USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Вистава, подарунки та оздоровлення: сім’ї загиблих Героїв відпочивали в таборі на Волині. Фото

25 Вересня 2023 20:23
На Волині для сімей загиблих та безвісти зниклих у російсько-українській війні військовослужбовців організували десятиденний психологічно-реабілітаційний табір «Карапузи в Замлинні». До таборування, яке відбувається на території інтеграційного центру села Замлиння Ковельського району, долучилися понад 20 дітей віком до шести років та їхні мами.

Ініціював проведення табору Руслан Теліпський під патронатом волонтерського руху «Меценати для солдата». Психологічний відпочинок у Замлинні став частиною соціального проєкту «Діти Небесного Легіону», який заснували у 2016 році. Підтримку родинам полеглих та безвісти зниклих воїнів також надали волинські громадські організації та благодійники, забезпечивши насичену програму з подарунками.

Організатори пояснюють: головна мета з’їздів – об’єднувати родини, які втратили близьку людину, налагодити співпрацю та дати їм зрозуміти, що вони не залишаються наодинці.
Читати ще: Гурт «100лиця», ігри, вишкіл і заняття з психологом: у Луцьку – табір для дітей військовослужбовців. Фото

У межах десятиденного табору діти мали змогу насичено провести час: узяти участь у майстер-класах, арттерапії, курсах оздоровлення. Не обійшлося без цікавих ігор та нових знайомств. Водночас їхні мами відпочивали, отримували психологічну та юридичну допомогу.

Як розповідає організаторка Оксана Корець, у таборі відпочивають діти до шести років та їхні мами. Для дітлахів в інтеграційному центрі Замлиння було чимало локації, зокрема вони вподобали батути.
«Для дітей влаштували майстер-класи з малювання, мультитерапію – ліплення звірят із пластиліну, з яких потім створюють мультфільм. До них приїздили гості, які привезли подарунки. Також із Луцька завітали козаки й театральна трупа. Для жінок влаштували курси масажу, із ними займався психолог. Крім того, у таборі ми палили багаття, спілкувалися, каталися на конику. Загалом програма вийшла дуже насиченою», – ділиться Оксана Корець.
Читати ще: Гість з Америки, посиденьки біля вогню та емоційне розвантаження: у Луцьку – табір для дітей військових. Фото

Упродовж відпочинку табір відвідали гості з обласного центру Волині. Так, до дітей завітали хлопці та дівчата з луцького клубу козацьких бойових мистецтв, які вражали акробатичними номерами. А в передостанній день заїзду звичайнісінька альтанка перетворилася на театральну сцену, де актори Волинського обласного театру ляльок зіграли виставу «Підкова на щастя» за твором Івана Франка. Таким ініціативам посприяв Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом».
На 45 хвилин діти та матері разом з акторами театру перенеслися в казкове селище, де жив ослик, який не хотів працювати. Він утік від діда й баби в пошуках кращого життя. Але, пройшовши безліч небезпек в особах ведмедя, вовка та лисиці, повернувся додому, змінивши своє ставлення до праці.
Заслужений артист України, керівник трупи Петро Савош зазначив, що глядачам показали класичний варіант знаного твору Івана Франка «Підкова на щастя», яка отримала чимало нагород на багатьох фестивалях. Як додав, вистава має велику історію життя на сцені, її показували за кордоном.

«Працювати з маленькими глядачами було дуже комфортно. Вони активно контактували з акторами, були залучені у виставу. Ми проїхали багато кілометрів, аби показати дітям театр, і, як бачимо, зробили це не даремно», – резюмував Петро Савош.
Читати ще: У музеї-скансені поблизу Луцька – козацьке таборування для дітей. Фото

По завершенні вистави діти й самі змогли на мить стати акторами, адже режисерка Катерина Лавринець провела майстер-клас із ляльками. З нею малеча зіграла кілька етюдів та заспівала «Ой у лузі червона калина».

«Хочу, щоб діти дізнавалися про це мистецтво не лише від акторів зі сцени. Коли вони розуміють, як працює ляльковий театр, їм цікавіше дивитися виставу», – відзначає режисерка.
Не обійшлося таборування без приємних сюрпризів – для малечі підготували чимало подарунків партнери таборування. Зокрема, Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» придбав діткам розвивальні ігри, портативні навушники та самокати.

«До Фонду звернувся волонтерський рух «Меценати для солдата» з проханням допомогти в організації програми. Ми швидко зголосилися, адже в таборі перебувають сім’ї загиблих та зниклих безвісти військових, які понад усе потребують підтримки. Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» від початку повномасштабного вторгнення передає різноманітну допомогу, відгукуючись на запити військових частин, тому не могли оминути це прохання», – наголосив менеджер Фонду Тарас Осадовський.
Загалом психологічно-реабілітаційний табір «Карапузи в Замлинні» тривав десять днів. Уже 26 вересня сім’ї українських Героїв завершать відпочинок. Організатори планують надалі влаштовувати такі таборування.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus