USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Вже другий штат США заборонив Трампу брати участь у виборах

29 Грудня 2023 16:10
Американський штат Мен заборонив Дональду Трампу брати участь у внутрішніх партійних виборах (праймеріз) республіканців на своїй території. Це вже другий штат, який встромив палку в колеса передвиборчої кампанії колишнього президента.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на CNN.

Як пояснила державний секретар штату Мен Шенна Беллоуз, це рішення було ухвалено через роль Трампа у захопленні Капітолія його прибічниками 6 січня 2021 року. Підставою став старий закон, який забороняє брати участь у виборах тим, хто раніше брав участь у заколоті проти США.

У своєму рішенні Беллоуз написала, що обставини були настільки дивними, що Конституція не залишала їй іншого вибору, окрім як дискваліфікувати республіканського фаворита з голосування.

Читати ще: Трамп оскандалився новою заявою про Путіна і Україну

«Я не приходжу до такого висновку легковажно. Демократія – це святе... Я пам’ятаю, що жоден держсекретар ніколи не позбавляв кандидата в президенти доступу до бюлетенів на основі третього розділу Чотирнадцятої поправки. Однак я також пам’ятаю, що жоден кандидат у президенти ніколи раніше не брав участі в повстанні», – заявила вона.

Зазначається, що рішення ще може бути оскаржене адвокатами Трампа, і вони заявили про такий намір. Але той факт, що вже два штати заборонили екс-президенту балотуватися на новий строк, створюють певну кризу в його передвиборчій кампанії. Тепер у Верховного суду США з’явилося більше підстав розглянути це питання на загальнонаціональному рівні і, можливо, заборонити Трампу брати участь у виборах взагалі.

Як писали раніше, минулого тижня Верховний суд штату Колорадо виключив колишнього президента Дональда Трампа з виборчого бюлетеня штату у 2024 році, ухваливши, що він не є відповідним кандидатом у президенти через «заборону повстанців», передбачену 14-ю поправкою.

Читати ще: Трампу висунули звинувачення у справі про штурм Капітолія

Місяць тому Апеляційний суд США постановив, що Трампа можна судити за події 6 січня 2021 року, адже в тих подіях на нього не розповсюджується президентський іммунітет. Але розгляд справи по суті ще не відбувся.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
йцук Показати IP 29 Грудня 2023 18:15
то незаконно

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus