USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Виставка дитячого малюнка про Чорнобильську трагедію у Галереї мистецтв

7 Листопада 2017 12:05
З 6 по 12 листопада у Галереї мистецтв ВО НСХУ триватиме пересувна виставка дитячих малюнків Всеукраїнського конкурсу «Чорнобильська катастрофа: 30 (+1) років опісля – що далі?».

Своїм завданням організатори проекту – Бюро УГКЦ з питань екології за підтримки Міністерства екології та природних ресурсів – вбачають не лише збереження від забуття катастрофічної за своїми наслідками аварії атомного реактора у Чорнобилі, а й виховання у молодого покоління українців вдумливості стосовно тих ризиків, які несе в собі сучасна технологічна революція.



У Всеукраїнському конкурсі взяли участь більш як 1500 школярів і студентів з різних куточків України. Для фінальної експозиції було відібрано 79 кращих, на думку організаторів, робіт. Головним критерієм відбору стало особливо творче і зворушливе авторське бачення молодих людей жахливих наслідків Чорнобильської біди для кількох поколінь українців.



Виставка стартувала у листопаді 2016 році у Чорнобильській зоні під час заходів з нагоди монтажу захисного об’єкту «Укриття» над зруйнованим реактором. Її першими глядачами стали делегати із понад 40 країн світу, більше 200 представників іноземних та вітчизняних ЗМІ. У квітні цього року за підтримки посольства України в Австрії вона пройшла у Відні. Організатори планують побувати з нею в усіх обласних центрах України, а її експозицію вже переглянули жителі Івано-Франківська, Тернополя і Рівного.

«Нашим завданням є не лише не дати забути про Чорнобильську катастрофу, – розповідає отець Володимир Лещишин, організатор заходу на Волині, – а й заглянути у майбутнє, зробити висновки. Вона нагадує нам про ті ризики, які несе сучасний технологічний розвиток».



Тривожна чорно-червона кольорова гама багатьох робіт говорить про те, наскільки глибоко діти усвідомлюють масштаби лиха, що принесла техногенна катастрофа людям. Як подолати страх і усвідомити власну відповідальність за своє майбутнє? «Справжнє покликання людей від бога – порати і доглядати створений світ, бути відповідальними управителями земних дарів. Споживацька ментальність має бути подолана, аби у наших дітей було майбутнє згідно заповідей «Не вбий», «Не нашкодь», – переконаний Володимир Лещишин. Тому оптимістичні мотиви дитячих малюнків показують прагнення дітей жити щасливо і безпечно у світі без атомних і духовних чорнобилів.



Запрошуємо переглянути пересувну виставку «Чорнобильська катастрофа: 30 (+1) років опісля – що далі?» у Великій залі Галереї мистецтв ВО НСХУ на вул. Лесі Українки 24а.

Організатори також повідомляють про проведення у кафедральному соборі Різдва Пресвятої Богородиці м. Луцька літургії, панахиди за загиблими у Чорнобильській катастрофі у п’ятницю 10 листопада. Початок о 9.00 год.

Про подію на сайті Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/ukr17/chornobylska_katastrofa/

Фото Володимира Дзюрбея, Володимира Марчука

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus