USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Високі зарплати українців мають зупинити масову трудову міграцію, – Ірина Констанкевич

13 Червня 2018 22:51
Нове законодавство в галузі фахової передвищої освіти має зупинити масову міграцію молодих працездатних українців за кордон. Про це заявила народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич.

Парламентар зазначила, що найближчим часом Верховна Рада має ухвалити новий закон щодо фахової передвищої освіти. Над остаточною редакцією документа працюватиме спеціальна робоча група на базі Міністерства освіти і науки. Робота триватиме до 20 червня, після чого законопроект розглянуть на засіданні профільного комітету парламенту, інформують у прес-службі волинського УКРОПу.

«Ми маємо говорити про відновлення людського капіталу, який країна зараз втрачає. За останніми даними з України щороку виїжджає до 700 тисяч молодих працездатних людей. Якщо цей процес не зупинити, наша країна може втратити мільйони громадян», – наголосила Ірина Констанкевич.

За словами нардепа, на українському ринку праці нині існує попит на фахових спеціалістів. Якісний рівень підготовки молодих людей дозволить їм отримувати гідну заробітну платню, не виїжджаючи за межі України. Втім, для цього слід змінити державний підхід до фахової передвищої освіти, зокрема в частині фінансування.

«Питання освіти у нашій державі не є пріоритетним. Це той сегмент суспільного життя, який залишається маргінальним у плані фінансування», – наголосила Ірина Констанкевич.

Представниця УКРОПу зазначила, що новий закон про фахову передвищу освіту повинен передбачати багатоканальне фінансування цієї сфери. Кошти на утримання коледжів і технікумів мають виділяти не тільки органи місцевого самоврядування, а й держава. Крім того, слід законодавчо забезпечити майнові права таких закладів і дозволити їм самостійно заробляти.

«Йдеться про майнові права на приміщення та землі, без яких коледжі й технікуми не зможуть існувати. Таким закладам необхідно дати можливість самостійно заробляти гроші на нове обладнання, приміром, за рахунок продажу власної продукції», – підкреслила парламентар.

Крім того, майбутній законопроект повинен забезпечити визнання українських дипломів у країнах ЄС. Необхідне законодавство для цього в Україні вже існує – потрібно лише прописати правильні дескриптори, які б узгоджувалися з європейськими професійними стандартами.

«Має здійснюватися постійний ґрунтовний аналіз ринку праці. Наше законодавство відстає від життя. Воно має бути більш гнучким і швидко реагувати на суспільні запити», – підсумувала Ірина Констанкевич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 13 Червня 2018 23:49
І не тільки Високі зарплати скоротять міграцію,підвищать рівень життя і народжуваності,а також зменшать смертність від хвороб,дозволять жити і відчувати себе людиною,а не рабом
Торі Показати IP 14 Червня 2018 09:11
Високі зарплати зроблять, і ціни ще вищі будуть
хохо Показати IP 14 Червня 2018 09:19
шановна Ірино! те, що освітяни будуть мати майно, хороші ремонти, забезпечення то це не означає що РОБОТОДАВЕЦЬ почне платити більше!!!!! немає продуктивної економіки!!! збалансуйте податкове навантаження!!!! розкуркульте монополістів щоб економічний ринок жив як справжній! у конкуренції!!! де якість продукції зросте. ринок збуту розширеться і розвиток почнеться а не в освіту вкладайте! нових книжок не напишуть... все давно вже написано! умови економічні створіть
еквсьеро Показати IP 16 Червня 2018 22:05
дайте зарплату 4000 евро

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus