USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.90

«Вигризають» перемогу: у Луцьку – чемпіонат України з парастрільби з лука. Фото

10 Лютого 2024 17:49
В обласному центрі Волині стартував чемпіонат України з парастрільби з лука у приміщенні серед осіб з УОРА. У змаганнях, які триватимуть впродовж двох днів, боротимуться за першість близько 30 спортсменів.

На Волині подібні змагання проводяться вже вчетверте і щоразу захоплюють вболівальників силою духу спортсменів. Цьогоріч за титул чемпіона України будуть змагатися представники семи областей України: Черкаської, Київської, Житомирської, Івано-Франківської, Рівненської, Львівської та Волинської.

Як зазначив заступник голови Волинської обласної ради Григорій Пустовіт, мати змогу представляти свою область на чемпіонаті України – це вже перемога.

«Хочу вас привітати з великою перемогою над собою, тому що бути учасником чемпіонату України – це велика честь, відповідальність, і потрібно докласти велику масу зусиль для того, щоб отримати це звання учасника. Тож кожному з вас бажаю найкращих результатів і показати усе, до чого готувалися та що вмієте», – звернувся до учасників Григорій Пустовіт.
Директор департаменту культури, молоді та спорту Волинської ОДА Олександр Хвіщук наголосив, що стрільба з лука на Волині з кожним роком набирає все більших обертів.

Читати ще: На відкритому чемпіонаті Волині та міста Луцька з кіокушинкай карате змагалися 400 бійців. Фото

«Дуже приємно спостерігати, як стрільба з лука з кожним місяцем все більше і більше розвивається. Я дякую усім причетним до розвитку цього виду спорту. І не лише в обласному центрі, але й на Волині вмілому, бо саме завдяки цьому у нас вже є дуже хороші результати», – сказав Олександр Хвіщук.
Організатором заходу виступив Волинський регіональний центр з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт», його начальник Віктор Галан-Влащук також долучився до офіційного відкриття змагань і привітав учасників.

«Найперше, потрібно подякувати нашим Збройним силам України – це ті, завдяки кому ми тут, хто захищає нашу незалежність, суверенітет та територіальну цілісність. Сьогоднішні змагання є першою сходинкою до Паралімпійських ігор, які відбудуться в Парижі. Це такий собі перший етап підготовки, тому бажаю, щоб кожен з вас попадав у ціль і приносив визнання України на міжнародному рівні», – підкреслив Віктор Галан-Влащук.
Серед учасників – військовослужбовці, які прийшли у спорт для реабілітації після поранень. Дехто з них в буквальному сенсі «вигризає» перемогу зубами.

Одним з таких спортсменів є представник міста Києва Володимир Товкис – ветеран Національної гвардії України, призер та чемпіон Ігор нескорених-2023, що проходили у німецькому Дюссельдорфі. У минулому Володимир – розвідник, у військовій сфері вже давно, проте вирішальним для нього став 2019 рік, коли ворожа снайперська куля влучила прямо в голову. 11 днів військовий пролежав у комі і дивом вижив. Після цього вирішив займатися спортом для реабілітації, брав участь у різноманітних ветеранських змаганнях. А сьогодні він долучився вже і до професійних змагань – чемпіонату України з парастрільби з лука. У чоловіка частково паралізована ліва сторона тіла, тож йому довелося навчитися пускати стріли зубами.

«Стрільба з лука допомагає розвантажитися психологічно – ти маєш бути сконцентрованим, ні про що не думати. Також це фізичне відновлення, зараз я стріляю зубами, але хочу спробувати все ж залучити другу руку і потрохи її розробляти. Вчився стріляти зубами у два етапи, спочатку мене вчив тренер Дмитро Львовський, зараз він на службі і вже не займається з ветеранами, але тоді мені не дуже сподобалося. А потім, перед змаганнями «Invictus Games», мій тренер сказав, що ось є Сергій Храпко, який стріляє зубами і в нього це добре виходить, тож спробуй і ти. І ось таким чином я тоді три місяці напрацьовував навички», – розповідає про участь у змаганнях Володимир Товкис.
Володимир Товкис
Володимир Товкис
На запитання про мотивацію спортсмен розповідає історію з життя.

«Якось я надумав ходити в басейн, а у мене є знайомий Олександр Дударєв, він теж ветеран, але до поранення професійно займався плаванням. І ось я собі думаю: от він займався, в нього на фізичній пам’яті це залишилося, а я ніколи не плавав і нічого з цього хорошого не вийде. А потім приходиш на змагання і бачиш Сергія Храпка, який без руки і ноги пливе, і це не може не мотивувати. Ну і ще я мотивую сам себе, бо в мене був період, коли мене годували з ложечки, я не міг самостійно нічого зробити, а зараз я приїхав сам в інше місто, щоб взяти участь у змаганнях – ти бачиш ким був і ким став зараз, розумієш, що зупинятися не потрібно, бо є відновлення і з кожним днем ти можеш стати кращим», – розповідає спортсмен.
Щоб не втрачати позитив та вірити у краще, Володимир радить більше мріяти. Каже, що для нього – це в майбутньому виховувати власних дітей, а для цього потрібно стати більш функціональним, щоб можна було і на велосипеді покататися, і до інших активностей долучитися.

Волинську область на чемпіонаті України з парастрільби з лука представляють троє спортсменів: Віктор Дудюк, Микола Чабанчук та Сергій Цуман. Усі вони вихованці Волинської обласної дитячо-юнацької спортивної школи для осіб з інвалідністю. Покращувати навички у стрільбі з лука хлопцям допомагають тренери Євген Макар та Олег Дучимінський.
Сергій Цуман
Сергій Цуман
Євген Макар
Євген Макар
Волинянин Микола Чабанчук є учасником етапу Ігор нескорених-2023 у Львові, а нещодавно разом з Вікторем Дудюком вони брали участь у відбіркових етапах на змагання Повітряних Сил США.
Микола Чабанчук
Микола Чабанчук
«Займатися стрільбою з лука я почав рік тому, як проходив реабілітацію в лікувальному закладі – у 2022 на фронті отримав осколкове поранення на ноги. Тоді це було більше для реабілітації, але я зацікавився і зараз продовжую тренуватися. По суті, це вже треті змагання, якщо враховувати відбір на змагання Повітряних Сил США», – розповідає про свій досвід Віктор Дудюк.
Для кожного учасника мотивація на цьогорічному чемпіонаті різна, проте кожен з них викладається на повну, щоб показати якнайкращий результат.

Христина КРОТ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus