USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Видалення жовчного міхура: що це за процедура і коли проводять

13 Березня 2024 17:24
Холецистектомія – це лапароскопія жовчного міхура спрямована на повне видалення ураженого хворобами органу. Це техніка хірургічного втручання, що заснована на доступі через невеликі проколи на черевній стінці. Холецистектомія дає змогу знизити крововтрату і скоротити реабілітаційний період.

У більшості випадків до холецистектомії вдаються в плановому порядку, що робить операцію повністю контрольованою. Рішення про видалення жовчного міхура приймається після комплексного обстеження організму, підтвердження повної втрати органом функціональних можливостей. Операція призначається в таких ситуаціях:

• ураження органу камінням (жовчнокам’яна хвороба);

• перебіг хронічного холециститу без утворення конкрементів;

• гострі випадки холециститу;

• зміни стінок органу (так званий порцеляновий міхур);

• порушення прохідності жовчовивідних шляхів у важкій формі.

Коли жовчний міхур критично уражений камінням і запальними процесами, він перестає виробляти травний фермент – жовч. Тому його збереження приносить людині більше проблем і рекомендується операція.

Як проходить операція з видалення жовчного міхура

Перед хірургічним втручанням беруть аналізи сечі та крові, проводять УЗД органів черевної порожнини для оцінки стану жовчного міхура. За результатами діагностики ухвалюють рішення про доцільність проведення лапароскопічної холецистектомії, яка проходить за такою процедурою:

1. введення обраного варіанта загальної анестезії;

2. виконання на черевній стінці чотирьох проколів по 10 мм для введення хірургічних інструментів, камери, джерела освітлення;

3. знаходження дна жовчного міхура і виділення жовчної протоки для перетину;

4. перетин кровоносних судин, що живлять міхур;

5. безпосереднє видалення органу, після цього його поміщають у спеціальний пластиковий контейнер і виводять з організму через один із проколів.

Кваліфікованому хірургу в середньому потрібно до 40 хвилин на проведення холецистектомії.

Переваги лапароскопічної операції

Лапароскопія ефективно використовується для видалення жовчного міхура, тому що вона дає змогу зробити це безпечно і без ускладнень. Під час оперативного втручання тканини травмуються мінімально, тому місця проколів швидко заживають і людина швидше повертається до повноцінного життя.

Пацієнту необхідно провести до трьох днів у стаціонарі, а після виписки і тижневого реабілітаційного курсу він може займатися звичними справами без істотних обмежень.

*Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я, перед вживанням медпрепаратів або застосуванням процедур обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

*реклама
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus