USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Вугільна галузь Волині: перспективи чи чергові обіцянки?

13 Травня 2015 08:55
Вугільна галузь Волині має шанс розвиватися.

Про це стало відомо, вчора, 12 травня, під час зустрічі представників шахтарських колективів з головою облдержадміністрації Володимиром Гунчиком. Гірники прибули з Нововолинська, аби вкотре обговоритиперспективи розвитку волинської вугільної галузі, - інформують у відділі інформаційної політики облдержадміністрації.

Зустріч розпочалася із приємних новин. Так, Володимир Гунчик повідомив, що за кілька хвилин до зустрічі він мав телефонну розмову із першим заступником міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігорем Мартиненковим, який поінформував, що на засіданні урядового комітету затвердили титул – документ, який фактично дає «зелену» дорогу на основне фінансування волинських шахтарів. І мова - не лише про виплату заборгованості із зарплати, а й за продовження будівництва 10-ї «Нововолинської».

"Після затвердження титулу піде фінансування через Міністерство фінансів. Важливо, аби документ якомога швидше опинився у Мінфіні, а далі – в казначействі, бо тоді кошти підуть на рахунки підприємства й, відповідно, зарплата шахтарям на картки", - сказав голова ОДА.

Що важливо, передбачено кошти не лише на виплату боргів із зарплати, а й на подальше зведення 10-ки, відтак волинська вугільна промисловість має всі шанси розвиватися. Щоправда, розвиток цей передбачає серйозні зміни в галузі.

"Ми маємо розуміти, що 1-ша шахта фактично не має перспективи. З цим потрібно змиритися й максимально використати її потенціал, перевівши людей і обладнання на іншу, а не пустивши устаткування на металолом. 9-та шахта фактично піде у вільне плавання: керівництво подає бізнесплан і міністерство дає шестимісячний випробувальний термін, такий собі пільговий режим. Але за цих півроку потрібно довести на ділі, що копальня може працювати як госпрозрахункове підприємство. Я особисто цю ідею підтримав й з міністерством досягнуто відповідних домовленостей. Але двічі на місяць керівництву 9-ї доведеться звітувати у столиці й трудовому колективу на місці", - наголосив очільник.

ДП «Волиньвугілля» заплановано реорганізувати у шахтоуправління, до складу якого увійде 10-та «Нововолинська» та 1-ша «Бужанка».

Зачепили в ході зустрічі й кадрові питання. Представники шахтарських колективів наголошували: не задоволені роботою керівництва, зокрема й гендиректора ДП «Волиньвугілля» Михайла Гарбузюка.

- Моя позиція: потрібні зміни, - підкреслив Володимир Гунчик. – Вважаю, що директор шахтоуправління одночасно має керувати і 10-ю. І це має бути людина з чітким баченням, бо кошти, як надійдуть із бюджету, оперативно й ефективно слід буде освоїти. Відповідну ідею погодили у міністерстві, бо в такий спосіб уникнемо додаткових оперативних витрат. Що ж до «Бужанки», то тут колектив має запропонувати свою людину. Нехай кандидат розробляє бізнесплан і будемо говорити. Але пан Гарбузюк у моїй особі не знайде підтримки. Про це заявляю привселюдно. І це моя принципова позиція.

У відповідь гірники запевнили голову облдержадміністрації: підтримують його рішення й за потреби готові відстоювати свою позицію в кадровому питанні навіть у поважних відомствах.

- Хочемо зламати стару систему, - запевнили гірники.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus