USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Всіх українців зобов'яжуть зробити енергоаудит своїх квартир

31 Жовтня 2016 09:54
Депутати повинні прийняти закон "Про енергетичну ефективність будівель" до кінця 2016-го, як заявив віце-прем'єр Геннадій Розенко.

У документі сказано: всі будівлі за рахунок власників повинні пройти енергетичний аудит, тобто розібратися, із-за чого будинку втрачає тепло. Здійснювати аудит будуть експерти, - інформують Українські новини.

Крім того, для окремих будівель доведеться оформити сертифікат енергетичної ефективності, а за порушення закону накладуть штраф – від 3400 до 5100 гривень.

Сайт "Сегодня.иа" з'ясував, скільки доведеться заплатити українцям за дослідження своїх будинків і кому допоможе енергоаудит.

Як сказано в документі, енергетичний аудит пройдуть всі об'єкти будівництва та вже зведені будівлі за рахунок власників. Як відзначають експерти, якісно виконаний енергоаудит в багатоповерхівці може обійтися в 9,5 – 13 тисяч гривень. Вартість досліджень залежить від площі будинку і від того, яке обладнання використовує аудитор. Якість енергоаудиту дуже важливий аспект, наприклад, якщо будуть виконані всі розрахунки щодо можливих заходів, то можна брати участь у міських "грантових програмах, таких як "70/30", звернутися в банк для отримання кредиту на енергомодернізацію або ж самостійно реалізувати запропонований енергоаудиторів план по утепленню.

Приблизна вартість енергоаудиту для багатоповерхівок:

до 100 квартир – 9.5 тис. гривень

до 300 квартир – 12 тис. гривень

до 350 квартир – 13 тис. гривень

Крім енергоаудиту, окремим будівлям доведеться оформити сертифікат енергоефективності: новобудовам, будівель, які здаються в оренду як мінімум на рік, та місця загального користування площею від 250 квадратних метрів. Сертифікат вважається дійсним 10 років за умови, якщо за цей час будівля не буде утеплятися. Тим, хто сертифікат не отримає, доведеться заплатити штраф від 3400 до 5100 гривень. "Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію з 1 січня 2017 року", – йдеться в законопроекті.

Як пояснює заступник голови парламентського комітету з питань будівництва, містобудування і ЖКГ Олена Бабак, енергоаудит будівель – діагноз, який необхідно отримати перед тим, як утеплювати будівлі. "Коли ми йдемо до лікаря, ми хочемо, щоб нам перед лікуванням поставили діагноз. Також і наші будинки, щоб ми сьогодні не інвестували гроші в утеплювачі 5 см завтовшки і знищували наші будинки, ми повинні отримати діагноз енергетичного стану наших будинків від професіонала", – пояснює Альона Бабак.

Якщо в Києві є експерти, які професійно проводять аудити, в маленьких населених пунктах цим займатися нікому. Як розповіла директор КП "Добропільська служба єдиного замовника" Анна Дьякова, за весь час енергоаудит тут проводили лише один раз – для цього приїжджав експерт з Києва. "Енергоаудит проводити потрібно, люди повинні розуміти, що і як потрібно утеплювати. Але, виходячи зі спілкування з споживачами, можна сказати, що доки наші городяни не зовсім готові за це платити. Але це потрібно, потрібно провести роз'яснювальні роботи", – впевнена чиновниця. На даний момент в Добропіллі виділяють кошти на заміну вікон, при цьому, як показав енергоаудит одного з будинків, тепло "з'їдають" не утеплені стіни, дахи, шви.

В той же час утеплювати будинок без енергоаудиту – небезпечно. Як зазначає менеджер проектів ДТЕК ЕСКО Сергій Свистюк, це може призвести до того, що витрачені кошти так і не окупляться, або ж роботи доведеться зовсім переробляти. "Непоодинокі випадки, коли висотні будівлі утеплюються тонким пінопластом з порушенням технології монтажу, який на висоті від дощу і вітру відвалюється. Або коли утеплюється кілька квартир (так звану "клаптеву утеплення") замість того, щоб, наприклад, встановити в під'їзді енергозберігаючі вікна або встановити індивідуальний тепловий пункт, що як інвестиція принесе набагато більше ефекту економії енергії та грошей мешканців", – пояснює експерт.

Крім того, часто замість мінеральної вати висотна будівля утеплюють матеріалами, які не є енергозберігаючими за своїми характеристиками ("спеціальна фарба, штукатурка), що призводить до фактичної економії не більше 1-2% і ефект не зберігається більше 1-2 сезонів. Коли в багатоквартирних будинках утеплюють окремі квартири (так звану "клаптеву утеплення"), зміщується точки роси на кордоні утепленої стіни – в холодних квартирах виникає конденсат і зростає цвіль. Крім того, утеплені і не утеплені стіни починають нерівномірно нагріватися і охолоджуватися, що призводить до порушення конструкції будівлі, тріщин та аварійних ситуацій. Подібне "самолікування" призводить до небажаних наслідків, упевнений експерт.

Якісний енергоаудит може бути проведений за 2-3 тижні. Він складається з таких етапів:

Огляд і перевірку об'єкта спеціальними професійними приладами (наприклад, тепловізором) – 1-2 дні в залежності від розмірів і складності об'єкта.

Збір та вивчення технічної документації по об'єкту – близько тижня.

Підготовка Звіту про енергоаудит – це документ приблизно на 100 сторінок, який по суті є бізнес-плану по економії енергії.

Сергій Свистюк провів вже більше 400 енергоаудитів та реалізували десятки проектів утеплення, експерт упевнений, що подібне "обстеження" будинків повинен проводити досвідчений фахівець, який має сертифікат.

"Проведення енергоаудиту – сама по собі корисна ініціатива. Зростання цін на енергоресурси незворотній. Тому скорочення майбутніх витрат за рахунок скорочення тепловтрати будівлі – реальна можливість заощадити. Крім того, такий підхід допоможе раціоналізувати використання енергоресурсів, що теж важливо, особливо для реалізації стратегії з енергоефективності та енергонезалежності України. У цьому сенсі енергоаудит необхідний для виявлення "слабких місць" та їх подальшого усунення."

"Енергоаудит має сенс проводити в тому випадку, якщо власники житла дійсно планують протягом року виконати енергоефективні заходи. Якщо мешканці найближчим часом не хочуть проводити ніяких заходів, то робити енергоаудит безглуздо. Адже за рік або опалювальний сезон дані застаріють і будуть неточними. Наприклад, в будинку можуть відбутися якісь перепланування або добудови або з'явитися якісь порушення конструкції будівлі. На точність енергоаудиту за рік може вплинути велика кількість факторів– зміна тарифів на енергоресурси, зміну цін на обладнання, інфляція – це все впливає на оцінку обсягу інвестицій і термінів окупності енергоефективних заходів.

Планується, що в основному Сертифікат потрібен для того, щоб звернутися до Фонду енергоефективності за компенсацією частини витрат мешканців на утеплення. Проте, ініціатори законопроекту пішли далі і вирішили, що за відсутність сертифіката можна і оштрафувати, тобто не важливо, планують мешканці щось робити чи ні – "сертифікуватися" обов'язково".

Як повідомляли Українські Новини, Київ у 2,5 рази збільшить компенсацію ОСББ витрат з енергозбереження.

Нагадаємо, Київ дав грошей на ремонт 40 бюветів. Також Київська міська державна адміністрація виділила 600 тис. гривень на ремонт фунікулера в 2016 році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Сергій Показати IP 31 Жовтня 2016 10:58
"за рахунок власників повинні пройти енергетичний аудит", а "за порушення закону накладуть штраф – від 3400 до 5100 гривень. Контр*цептивиим будь-яким способом стараються викачати з простого народу останню копійку.
Анонім Показати IP 31 Жовтня 2016 11:16
Видно, у какого-то депута бизнес по энергоаудиту. Это ж работы на многие годы. А вообще, это, как-то бесчеловечно - заставлять что-то делать. У нас эти поганые "реформы" почему-то начинаются с простых людей. Электронное декларирование показало, что всего лишь пара-тройка наших чиновников способны профинансировать все необходимые реформы в стране. Подумайте только, все эти миллионы долларов - это же наши с вами деньги, украденные. А представьте, сколько поколений чиновников воровали такими суммами! Да у нас богатейшая страна, ребята!
Споживач Показати IP 31 Жовтня 2016 11:24
Читав.Багато там цікавого і потрібного.Буде те,що лічильник газу в кожну квартиру(привіт "Волиньгаз"),за борги не можна відключати світло і газ.Вимагати ціноутворення тарифів.Можна відмовитись від послуг неякісних або дорогих,попередивши за два місячці,інше.А саме головне перехід на індивідуальне опелення.
так кожного року бо Показати IP 31 Жовтня 2016 13:36
за рік або опалювальний сезон дані застаріють і будуть неточними.
123 Показати IP 31 Жовтня 2016 15:16
Та хай на х.. ідуть. Я плачу за витрачену енергію за їхніми завищеними тарифами - якого їх повинна ще цікавити ще й енергоефективність моєї квартири?!
Анонім Показати IP 31 Жовтня 2016 16:45
3,14дораси. спочатку ціни на комуналку підняли ДО ЕУРОПЕЙСЬКИХ. бабло пішло олігархам. тепер енергоаудит замутять. бабло знову піде олігархам. потім заставлять утепляти. бабло знову піде олігархам. А ДЕ ЄУРОПЕЙСЬКІ ЗАРПЛАТИ ?!!!!!!!!!!!!!!!!!
Хлоп Показати IP 1 Листопада 2016 11:22
За свій кошт побудували будинок, за свій кошт оформили документацію, за свій кошт здійснили заміну вікон і утеплення... Заміну котла за свій кошт, документи на газове обладнання за свій... Я вже не згадую витрати на бюрократів.... І тепер ще хочете щоб я Вам за це платив? Зробіть краще аудит ваших мізків!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus