USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Вилучення водійського посвідчення після ДТП: як повернути

26 Січня 2021 22:58
Водіям розповіли, за що можуть відібрати посвідчення після ДТП та яким чином його можна повернути.

Про це повідомляє ТСН.

Так, автомобільні права можуть вилучити у водія навіть на місці ДТП, хоча раніше вважалося, що позбавити прав може тільки суд. Ця вимога інспекторів законна, але водієві зобов’язані видати тимчасовий дозвіл на водіння автомобіля. Він буде діяти 90 днів, а от позбавити права керувати автомобілем повністю – може тільки суд.

Позбавити права на водіння автомобіля суд може на термін від 90 днів до 10 років. Насамперед це залежить від тяжкості правопорушення. І термін починає вважатися не від моменту вилучення прав інспектором, а від дня ухвалення рішення суду. Це міра покарання вважається досить жорсткою, але так карають за серйозні правопорушення.

За що саме можуть вилучити водійське посвідчення

Створення аварійної ситуації. Права можуть вилучити на термін від 6 до 12 місяців. Під поняттям «створення аварійної ситуації» в законі зазначено, що це порушення правил дорожнього руху, через яке інші учасники руху змушені були гальмувати, змінювати траєкторію руху, виїжджати на зустрічну смугу або узбіччя, здійснювати інші дії, щоб уникнути аварії, убезпечити себе і транспорт.

Невиконання вимог правоохоронних органів про зупинку. Якщо водій після законних вимог співробітника поліції про зупинку, продовжив рух, то він може позбутися прав на термін від 3 до 6 місяців.

Порушення правил під час перетину залізничного переїзду. Таке порушення карається більш суворо – позбавленням прав на термін від 12 до 24 місяців.

Провина в ДТП. Порушення ПДР, яке призвело до аварії з постраждалими, пошкодженням транспортних засобів, дорожніх споруд чи матеріального майна, карається не лише штрафами, а й позбавленням прав. Мінімальний термін від 6 до 12 місяців, але якщо є обтяжувальні обставини – то на довший термін.

Порушення правил експлуатації транспортного засобу. Керування автомобілем з несправностями гальмівної системи, зовнішніх світлових приладів, рульового управління, карається позбавленням прав на 3-6 місяців. Однак тут є нюанс – за повторного порушення протягом 12 місяців.

Керування в стані сп’яніння. За таку поведінку на дорогах прав можуть позбавити терміном і до 10 років. Відмова від медичного огляду під час зупинки не допоможе уникнути покарання.

Яким чином повернути вилучене водійське посвідчення

Можна дочекатися, поки закінчиться термін розгляду вашої справи.

Можна намагатися замінити вилучення прав штрафом.

Можна заперечити постанову поліції в суді і повернути собі права.

Якщо термін невеликий – дочекатися, поки закінчитися термін позбавлення прав.

Після закінчення терміну позбавлення прав водієві доведеться знову складати іспит в СЦ МВС.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанин Показати IP 27 Січня 2021 00:21
не позбавлення прав, а посвідчення водія. або позбавлення права водити авто, якщо вже автору права так заважають

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus