USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Вибори Президента повинні відбутися 17 січня 2010 року, - голова ЦВК

22 Червня 2009 19:19
Голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал заявив, що чергові вибори Президента України повинні відбутися 17 січня 2010 року. Про це 22 червня інформують \"Волинські Новини\".
\"Я вже давно, принаймні, кулуарно, говорив, що дата виборів Президента, яка випливає з положень чинної Конституції, - 17 січня. Будь-яке інше рішення матиме, так би мовити, політико-правовий характер - є такий евфемізм, який реально означає, що воно буде не правовим, а чисто політичним\", - заявив голова ЦВК в інтерв\'ю Главреду, яке цитує \"Кореспондент\". При цьому він зазначив, що якщо вибори буде призначене на інший день, а не на 17 січня, то у нього немає повноважень \"прийняти особисте рішення, що це неправильно, і скасувати цю дату\". \"У мене в цій ситуації є вибір: або організовувати та проводити вибори згідно із постановою Верховної Ради щодо такої дати, або подати у відставку, але це буде виглядати так, як ніби я чогось злякався\", - зазначив Шаповал. За словами голови Центрвиборчкому, він разом з іншими членами ЦВК проведе вибори в будь-якому випадку. \"Але якщо з\'явиться інша дата, а не 17 січня, у мене особисто виникне юридична огида до цієї дати, і це розв\'яже мені руки після проведення виборів\", - додав він. Голова ЦВК підкреслив, що \"не можна приймати так звані політичні рішення щодо відповідних питань, бо це геть компрометує законодавчий орган і означає, що Верховна Рада України свідомо продукує неконституційні акти\". \"А це, в свою чергу, означає, що потрібно знаходити легальні механізми для того, щоб її при відповідних умовах було розпущено\", - сказав Шаповал. Водночас, голова ЦВК нагадав про необхідність внесення змін до закону про вибори Президента. Зокрема, він вважає за необхідне удосконалення законодавчих норм у частині застосування відкріпних талонів, застави для кандидатів у президенти та збору підписів на підтримку кандидатів. \"Збір підписів під так званою петицією для висування кандидатів .... Давно відомо, що ця петиції не зовсім продуктивна, її непросто перевірити, і, при бажанні, про будь-який список і будь-яку петицію можна сказати, що її складено з порушеннями\",- вважає Шаповал. Тому, за його словами, представники політичних сил, які реально претендують на перемогу на президентських виборах, повинні домовитися про об\'єктивно необхідні зміни. Крім того, Шаповал назвав можливим скорочення терміну виборчої президентської кампанії із 120 до 90 днів, внісши відповідні зміни до закону. \"Теоретично це можливо, адже Конституція не містить жодних положень стосовно тривалості кампанії на чергових виборах президента\", - зазначив він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus