USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Вже завтра: у Луцьку відкривається відділення з хокею на траві

22 Вересня 2016 12:16
Відділення з хокею на траві та індорхокею відкриваються у вересні цього року на Волині. Зокрема, у містах Луцьку на базі школи інтернат на вулиці Дубнівській, вихованцями якої є діти сироти, напівсироти та з неблагополучних сімей, Любешові, Нововолинськута інших містах.

Офіційне відкриття Луцького відділення хокею на траві відбудеться у п’ятницю, 23 вересня 2016 року о 15:30 годині на території школи-інтернату на вулиці Дубнівській у Луцьку.

Про це Інформаційному агентству Волинські Новини повідомив директор школи-інтернату Олександр Кирилюк.

На урочистому відкритті будуть присутні: заступник голови Волинської обласної ради Роман Карпюк, голова фізкультурно спортивного товариства "Україна" Василь Рибаков, директор школи інтернат та запрошені інші особи, перш за все - діти.

Як зазначає Олександр Кирилюк, найбільш наболіла проблема у розвитку спорту – це фінансування. «В державі їде неоголошена війна, негаразди з економікою, і, як результат, спорт не фінансується. Радує око те, що на Волині за останні роки значні кошти вкладені та вкладаються у стадіони та спортивні майданчики біля навчальних закладів, будується фізкультурно-оздоровчий центр «Sport Life», що дасть можливість привабити на Волинь, для круглорічного тренування збірної України з легкої атлетики та інших видів спорту, а це свого роду нові робочі місця, надходження значних коштів в обласну «казну» та інфраструктуру міста (готелі, ресторани та інше)», - розповідає він.

Нагадаємо, минулого року луцький навчально-виховний комплекс загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступеня на вулиці Дубнівській отримав нове сучасне футбольне міні-поле із штучним покриттям та огорожею від Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» (нині «Тільки разом»).

ХОКЕЙ НА ТРАВІ НА ВОЛИНІ

На Волині хокей на траві розпочинав розвиватись у 1982 році з створенням команди із числа студентів Луцького педагогічного інституту імені Лесі Українки. За два-три роки тренувань, новостворений хокейний клуб під назвою «Авангард» став срібним призером Спартакіади УРСР і увійшов у Першу лігу чемпіонату СРСР. У цей же час 1984-87 роках, проводився набір учнів до дитячо-юнацької команди, кістяк якої складався із учнів середньої школи № 11, а також учнів шкіл № 10, 16, 18, 19 міста Луцька, які в подальшому зарекомендували себе з позитивної сторони і як результат, неодноразово викликалися на збори до Республіканської школи вищої спортивної майстерності (РШВСМ) та в юнацьку збірну УРСР. Неодноразово хокеїсти Волині займали призові місця на чемпіонатах України, як приклад команда Волині з хокею на траві серед юнаків у 1990 році завоювала срібні нагороди чемпіонату, а у 1992 році, золоті медалі з індорхокею (міні хокей на траві, проводиться у закритих приміщеннях).

На початку 2000-х років у Луцьку, у зв’язку із відсутністю фінансування, цей вид спорту з кожним роком занепадав та припинив свою діяльність, але зараз завдяки ентузіастам він відроджується на теренах Волині із ще більшими обертами, оскільки колишні вихованці хокейної школи роз’їхались по рідних домівках, а це районні центри Волині, де вони працюють викладачами фізичної культури у місцевих навчальних закладах та мають бажання відкрити секції при школах з метою залучення дітей до занять фізичною культурою і спортом, пропагування здорового способу життя, розвиток здібностей вихованців в обраному виді спорту. Створення необхідних умов для фізичного розвитку дітей, для їх повноцінного оздоровлення, набуття навичок здорового способу життя та підготовки спортивного резерву для збірних команд України.

Одне із найважливіших завдань – «забрати» дітей з вулиці та уберегти їх від негативного впливу криміналітету, допомогти їм розвиватися в колективі. Заняття спортом – це важливий досвід в житті кожної дитини, який стане в нагоді в її подальшому житті.

Як приклад: дехто із колишніх Волинських хокеїстів продовжив спортивну кар’єру у інших хокейних клубах, серед таких людей майстер спорту Леонід Оніжук, який переїхав до міста Бреста і нині є головним тренером ХК «Строитель» та головним тренером хокейної команди.



Леонід Оніжук

«Ми відкриті для спілкування, розглянемо різного роду пропозиції, від участі у співзаснуванні до спонсорського утримання створеної команди із подальшим використанням назв та логотипів підприємств області на обласних, всеукраїнських та міжнародних турнірах, оскільки наші сусіди з Республік Білорусь (м. Брест) та Польща, схвально реагують на відродження хокею на Волині за мають мету та бажання співпрацювати, проводити спільні дитячі та юнацькі міжнародні турніри у м. Луцьку або Нововолинську (вигідне географічне розташування Волинської області та наявність штучних полів), оскільки змагання на даний час проходять у Чернівецькій та Житомирській областях», - розповідає директор луцької школа-інтернату Олександр Кирилюк.

Довідково. Хокей на траві (fieldhockey) – літній олімпійській вид спорту, один з найбільш популярних в світі видів хокею. Інші популярні види хокею, в тому числі хокей з шайбою (icehockey), є похідними саме від хокею на траві, історія якого почалась ще 4000 років тому у Єгипті.

Взагалі в Світі хокей на траві називають хокей, а Європа використовує також назву eurohockey. Хокей на траві та його різновид індорхокей дуже динамічно розвиваються в різних країнах світу. У Нідерландах, наприклад, цей вид спорту є другим за популярністю після футболу, в країні побудовано більше 400 хокейних полів. У Німеччині національний чемпіонат з хокею на траві серед чоловіків та жінок проводиться у трьох лігах (1 та 2 бундесліги, регіональна ліга), участь у яких приймає більше 60 клубів. Новий поштовх в розвитку хокею на траві набув після переходу гри на штучних покриттях, після чого спорт став ще більш видовищним та динамічним.

До речі, існують різновиди хокейних покриттів, які дозволяють їх використовувати для інших ігрових видів спорту, у тому числі футболу. Індорхокей, який грається в закритих залах 20х40 м (стандартний зал для гри у гандбол та футзал) в зимовий сезон, дозволяє гравцям мати безперервну ігрову практику, а вболівальникам – цілий рік спостерігати за грою улюблених клубів. В Україні хокей на траві існує більше 30 років. У 80-ті роки минулого століття в Спартакіаді України приймали участь більше 20 команд з різних регіонів країни.

Нині є два провідних центри розвитку хокею на траві в Україні – в Вінниці (чоловіча школа) та Сумах (жіноча школа), які відповідно є базами для формування національних чоловічих та жіночих збірних з хокею на траві та індорхокею. Ігри чемпіонату України серед чоловіків та жінок проходять відповідно у Вінниці та Сумах, де збудовані поля для гри у хокей на траві.

В Україні продовжують розвиватися потужні ще з радянських часів хокейні школи у Борисполі (бориспільський «Колос» – 11-кратний чемпіон СРСР), Чернівцях, Луцьку, Черкасах, Кіровограді, Полтаві, Бердичеві, Шостці, АР Крим. Україна, враховуючи високий міжнародний рівень виступів клубів і національних збірних, вже має досвід проведення офіційних змагань Європейської хокейної федерації. У 2010 році місто Суми приймало ХХІ Кубок Європейських чемпіонів з індорхокею серед жінок, у серпні 2011 року у місті Вінниці відбувся Чемпіонат Європи (Трофі) з хокею на траві серед чоловіків.Міжнародна федерація хокею на траві об'єднує 127 національних федерацій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus