USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.72 39.90
  • PLN 9.75 9.90

«Я не бачу висоти, перешкод, тому не так хвилююся»: незряча волинянка досягла успіху в гірськолижному спорті

29 Травня 2023 17:03
Приклад великої мужності, сили волі, стійкості та бажання перемагати українці сьогодні демонструють і на полі бою, і в спорті. Зачаровує жагою до активного життя незряча волинянка Марія Зинюк, яка цього року стала срібною призеркою на Чемпіонаті України з гірськолижного спорту.

Ще в ранньому дитинстві через хворобу Марія Зинюк повністю втратила зір. Але підтримка батьків і друзів допомогла не розчаруватися в житті. Спорт став сильною мотивацією для Марії. Саме він допомагає дівчині бути сильною і впевненою в собі, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

У шкільні роки дівчина захопилася легкою атлетикою, а останні чотири роки займається біатлоном і гірськолижним спортом. Уже має вагомі успіхи.

«Я вирішила спробувати. Порадилася з батьками, вони мене підтримали. Поїхала на збір. Сказали, що в мене є деякі перспективи. Я почала займатися. Це цікаво. Це щось таке незвичайне. Саме для незрячих це екстремально. Взимку – лижний спорт, а влітку – підготовка на ролерах», – розповідає спортсменка.

Останні змагання на Чемпіонаті України з гірськолижного спорту серед осіб з порушенням зору стали надзвичайно успішними для Марії. На дистанції слалом-гігант вона фінішувала другою й виконала спортивний норматив кандидата в майстри спорту з гірськолижного спорту.

Зізнається, що не очікувала від себе такого прориву, адже мала тривалу перерву в тренуваннях: «Я думала, що мені буде набагато тяжче. Мені сподобалося. Я можу їхати, я не бачу, наприклад, висоти, перешкод, тому не так хвилююся».
Читати ще: «Краще бути незрячою, ніж сиротою», – історія незрячих студентів з Волині

Тренер Роман Андрійчук помітив, що дівчина може досягнути успіхів у лижному спорті. За чотири роки вже добре вивчив свою вихованку. Зазначає: на тренуваннях буває по-різному – іноді все йде чітко і гладко, а іноді сперечаються й доводиться припиняти заняття. Але щоб досягати результатів, потрібно багато працювати над технікою та фізичною витривалістю, тому під час тренувань долають по шість-сім кілометрів.

«У нас дуже багато всього: лижна підготовка, бігова, імітаційна, тобто норвезька ходьба. Ми під час тренувального процесу використовуємо багато дисциплін. Спочатку були крики, істерики, сварки. Але якщо сваримося, то за діло. Потім гарно все відпрацьовуємо», – розповідає тренер із біатлону та гірськолижного спорту Волинського центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» Роман Андрійчук.

За кілька років Марія виконала нормативи кандидата в майстри спорту з біатлону та гірськолижного спорту. Міцний характер і сильна мотивація є хорошою основою для нових досягнень. Майстерність та професіоналізм тренера і взаєморозуміння обов’язково приведуть до успіху.

«Хочемо добити нашу гірськолижну підготовку. Кандидат у нас вже є. Нам потрібен майстер спорту», – каже тренер Роман Андрійчук.

Зараз Марія Зинюк завершує навчання у Волинському національному університеті імені Лесі Українки на медичному факультеті за спеціальністю «Терапія та реабілітація». У майбутньому хоче працювати масажистом, але спорт не залишить і планує досягнути вищих результатів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 30 Травня 2023 11:28
Молодець!. так тримати!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus