволених на кожному кутку Луцька - по приватному кабінеті!!! Мені пломба в приватника коштувала 1100 грн.,а в Людмили Анатоліївни Петлякевич - близько 500. Кобись, дайте лікарю премію!!! І як людина вона приємна, мені її порекомендували і я всім знайомим рекомендую. А те,що півдня лікарі на Волі, а півдня -десь по приватних - то їх особиста справа, за 3-4 тис.грн. лікар не повинен працювати.
Маряна до Валя Показати IP 3 Квітня 2017 11:56
Паняко ви певно з цеї "державної лікарні" :) люди не наскільки дурні як ви собі думаєте середня ціна в ПРИВАТНИХ клініках по Луцьку на якісну фотополімерну пломбу від 200 до 450 грн. (можете так і написати в Гуглі "Лікування карієсу Луцьк" і найдете з десяток кабінетів де якісно ДЕШЕВО без ховання грошей в кишенню зроблять роботу ДЕШЕВШЕ та якісніше ніж в цій совдепівській конторі!!
Кобиць до Валя Показати IP 3 Квітня 2017 12:02
Уточніть будь ласка коли ви їй давали 500 грн. бо тре глянути чи поклала вона їх мені в шуглядку ;) :)
Украінець Показати IP 3 Квітня 2017 13:23
та хай собі беруть гроші! хай купляють дорогі машини на здоровя!нежалко тих грошей. якшоб робили на ставку то робили погано.але саме головне-це якість!!! шоб пломби не випадали і т.п
Добродій до Украінець Показати IP 3 Квітня 2017 14:32
Нут то бери з своєї кишені і плати їм і податки і ставку і хабаря ..
Валя Показати IP 3 Квітня 2017 13:27
Мар'яно, я що, написала про кишеню? Гроші платила в КАСУ, що біля реєстратури, і чеки видали як має бути! і при чому тут лікування карієсу, зуб просто болів при накушуванні.. За аналогічний симптом в приватника заплатила в 2 рази більше, і ще нав'язали мені відбілювання, яке я не просила. Та не ходи в ту "совдепівську контору", там і без тебе пацієнтів вистачає, А кожен шукає послуги по своїх доходах, і таких як я, середньостатистичних бюджетників, в Луцьку - більшість.А лікарі - молодці. І хірург там є, старший мужчина,заспокоює, щось з гумором приговорить....
Маряна до Валя Показати IP 3 Квітня 2017 14:41
А я і не ходжув цей СОВОК вистачило одного разу коли після роботи цих спеців я змушена була переліковувати зуба і платити двічі... А на рахунок оплати ще раз кажу пошукайте в інтернеті ціни в приватників і будете здивовані, що вони в деяких позиціях аналогічні або меньші це притому, що державну клініку я утримую з своїх податків і ціни як мінімум мали б бути меньші а то й безкоштовне лікування... а на рахунок нав'язування додаткових послуг мені чогось ніхто нічого не нав'язує і не прив'язує :) P/S/ о ви там і хірурга знаєте а що так налікували що вже видаляєте ;) ? ;))))
Віталій до Валя Показати IP 3 Квітня 2017 16:31
СОРОМНО читати що що в державній поліклініція яка фінансується з бютжету хизуються тим, що відкрили рахунок і беруть гроші В державі де працюють правоохороні органи їх би вже давно взяли за одне місце...
Наташа до Валя Показати IP 3 Квітня 2017 16:34
Валя ти Валя? ТОбіж і пишуть, що клініка яка б мала обслуговувати верстви населення які немають коштів БЕРЕ ЗА ЦЕ ГРОШІ ЩЕ БІЛЬШІ НІЖ ПРИВАТНИКИ.... притому при посередній якості... ЩО РОБИТИ ЛЮДЯМ БЕЗ КОШТІВ????
упс до Наташа Показати IP 3 Квітня 2017 22:17
От цікаво, майже щотижня пишуть про перевізників які ображають пільговиків.... І нічо, все добре... А скільки є скарг від пільговиків на стоматполіклініку???
Anat до упс Показати IP 4 Квітня 2017 00:35
судячи з відгуків та лайців більш ніж достатньо...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus