USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Вже звернулися 57 родин: як у Луцьку працює центр підтримки сімей військовополонених і зниклих безвісти

7 Лютого 2023 20:28
За півтора місяця роботи центру підтримки сімей військовополонених і зниклих безвісти, що діє при департаменті соцполітики міськради, за допомогою звернулися 57 сімей.

Про це розповіла Суспільному керівниця департаменту Вікторія Майборода.

З її слів, орієнтовно в 30 заявах йшлося про зниклих військовослужбовців, інші – підтверджені бійці, які перебувають у полоні.

«Працівниками нашого центру готуються листи в різні інстанції, міжнародні організації, зокрема «Червоний хрест», допомагаємо підготувати листи до Уповноваженого з питань зниклих безвісти за особливих обставин, працюємо з військоматами, військовими частинами, правоохоронними органами», – каже Вікторія Майборода.
Посадовиця розповіла, що сім’ї, які звертаються у центр зі статусом «безвісти зниклий військовий» та мають неповнолітніх дітей, можуть отримувати щомісячні виплати для підтримки – прожитковий мінімум на одну дитину відповідного віку.

«Діти можуть отримувати щомісячні виплати для підтримки. Крім того, діти мають право на безоплатне харчування в закладах освіти, безоплатний проїзд у тролейбусі. Також сім’ї мають право на адресну підтримку на оплату комунальних – 800 грн на кожного члена сім’ї», – говорить посадовиця.
«У центрі підтримки сімей військовополонених і зниклих безвісти військових надають безплатну юридичну та психологічну допомогу усім, хто цього потребує», – каже юристка департаменту соцполітики Луцькради Алла Данилюк.

«Є ті, хто приходять і навіть не знають з чого починати. Тоді ми все розказуємо, які мають бути перші кроки. Сьогодні прийшов батько військового, який зник: він накидав, ми підправили, каже: «От, я того і того не знав», – додає посадовиця.

За допомогою до центру зверталася мати військового Наталія, син якої перебуває в російському полоні з 12 квітня 2022 року. Зі слів жінки, Дмитро ніс службу медиком у 36-й бригаді в Маріуполі.
«13 квітня я не знала, куди мені бігти і що робити. Був би тоді такий центр, то було б простіше, але тоді не були готові до таких сценаріїв масштабних. Звернувшись у цей центр, людина на 50 % зможе переосмислити свій психологічний стан, бо тут професійні психологи, юристи», – каже жінка.

Разом із спеціалістами центру шукала інформацію про свого сина-воїна лучанка Тетяна, який є військовополоненим. Говорить: сина Олександра побачила серед полонених у російських відео. Востаннє боєць виходив на зв’язок 25 березня минулого року.
За час роботи центру підтримки, додала Вікторія Майборода, повернулися додому з російського полону четверо військовополонених.

Наприкінці грудня 2022-го в Луцьку створили центр підтримки сімей військовополонених і військовослужбовців, які вважаються зниклими безвісти через збройну агресію Росії проти України.

Волинянам, які через війну втратили зв’язок з рідними і не можуть їх знайти, радять звертатися до регіонального координатора Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Координаторка на Волині – Раїса Клименко. Якщо рідні чи друзі зникли безвісти телефонуйте за номерами у Волинській області: 050 67 53 417, 096 93 39 263.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими розробив «дорожню карту» дій сім’ї у випадках, якщо родич, зарахований до лав ЗСУ, правоохоронних органів, зник безвісти, потрапив у полон чи загинув. У «дорожній карті» інформація розміщена по розділах, з чіткою послідовністю дій в тій чи іншій ситуації. Завантажити «дорожню карту» можна за посиланням.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Maха Показати IP 7 Лютого 2023 21:48
яке горе ! сльози і жаль

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus