USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Як будуть сплачувати пенсії та соціальні виплати у 2023 році

23 Грудня 2022 07:14
У Мінсоцполітики розповіли, чи вистачить коштів у бюджеті на соціальні виплати наступного року та чи відбудеться індексація пенсій.

Попри те, що наша країни знаходиться у стані війни, вона намагається зберігати соціальні стандарти та виплачувати пенсії та виплати бідним категоріям населення.

Як це відбуватиметься наступного року, повідомляє Кореспондент.net.

Соціальні витрати другі після оборони

Війна та введення воєнного стану значно ускладнили економічну ситуацію країни. Уряд був змушений оптимізувати витрати у наступному році. Так, урізані витрати на утримання органів влади, не буде і державної підтримки агросектору.

Проте держава намагається не економити на соціально-незахищених верствах населення та навіть в умовах повномасштабної війни, розв’язаної Росією, піклуватися про своїх громадян.

«Ми називаємо бюджет 2023 р. бюджетом перемоги, де 50% усіх існуючих видатків спрямовується саме на оборону. Це перший пріоритет. А друга позиція – це соціальні витрати. І, якщо ми говоримо про обов’язкові виплати, тобто ті напрямки, які дозволяють людям пережити всі труднощі воєнного часу, якимось чином уникнути бідності, отримати додаткову підтримку, коли є ризики малозабезпеченості, у сім’ї багато дітей – жодну з цих програм не зменшено та не зупинено», – наголосила міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович.

За її словами питання пенсій, субсидій, всіх виплат та допомоги, зокрема малозабезпеченим, дітям тощо – безперечно зберігається.

Уряду навіть вдалося трохи збільшити допомогу наступного року у бюджеті – у межах 5%. Проте це не перекриває інфляцію.

«Розуміємо, що це не покриває наявну інфляцію. Але суттєво збільшити допомогу прямо немає можливості», – каже міністерка соцполітики.

Своєю чергою в Мінфіні вже заявили, що наступного року в Україні відбудеться планова індексація пенсій. На це в державному бюджеті передбачили майже 40 млрд грн.

За словами Оксани Жолнович виплата пенсій у 2023 році залежатиме від міжнародної допомоги та від того, як довго триватиме війна.

Експерти теж кажуть, що в цьому питанні Україна повністю залежить від західних партнерів.

«Наші західні партнери висувають умову, що їхні кошти не повинні витрачатися на оборону. Тому соціалку ми фінансуватимемо за рахунок міжнародної допомоги та інвестиційних джерел НБУ, тобто прямої емісії гривні. На наступний рік вже сформований пакет допомоги Україні у розмірі 28 млрд. Будуть гроші від ЄС, США, Великобританії та інших країн», – каже Олексій Кущ, експерт аналітичного центру «Об’єднана Україна».

Водночас Олександр Охрименко, президент Українського аналітичного центру теж каже, що вся надія на допомогу від західних партнерів.

«Якщо ЄС виконає свої зобов’язання і буде виділяти нам по 1,5 млрд євро щомісяця, то за рахунок цих грошей Україна зможе виплачувати своїм громадянам пенсії, а бюджетникам: вчителям, лікарям та ін. зарплати. Якщо грошей не буде, то не буде ні пенсій, ні зарплат. І доведеться робити велику емісію гривні, а це призведе до гіперінфляції», – каже експерт.

«Задонатити на пенсію»

Ще однією новацією, за допомогою якої будуть виплачуватися пенсії українцям, є благодійні внески до Пенсійного фонду України (ПФУ). Українці зможуть «задонатити» на пенсію. Підтримати українських пенсіонерів фінансами незабаром зможе кожен охочий. Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який дозволяє переказати кошти на рахунок будь-якого пенсіонера.

За словами першої заступниці міністра соціальної політики України Дар’ї Марчак, з 10 млн 700 тис. пенсіонерів, які обраховуються сьогодні органами Пенсійного фонду, майже 40% отримують пенсію до 3 тис. грн і цей проєкт закону дозволить покращити пенсійний захист цих категорій громадян. Адже він надає можливість для юридичних і фізичних осіб здійснювати знеособлені внески або персоналізовані благодійні пожертви для конкретної людини.

Благодійник або фонд, який робить внесок, підтримає не тільки конкретну людину, а й загалом поповнить рахунок Пенсійного фонду. 70% від внесеної суми підуть обраному пенсіонерові, 30% – розподілено між іншими.

Крім того, новий закон дає змогу робити внески і на свій особистий рахунок, тобто, накопичувати гроші на власну пенсію.

Таким чином це свого роду аналог накопичувальної пенсії, яку буде введено відразу по закінченню війни. У ній пенсіонеру платять не інші люди, як зараз при солідарній системі, а він сам збирає собі на пенсію, поки працює. Протягом життя людина або її роботодавець робить відрахування з її зарплати, ці гроші інвестуються та приносять дохід. Саме на них людина живе на пенсії.

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, для старту нової пенсійної системи вже опрацьовано відповідний законопроєкт.

Відповідно до нього, нововведення почнуть діяти з 1 січня наступного після завершення воєнного стану року.

За цей час потрібно розробити всю нормативну базу, щоб накопичувальна пенсія запрацювала вчасно.

Як платитимуть субсидії

За інформацією Мінсоцполітики, деякі категорії українців ризикують втратити державну допомогу. Йдеться про внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Відповідні органи періодично проводять перевірки за місцем проживання.

Якщо людину не застали за вказаним під час реєстрації як ВПО місцем проживання, то вона буде позбавлена виплат. Проте у неї є десять днів, щоб звернутися до органів соціального захисту і підтвердити свій статус. Відновити виплати можна лише, якщо у вас є поважна причина для тривалої відсутності.

«У разі, якщо людина їздила кудись відпочивати або була у відрядженні, повертається пізніше, вона подає заяву – і виплати будуть відновлені», – пояснює О. Жолнович.

В Україні субсидію призначають як переселенцям в межах країни, так і людям, які виїхали за кордон.

Водночас за словами начальниці управління надання житлових пільг ПФУ Олени Краснової внутрішньо переміщеним особам досі доступні виплати, проте існують невеликі зміни. Зокрема переселенці не мають надавати документи про оренду житла для оформлення державної допомоги.

Для біженців з України до інших країн також збереглася можливість отримувати соціальні виплати на час воєнного стану і протягом двох місяців після його закінчення. Але комунальні нормативи на них не розраховуються. Приміром, якщо сім’я складається із трьох осіб, жінка з дитиною виїхали за кордон, а чоловік залишився в Україні, то соціальні нормативи щодо житлово-комунального господарства будуть розраховувати лише на нього.

Водночас у бюджеті на 2023 рік, порівняно з поточним роком, на субсидії виділено менше коштів. Приміром субсидування оплати комуналки знизилося на 9,2%, що становить 37,9 млрд грн. Отже, субсидія може бути призначена не всім українцям, які на неї розраховують.

Проте Шмигаль запевнив, що субсидії отримає кожен громадянин, кому їх призначать.

«У бюджеті на наступний рік достатньо коштів, щоб підтримати найбільш вразливі верстви населення та надати необхідний обсяг допомоги у вигляді субсидій», – зазначив він.

Середній розмір допомоги становитиме 1800 грн і не перевищуватиме 2000 грн на місяць.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 23 Грудня 2022 08:15
Что то с пенсиями надо - переделать ... Как можно жить на 2100... приписали к прожиточному минимуму и радуйся - это не правильно.Разве нельзя принять что-то новое. Если человек проработал всю жизнь и стажа маловато, а где можно сейчас наработать "страховой стаж"- это проблема. И что теперь выживай как можешь.Ладно кто не работал давайте "минималку", а кто работал и стал "нищим". У некоторых пенсии большие - зачем ещё им добавки, а вот с маленькой пенсией могли бы и добавить и НЕ 20 грн. - это просто издевательство над людьми.Закон законом - МЕНЯЙТЕ ЗАКОН !!!
666 до Анонім Показати IP 23 Грудня 2022 14:42
Не зрозуміло написано. Румунська?
Зоя до 666 Показати IP 19 Лютого 2023 02:49
Не зрозуміло тобі, бо вчився погано. Гугл-перекладач у допомогу...
Блінов Віталій Показати IP 23 Грудня 2022 16:49
Переможе той хто виживе.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus